donderdag 10 april 2025

Eierrekje van klei

Mijn kipjes leggen weer volop eieren, al zijn ze zo goed als bejaard. 
Ooit uitgebroed op de eettafel laten ze zien dat ze tevreden zijn
 met hun leven bij ons. 
Overigens geniet de hele buurt mee want 's morgens en aan 't eind van de 
dag scharrelen ze lekker rond buiten de tuin in de groenstrook voor ons huis.

Hoewel, ze zijn vooral graag in de tuin van de buren.
En die vinden het niks erg!
Uitgekrabbelde grond? Ze pakken even de bezem...
Wat kippenpoep op de stoep? Een emmer water is zó gepakt...
Fijne buren hebben we!

Een bakje kakelverse eieren hebben ze wel verdiend.
En dat ga ik niet 'zomaar' geven, ik maak er een mooi eierrekje voor!
Om blijvend te kunnen gebruiken...
Kun jij ook. Leuk voor Pasen op de tafel of ook om cadeau te geven!
Ook kinderen kunnen dit goed zelfstandig maken. 



Eierrekje

        eierrekje voor 6 eieren

Benodigdheden:
  • lege kartonnen eierdoos
  • 250 g zelfdrogende klei (Action)
  • roller
         ter decoratie
  • modge pod
  • kwast
  • kleurrijk servet
  • verf of spuitbus

Hoe maak ik het:
Verwijder het deksel en lipje van de kartonnen eierdoos.
Knip van drie opstaande punten van de eierdoos de top eraf zodat ze op gelijke hoogte als de rand zijn.
Kneed de klei tot ze warm en goed te modelleren is. Rol uit tot een rechthoekige lap van ongeveer een 1/2 cm dik, groter dan de eierdoos.
Leg het over de eierdoos heen en boetseer voorzichtig in de holtes.
Zorg dat de klei niet scheurt en aan de opstaande randen iets verdikt is.
Laat staan. Deze zelfhardende klei droogt in 24 uur. 
Laat voor de zekerheid 24 uur extra staan.
Haal de klei voorzichtig uit de vorm.
En dáár is je zelfgemaakte eierrekje!
Je kunt natuurlijk een eierrekje maken voor elke hoeveelheid eieren die je wilt.
Een hele grote voor op de Paastafel of een kleintje voor vier eitjes om uit te delen.
Dit eierrekje is geschikt voor kleine eitjes, precies zoals mijn krielkipjes ze leggen.
Door de dikte van de klei wordt de ruimte voor de eieren iets kleiner, houd hier rekening mee.

Tot slot gaan we het eierrekje decoreren. Dit kan met verf, spuitlak of servetten en mod podge.
Hieronder zie je twee voorbeelden.
Met een spuitlak - ik had nog een bus liggen - geef je eenvoudig kleur aan het rekje.
Kippen die gouden eieren leggen heb ik niet, maar de eieren die ik krijg
staan heel mooi in een gouden rekje ;)
Met verf kun je meerdere kleuren gebruiken en je creativiteit de vrije loop laten.

Met een servet en mod podge - speciale lijm en vernis ineen - kun je gedetailleerde,
kleurrijke patronen op je eierrekje bevestigen.
Smeer hiervoor een enkele laag van het servet dun in met deze lijm
en ook de klei ondergrond. Druk het servet in het rekje zodat alle holle en bolle
gedeeltes bedekt zijn en ga er dan nog een keer met een kwastje lijm overheen.
Laat een paar uur drogen en helemaal af is dit eierrekje in vrolijk lente thema! 

"Alsjeblieft, buurvrouw....
kakelverse eitjes van de buurkippen.
Ze mogen vast nog vaak rond scharrelen in jullie tuin.
Al is het eigelijk de bedoeling dat ze gewoon rondom ons huis op het gras lopen..."


Wacht nog even tot je mijn knutselidee ziet voor Pasen. 
Dat wordt heel gaaf.
Natuurlijk ook met eieren ;)

zaterdag 5 april 2025

Gezouten karamelfudge


Deze zondig zoete lekkernij mag af en toe best.  
Speciaal voor mijn verjaardag gisteren, maakte ik gezouten karamelfudge.
En ze is op en top lekker in mijn appeltaart-met-karamelfudge-en-stroopwafeldakje, 
die ik regelmatig bak voor verjaardagen!

