zaterdag 30 mei 2020

Spinazie Pinksterbloem

Mei is dé maand om spinazie te eten: lekker vers van eigen bodem. 
Mei is ook  dé maand van de mooie feesten: Hemelvaart en Pinksteren, 
of zo je wilt van de extra vrije dagen.

Speciaal voor Pinksteren heb ik een prachtig gerecht met spinazie voor jullie: feestelijk en heerlijk!

Een hartige taart in de vorm van een bloem of misschien zie jij er een kroon in.
Het is een bewerkelijk en bijzonder gerecht, maar toch niet bijzonder moeilijk klaar te maken.


De spinazie hiervoor - meer dan een kilo - kwam uit eigen tuin.... extra smaakvol.
En als je spinazie uit de tuin afsnijdt, kun je wel drie keer oogsten, ze groeit gewoon weer aan!


Hier komt 'ie:

Spinazie Pinksterbloem

               voor 4 - 6 personen

Ingrediënten:
  • 1250 g spinazie
  • 1 1/2 pak vers bladerdeeg op rol 
  • 150 g roomkaas
  • 150 g versgeraspte belegen kaas
  • 80 g vegetarische hamplakjes (van de Vegetarische Slager)
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gedroogde salie
  • 1/2 tl rozemarijn
  • 2 el paneermeel
  • 1 klein ei
  • 25 g pijnboompitten

Hoe maak ik het klaar:
Was de spinazie en stoom ze kort om te laten slinken. Heb je geen stoompan, dan kun je ze met aanhangend water ook heel kort even aanbakken in een wok.
Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en druk al het vocht eruit. Snijd de spinazie fijner. Breng licht op smaak met versgemalen zeezout en peper. Meng het in een grote kom of schaal met de roomkaas die je fijnprakt door de spinazie. Roer de geraspte kaas erdoor.
Snijd de plakjes vegetarische ham in blokjes en roer ze ook door het spinaziemengsel.
Roer de kruiden erdoor. Je kunt ook gebruik maken van verse kruiden, neem dan het dubbele qua hoeveelheid.
Laat het spinaziemengsel staan.

Maak van de rechthoekige lap bladerdeeg een vierkant en rol iets groter, doe dit twee maal. Bladerdeeg is met wat water (vochtige handen) makkelijk aan elkaar te plakken.
Snijd met behulp van een groot bord - ik gebruikte een taartschaal van 35 cm doorsnede -  een grote cirkel uit het bladerdeeg. Zorg dat je er twee krijgt.
Leg de ene cirkel op het bakpapier en bestrooi met het paneermeel.
Vorm een bol van de spinazie, ter grootte van een theekopje en leg dit in het midden. 


Verdeel de rest van de spinazie er als een krans omheen.
Dek de spinazie af met de tweede deegcirkel. Druk het deeg overal stevig aan, bestrijk de randen met water en kneed deze op elkaar.

Snijd de bolle deegkrans vanaf de buitenkant in met een scherp mes op gelijke afstanden.
Kantel de rand voorzichtig een kwartslag  om.
Werk zo de hele krans af.

Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Klop het ei los en bestrijk het deeg en de zichtbare vulling met het ei.

Bak de spinazie Pinksterbloem 25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. 
Rooster in de tussentijd de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.

Strooi de pijnboompitjes over de kroon of bloem, laat iets afkoelen en serveer!

Hoewel je de voorbereidingstijd zeker moet meerekenen - het kostte mij zo'n anderhalf uur - 
is het resultaat geweldig. En... nog belangrijker: het smaakte overheerlijk!
En de ingrediënten zijn ook nog eens makkelijk en goedkoop verkrijgbaar. 


"Mam! Ga je dit vaker klaarmaken?!"
Ik denk dat ik de bereiding van deze spinazie pinksterbloem maar eens haarfijn ga uitleggen aan 
zoon- of dochterlief! Dan kan ik de volgende keer zó aanschuiven.... 


Zit er nog een symbolische betekenis achter dit gerecht omdat het Pinksteren is?
Uhm.... nee, maar het zelf erbij verzinnen kan ik best...... ;)
Pinksteren is het feest van de Heilige Geest, Hij kwam op aarde zodat God overal om
 en zelfs in ons kan zijn.
Deze bloem of kroon is rond. Een cirkel heeft geen begin en einde en staat daarom symbool 
voor het feit dat de Geest  eeuwig en oneindig is.
En de Geest geeft Kracht, net zoals spinazie bekend staat om zijn hoeveelheid ijzer.
Er zou zomaar een interessant gesprek kunnen ontstaan, bij het eten van deze Pinksterbloem.... ;)

Hoe het ook zij: geniet van deze bijzondere taart, laat het je lekker smaken!