Op zoek naar fudge voor deze verjaardagstaart, blijkt dat ze niet in alle winkels te koop is.
Zelf maken dan maar. Het stond toch al een tijdje op m'n to-do-lijstje.
En dat blijkt eigenlijk niet zo moeilijk!

Kijk maar mee!
En deel lekker uit!



Gezouten karamelfudge

      voor 40 karamelstukjes

Ingrediënten:
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 50 g donkere basterdsuiker
  • 50 g roomboter
  • 2 tl vanille extract
  • 1/2 tl zeezout


Hoe maak ik het klaar:
Neem een kleine pan en doe hier alle ingrediënten in.
Zet op laag vuur en roer door tot de boter gesmolten en de suiker opgelost is.
Zet het vuur dan iets hoger, maar niet te veel.
Blijf constant roeren en ga met je lepel ook over de bodem van de pan, 
zodat de suiker geen kans krijgt aan te branden. Begint het mengsel te borrelen, 
roer dan nog zo'n 10 minuten door.
Haal de pan van het vuur en laat een paar minuten staan. Voeg nu het zeezout toe 
voor de gezouten karamelfudge.
Bekleed een bakvorm of ovenschaal met bakpapier. Een vorm van 15 bij 20 cm is genoeg.
Een niet passende vorm kun je verkleinen door karton of papier te omkleden 
met aluminiumfolie en erin te leggen.
Neem de pan met karamelfudge en roer ongeveer 7 minuten door. De karamelfudge 
zal steeds wat dikker worden. Neem hier echt de tijd voor, want roer je te kort, 
dan blijft de fudge te zacht en al zou je ze in de vriezer leggen, ze wordt niet stevig.
Als je merkte dat de fudge heel langzaam terugloopt 
wanneer je met een lepel een streep over de bodem trekt, dan kun je het hete mengsel 
in de klaargezette vorm schenken.
Verdeel het gelijkmatig over de bodem en druk aan.
Laat het nu op kamertemperatuur afkoelen tot het volledig koud is.
Snijd de fudge dan met een scherp mes in stukken.
En deel uit...
Of bewaar in een schaaltje of trommeltje in de koelkast.
Zondig zoet zou je er teveel van kunnen eten, maar we kunnen het best 
bij eentje laten.... toch?!

Geniet!

woensdag 2 april 2025

Magnolia azijn

Je kunt er niet omheen:  ineens bloeien overal de magnoliabomen met hun prachtige
 roze, witte of paarse bloemen. 
Al eerder maakte ik een magnoliasiroop en een bloemige, donkerroze azijn. 
De siroop werkwijze vind je hier maar de azijn heb ik nog niet beschreven.
Deze verrassende, lichtroze bloemenazijn is lekker als smaakmaker in homemade mayonaise, 
een dressing en eigenlijk in alle gerechten waar je azijn gebruikt.
Hier de boom waar ik in mijn kindertijd altijd tegenaan keek en in de zomer onder haar schaduw lag...
Hoewel de boom na al die jaren inmiddels dubbel zo groot lijkt. Wat is ze reusachtig prachtig!
De lievelingsboom van mijn moeder, maar wat zij en ik toen niet wisten, is 
dat de bloemen eetbaar zijn. Lekker fris, tikje bitter soms. Ligt een beetje aan de kleur.
Kom, we gaan magnolia azijn maken!


Magnolia azijn

    voor een halve liter

Ingrediënten:
  • 4 handen vol magnolia bloemen
  • 1/2 l biologische natuurazijn

Hoe maak ik het:
De magnolia is geen inheemse boom, maar in stadstuinen en parken kom je ze veel tegen.
Pluk de bloemen een week na het begin van de bloei, voordat ze op de grond vallen. Hoewel je ze ook prima van de grond kunt rapen. Heb je zelf geen boom, dan mag je vast bij iemand anders wel wat plukken of rapen.
Vul een glazen pot met de bloemen, zonder steeltje.
Schenk hier de azijn overheen en
 laat de pot op een donkere plek twee weken staan. De smaak en kleur van de magnolia 
trekken in de azijn.
Zeef daarna de bloemen eruit en schenk de azijn over in een mooie fles.
Et voilà!
Het is echt heel eenvoudig om zelf een bloemenazijn te maken.
En je kunt 'r het hele jaar gebruiken, ook als de magnolia allang is uitgebloeid.

Ingelegde magnoliabloemen
In Japan worden de bloemen ingelegd in azijn en zo kun je ze als een soort zure pickels
 bij allerlei gerechten geven. Dit maakte ik vorig jaar ook.
Vermeng een halve liter rijstazijn met 120 g suiker en 2 tl zout. Verhit de azijn en 
los suiker en zout erin op.
Leg de bloemen in een glazen pot en overgiet met de hete rijstazijn.
Na twee weken kun je de bloemen eten. Het mooie van dit product is, 
dat je zowel de bloemen als de azijn gebruikt. 
Overigens vond ik de bloemen niet zo lekker, maar
had ik alsnog een lekkere azijn als eindproduct.
Magnolia is gezond!
In Magnolia zitten de werkzame stoffen magnoliol en honokiol, deze kunnen een gunstig, 
kalmerend effect bij angst en stress op je hebben. Het verlaagt je cortisolniveau (stresshormoon). 
Ook stimuleren ze de werking van de hersenen en is magnolia een goede antioxidant.
Nog een extra reden om iets met deze mooie bloemen te gaan proberen.

Misschien heb je zin in dit magnolia feestdrankje: klik?!
Want als de magnolia bloeit, is het feest!


donderdag 27 maart 2025

Propolisolie

Leuk nieuwtje:  dit jaar ga ik weer bijen houden. 
Zegt het voort: imker zoekt bijen om voor te zorgen!!
Na twee jaar 'gedwongen rust' - volg je me al langer dan weet je dat mijn bijenvolken 
waren doodgegaan en door mijn drukke baan en opleiding kwamen er even
 geen nieuwe bijen - is het weer tijd om mijn bijenuitrusting tevoorschijn te halen. 
Het gaat kriebelen, of moet ik zeggen: zoemen als ik aan bijen denk. 
Ja! Dit is de goede tijd om opnieuw te starten met bijen.

Natuurlijk kost het me de nodige voorbereiding  want spullen die je een tijdje niet gebruikt, 
verstoffen en hebben onderhoud nodig.
Ik verkocht een paar bijenkasten, want ik had er te veel en ik maakte ze grondig schoon!
Tijdens het grondig schoonmaken van de ongebruikte bijenkasten, oogstte ik propolis! 
Heel veel propolis!
 Ik verzamelde dit kostbare materiaal uit de bijenkast, want propolis is niet alleen voor bijen, 
maar ook voor ons mensen heel waardevol.
En om te beginnen maakte ik er een mooie olie mee!
Propolis wat uit het Grieks komt, betekent letterlijk 'voor de stad'. Het wordt dan ook gebruikt
 voor de verdediging en bescherming van de stad, oftewel het (bijen)volk. 
Propolis  wordt gemaakt van boomhars die honingbijen halen uit bladknoppen en boomsap.  
Ze mixen deze kleverige hars met was, honing en enzymen uit hun maag en dan 
ontstaat de verbazingwekkende substantie die we propolis noemen. In de volksmond ook wel
 bijenlijm genoemd. Ieder klein gaatje of tochtig kiertje in de bijenkast wordt door de bijen 
ingesmeerd met propolis. Ook de ingang van de kast, de wanden en zelfs de honingraten
 worden bekleed met deze substantie die ondersteuning en  stevigheid biedt en 
tegelijkertijd ontsmettend werkt. 
De kleur van propolis varieert van donkerrood tot okergeel en is afhankelijk van welke bomen en
 dus welke harssoorten er in de buurt  te vinden zijn.

Propolis wordt al sinds de oudheid gebruikt vanwege zijn gezonde en helende werking. 
Het schijnt dat Aristoteles de naam heeft bedacht. Hij schreef over het gebruik
 voor medische doeleinden.
De hedendaagse wetenschap heeft middels veel onderzoeken deze medische werking bevestigt. 
Meer dan 180 bestanddelen van propolis hebben een gunstig effect op het menselijk lichaam.
Propolis  heeft antibacteriële, schimmelwerende, virusremmende en ontstekingsremmende
 eigenschappen en beschermt de lever, geneest mond- en tandvleesproblemen en 
helpt tegen maagzweren. 
Tegenwoordig is propolis populair als geneesmiddel. Het wordt gebruikt in tal 
van huismiddeltjes en lichaamsverzorgingsproducten. 
Zelf producten maken met propolis is zó leuk om te doen. En helemaal niet moeilijk!
Ben je geen imker ga dan naar een boerenmarkt of wordt vrienden met een imker bij jou in de buurt. Veel imkers doen niets met de kleine stukjes propolis die ze uit de kast halen en
 dan kun je het misschien gratis of voor een zacht prijsje krijgen.
Online bestellen van ruwe propolis kan ook. Bijvoorbeeld op deze site maar schrik niet van de prijs.
 Per kilo kost het tegen de 200 euro. Het is dan ook een uniek en geweldig product
 met fantastische eigenschappen wat moeilijk en maar in kleine hoeveelheden te oogsten is.
Omdat mijn bijenkasten leeg staan, 
kon ik de propolis goed uit alle kiertjes en spleten halen en verzamelen. 

Ruwe propolis is niet geschikt om te verwerken, maar gemalen is het een prachtig, bruikbaar product wat je zowel kunt innemen als op de huid kunt gebruiken. 
Tijd om te kijken naar propolisolie, geschikt om te gebruiken bij wonden, 
maar ook om een prachtige huid en uitstraling door te krijgen.

Kijk mee!
 




Propolis olie

     voor 300 ml

Ingrediënten:
  • propolisschilfers
  • 150 ml biologische zonnebloemolie
  • 150 ml amandelolie
     verder nodig:
  • koffiebonenmolen (electrisch)
  • glazen schaaltje (wat nooit meer schoon wordt)
  • kookthermometer
  • trechter
  • brandschone flesjes, liefst met bruin glas


Hoe maak ik het:
Propolis in ruwe vorm kun je niet gebruiken, je hebt ze nodig in gemalen vorm. Hiervoor nam ik een electrische koffiebonenmolen, die het harde propolis kan fijnmalen. Deze molen is daarna niet meer geschikt voor andere doeleinden.

Meet beide olieën nauwkeurig af en voeg 1,5 eetlepel fijngemalen propolis er aan toe.
Doe dit in een glazen of metalen schaaltje en 

verwarm zachtjes au-bain-marie.
Let op! Laat de olie niet warmer worden dan 50°C, bij hogere temperaturen kan 
een deel van de waardevolle eigenschappen van de propolis verloren gaan.
Laat onder af en toe roeren één tot vier uur op het vuur staan. 
Door deze warme maceratie trekt de propolis in de olie en wordt deze donker van kleur.
Zeef het mengsel na een paar uur door een kaasdoek
 en schenk met een trechter in een mooi flesje.
De propolis die achterblijft in de doek kun je later gebruiken
om nog eens olie te maken. Zet het tot die tijd in de koelkast of vries in.
Ik koos voor amandel- en zonnebloemolie. Je kunt ook een andere olie
kiezen, afhankelijk waar jouw huid behoefte aan heeft.
Op deze blog lees je meer over de werking van de verschillende soorten olieën: klik!

Een fles met donker glas verlengt de houdbaarheid.
 In een pipetflesje is het gelijk klaar voor gebruik.
De olie is in een afgesloten pot op een donkere plek ongeveer een jaar houdbaar.

Waarvoor kun je deze propolisolie gebruiken?
Heerlijk voor de dunne huid rondom de ogen, gebruik bij wondjes of gebruik het als basis
  in allerlei zalven, crèmes en lotions.
Mijn nachtcrème was net op... ik denk dat ik mijn huid eens ga verwennen 
met een zalf met propolisextract. 

Heb jij zin om met propolis aan de slag te gaan?
Hoe zou jij het willen gebruiken?

Binnenkort nog een mooi idee om te maken met propolis.
Zorg dat je 't niet mist!


vrijdag 21 maart 2025

Viooltjessiroop

 Het is je natuurlijk niet ontgaan: het is maart en lente! 
Is het Maarts viooltje je ook niet ontgaan?
Dit schattige, tere paarsblauwe bloempje groeit graag op schaduwplekken: onder een boom, 
onder een haag. Je zou het zó over het hoofd zien. En dat is zonde, 
want het is niet alleen een mooi, geurig bloempje.  Ze is ook eetbaar èn gezond!
Tijd om iets lekkers te maken met het eerste viooltje dat bloeit. Vorig jaar suikerde ik 
de viooltjes klik!,  dit keer maak ik er een lekkere siroop van.
Dit stond al op mijn to-do-list sinds ik op vakantie prachtige
blauwpaarse viooltjessiroop in het schap zag staan...
Dat kan ik zelf maken, dacht ik toen (en denk ik vaak, ha ha)
Dus maakte ik deze maand een heel bijzonder drankje: viooltjessiroop!
Mooi, geurig en lekker!
Deze siroop is breed toepasbaar: gebruik haar in gebak, smoothies of cocktails,
 in marinades, een dressing of over ijs. Of doe decadent, net als ik en drink 
op een gewone doordeweekse dag een glas ijskoude, bijzondere viooltjeslimonade!

Hippocratus, de grondlegger van de moderne geneeskunde, wist al dat
 het Maarts viooltje [Viola Odorata]  een heilzaam plantje is. Hoewel de Latijnse naam 
 aangeeft dat het viooltje heerlijk geurt - daar komt ons woord 'odeur' vandaan -  zou er best [officinales]  bij mogen staan, wat een Latijnse aanduiding is om het medicinaal te gebruiken. 
Vroeger al werd er een heilzame hoestdrank  gemaakt, want het viooltje werkt licht slijmoplossend
 en wordt gebruikt bij keelpijn, griep en verkoudheid.  Verder is ze bloedzuiverend.
Viooltjes bevatten ook antioxidanten en flavonoïden.
Hierdoor kunnen ze ontstekingen verminderen en een snellere wondgenezing bevorderen.
Ze ondersteunen  het immuunsysteem en helpen de huid gezond te houden.
Bovendien hebben ze  een rustgevende werking, wat ideaal is bij stress of slapeloosheid. 

Nu is de tijd dat het Maarts Viooltje bloeit.
Loop er niet aan voorbij, sta even stil, buig en verwonder je... 
Zowel bloem als blad is te gebruiken in de keuken en  bevat vitamine A en C. 
Een topbloempje wat je ook makkelijk in eigen tuin kan zaaien.

Het driekleurig viooltje kun je op dezelfde manier gebruiken als het Maarts viooltje.






Viooltjessiroop


     voor 1,5 l

Ingrediënten:
  • 50 g Maartse viooltjes (2 handen vol)
  • 1 l heet water
  • 1 kg bio suiker
  • 1 bio citroen


Hoe maak ik het:
Pluk de viooltjes 's ochtends vroeg op een zonnige dag. Dan zijn de meeste inhoudsstoffen aanwezig en de bloempjes vol geur. 
Spoel ze voorzichtig af onder zacht stromend water. 
Wil je ze medicinaal gebruiken, was ze dan niet af.
Doe de viooltjes in een kan of pot en overgiet met het hete water.
Je zult zien dat binnen enkele minuten de kleur van het Maarts viooltje in het water 'zakt'.
Het lijkt eerst blauw te worden tot blauwpaars.
Dek de pot af en laat een nachtje staan.
Zeef de bloempjes, die kleurloos geworden zijn, eruit en giet het gekleurde water in een pan.
Voeg de suiker toe en verhit langzaam onder voortdurend roeren. 
Als de suiker is opgelost, haal je de pan van het vuur. Het hoeft niet te koken.
Pers de citroen uit en voeg het sap toe.

Doe de siroop in brandschone - met sodawater uitgekookte en heet water omgespoelde - flessen.
Als je deze er warm in doet en de dop vacuüm trekt, is de siroop zeker
een half jaar houdbaar. Na openen in de koelkast bewaren.
Zowel de suiker als citroen zijn natuurlijke conserveringsmiddelen.

Het proces om deze siroop te maken, lijkt wel een scheikundig kleurenexperiment. 
Laat ik nu net totaal niet scheikundig onderlegd zijn, dus begrijpen doe ik het niet.
Welke kleuren ik heb zien komen en gaan?
De paarse viooltjes gaven eerst blauw af aan het kokendhete water van de infusie.
Na een nachtje 'trekken' leek het meer blauwgroen tot ik het met de suiker in de pan deed.
Tijdens het koken werd het van groen bruin
en door het toevoegen van de citroen werd het weer een soort van roze.
Helemaal paars werd het niet meer, dus die prachtig dieppaarse viooltjessiroop die
ik in het buitenland in de supermarkt zag staan, is waarschijnlijk zó
natuurlijk niet als het in eerste instantie leek.
Jammer!
Zó worden we vaak voor de gek gehouden. Daarom een niet-zo-paarse
viooltjessiroop, maar wel heel natuurlijk. Ik weet precies wat erin zit!
En jij nu ook. 

En het drankje in de fles, gefotografeerd in de volle zon, vlakbij de paarse viooltjes, 
lijkt op deze manier toch nog een beetje paars.
Toch?
Ga je 'm ook maken?
Hoewel de naam doet vermoeden dat ze alleen in maart bloeit,
is ze ook nog volop in april te vinden. Als het maar niet te warm wordt ;)

vrijdag 14 maart 2025

Groene mayonaise

 Poging één en twee mislukten jammerlijk vorig jaar.
Dit jaar is 't ie wel gelukt: een prachtig lobbige, groene mayonaise.
 
Het geheime ingrediënt? Da's daslook!
Ja... en de manier waarop je de ingrediënten toevoegt is ook erg belangrijk.

Ik maakte deze mayonaise volledig 'from scratch' wat inhoudt dat ik niet alleen 
de daslookblaadjes in het wild oogstte en de eitjes van eigen kippen raapte, 
 maar ook de appelazijn en mosterd zelf maakte.  En het mosterdzaad kwam weer uit eigen tuin.
Hóe puur en mooi wil je 't hebben!

Laat je niet afschrikken... je kunt deze mayonaise natuurlijk ook maken 
met azijn en mosterd uit de winkel.
Alleen de daslook, die verkopen ze daar niet.
Daslook heeft een echte comeback gemaakt in Nederland. Waar het eerst 
een beschermd en zeldzaam plantje was (tot 2017), groeit het nu geweldig in diverse bossen en
 parken op schaduwplekken. Waar ik de daslook pluk, groeit zoveel dat de kruidige knoflookgeur
gewoon in de lucht hangt. Genieten is het, want het mooie, verse groen is meer dan welkom 
na een lange winter. Ze groeit vroeg in het jaar - van februari tot begin mei - en is 
naast lekker ook heel gezond.
Daslook is uitermate geschikt voor een voorjaars-ontgiftingskuur!
Daslook [Allium Ursinum]  bevat geneeskrachtige eigenschappen,
 drijft afvalstoffen uit, werkt gunstig op maag en darmen en helpt bij de
bestrijding van chronische huidziektes. 
Daslook bevat vitamine C, B6 en A en antioxidanten.
Ook is ze een goede bron van de mineralen: zwavel, mangaan, ijzer, magnesium en jodium.
Daslook, ik krijg er bijna geen genoeg van.

En nu is ook mijn daslookmayonaise gelukt... Jippie!
Tijd voor een feestje, een daslookfeestje!


Groene mayonaise


      voor 3 dl

Ingrediënten:
  • 45 g daslook
  • 2,75 dl zonnebloemolie
  • 1 eierdooier
  • 1 tl mosterd
  • 2 el appelazijn
  • versgemalen peper
  • versgemalen zeezout


Hoe maak ik het klaar:
Was de daslookbladeren en breng in een pan ruim water met zout aan de kook en blancheer de daslookbladeren een halve minuut.
Zet een bak met ijswater (water met ijsklontjes) klaar en schep ze daarin. Laat een minuut liggen en daarna uitlekken.
Dep de blaadjes heel goed droog en 
mix ze dan in een blender met de zonnebloemolie tot een prachtig groene olie.
Zeef de olie door een kaasdoek zodat alleen de groene olie overblijft.
De pulp kun je eventueel gebruiken als je daslookpasta wilt maken.

De heldergroene olie is klaar voor gebruik, klaar om je huisgemaakte mayo een prachtige kleur mee te geven.

Doe een eierdooier in een ronde, niet te wijde kom - het eiwit kun je makkelijk invriezen voor  later gebruik - en roer los met de mosterd, peper en zout. Voeg dan één lepel appelazijn toe.
Hier stap ik over op de mixer. Je kunt ook alles met een garde blijven roeren.
Belangrijk is om de olie, die gehomogeniseerd moet worden met het vette van de dooier, heel 
langzaam toe te voegen. De mosterd fungeert trouwens als emulgator.
Voeg de olie druppeltje voor druppeltje toe onder voortdurend mixen. 
Langzaam wordt het eidooiermengsel groener en gelukkig: het verdikt zich.
Ben je bijna op de helft, dan kun je met een dun straaltje schenken. Tot uiteindelijk 
een lobbige, groene mayonaise ontstaat.  Ga je te snel, 
dan heb je kans dat de mayonaise niet meer bindt en blijft de olie erop drijven.
Voeg de lepel appelazijn toe voor een smooth effect. En klaar is je daslookmayonaise!
Doe de groene mayonaise in een brandschone glazen pot en bewaar in de koelkast.
De mayonaise is ongeveer twee weken te bewaren.

Wanneer je de olie met verse daslook mengt en niet zeeft, blijft deze
te dik en bindt daardoor niet, is mijn ervaring van vorig jaar.
Vandaar de extra stappen om goede daslookolie te verkrijgen.

Al jaren gebruik ik alleen huisgemaakte mayonaise.
Klik hier voor bijna één van de oudste blogs van me;)
Zoveel lekkerder dan mayo uit de winkel! 
Maak jij het al zelf?




Andere daslookrecepten - het zijn er inmiddels 17 - 
vind je op de pagina  wildplukken plus recepten  ;)




maandag 10 maart 2025

Uienpoeder

 Goed nieuws!
Je hoeft vanaf nu je uienschillen niet meer weg te gooien! 
In een handomdraai maak je hier een geurig poeder van wat goed en veelzijdig
 te gebruiken is in de keuken. 
Het is perfect voor mealprepping en wanneer je je eigen eten 
wilt/moet meenemen op vakantie.
Uienpoeder wordt over de hele wereld gebruikt als populair ingrediënt.
Je kunt het aan bijna alle gerechten toevoegen 
De smaak is net als bij verse uien pittig en licht zoet.

Eén voorwaarde: je moet wel biologische uien gebruiken, maar hé ... dat deden we al toch? 
Beter voor het milieu en gezond voor jezelf.


Uienpoeder maken

   
Ingrediënten:
  • buitenste uirokken van rode en gele uien
  • onderkant en stengeltje van uien
       verder nodig
  • voedseldroger
  • koffiemolen

Hoe maak ik het:
Eigenlijk kun je elke uisoort gebruiken, als het maar biologisch is.
Niet biologische uien worden namelijk behandeld met een chemisch middel zodat ze niet gaan uitlopen en lang te bewaren zijn.
Zorg dat de uien goed schoon zijn. De uien die je in de winkel koopt, zijn al goed schoongeveegd of -gewassen.
Elke keer wanneer je een ui in het eten nodig hebt, pel je deze op de gewone manier en 
snijd je onder- en bovenkant weg. Verzamel de schillen, onderkantjes en steelaanzetjes in 
een grote pot op je aanrecht.  Laat deze niet langer dan vijf dagen staan. 
Leg alle ui onderdelen op een tray in de voedseldroger en laat 2 uur drogen op 70°C.
Controleer of de op elkaar gedrukte uirokken in het steeltje ook droog zijn en
 haal deze eventueel uit elkaar.
Laat nog één tot twee uur langer drogen.

Doe alle uienschillen en stukjes in een (electrische) koffiemolen.
Ik heb er speciaal één aangeschaft om gedroogd voedsel goed fijn te malen.

De notenhakselaar van mijn staafmixer blijkt hiervoor helaas niet geschikt.

Bewaar het uienpoeder in een goed afgesloten pot en zorg dat er geen vocht bij komt.
Alsnog is uienpoeder erg gevoelig voor klonteren.

Om dit te voorkomen kun je twee dingen doen:
  • Wat rijstkorrels in het potje 
  • Uienzout maken, door het poeder handig te mengen met zout

Hoe gebruik je het uienpoeder?
Uienpoeder kun je gebruiken als smaakmaker in bouillon, soepen, sausen en de warme maaltijd. Eigenlijk overal waar je ook verse ui aan toevoegt. 
1 theelepel uienpoeder staat gelijk aan een kleine ui van ongeveer 70 gram.
Het is ideaal om uienpoeder mee te nemen op vakantie, want het neemt nauwelijks ruimte in.

Uienpoeder wat je in de winkel koopt, wordt gemaakt door hele uien in stukken te snijden en
 te drogen. Dat het ook kan van de kontjes, steeltjes en de schillen is toch geweldig?
Zo gooi je niets weg; don't waste food!

De voedingsstoffen blijven voor een groot deel behouden tijdens het drogen. 
Hoewel een verse ui een hogere concentratie heeft, bevat het uienpoeder ook 
essentiële voedingsstoffen en antioxidanten.
Heerlijk homemade uienpoeder, gemaakt van verse uienpellen 
die je vanaf nu niet meer hoeft weg te gooien.