donderdag 10 april 2025

Eierrekje van klei

Mijn kipjes leggen weer volop eieren, al zijn ze zo goed als bejaard. 
Ooit uitgebroed op de eettafel laten ze zien dat ze tevreden zijn
 met hun leven bij ons. 
Overigens geniet de hele buurt mee want 's morgens en aan 't eind van de 
dag scharrelen ze lekker rond buiten de tuin in de groenstrook voor ons huis.

Hoewel, ze zijn vooral graag in de tuin van de buren.
En die vinden het niks erg!
Uitgekrabbelde grond? Ze pakken even de bezem...
Wat kippenpoep op de stoep? Een emmer water is zó gepakt...
Fijne buren hebben we!

Een bakje kakelverse eieren hebben ze wel verdiend.
En dat ga ik niet 'zomaar' geven, ik maak er een mooi eierrekje voor!
Om blijvend te kunnen gebruiken...
Kun jij ook. Leuk voor Pasen op de tafel of ook om cadeau te geven!
Ook kinderen kunnen dit goed zelfstandig maken. 



Eierrekje

        eierrekje voor 6 eieren

Benodigdheden:
  • lege kartonnen eierdoos
  • 250 g zelfdrogende klei (Action)
  • roller
         ter decoratie
  • modge pod
  • kwast
  • kleurrijk servet
  • verf of spuitbus

Hoe maak ik het:
Verwijder het deksel en lipje van de kartonnen eierdoos.
Knip van drie opstaande punten van de eierdoos de top eraf zodat ze op gelijke hoogte als de rand zijn.
Kneed de klei tot ze warm en goed te modelleren is. Rol uit tot een rechthoekige lap van ongeveer een 1/2 cm dik, groter dan de eierdoos.
Leg het over de eierdoos heen en boetseer voorzichtig in de holtes.
Zorg dat de klei niet scheurt en aan de opstaande randen iets verdikt is.
Laat staan. Deze zelfhardende klei droogt in 24 uur. 
Laat voor de zekerheid 24 uur extra staan.
Haal de klei voorzichtig uit de vorm.
En dáár is je zelfgemaakte eierrekje!
Je kunt natuurlijk een eierrekje maken voor elke hoeveelheid eieren die je wilt.
Een hele grote voor op de Paastafel of een kleintje voor vier eitjes om uit te delen.
Dit eierrekje is geschikt voor kleine eitjes, precies zoals mijn krielkipjes ze leggen.
Door de dikte van de klei wordt de ruimte voor de eieren iets kleiner, houd hier rekening mee.

Tot slot gaan we het eierrekje decoreren. Dit kan met verf, spuitlak of servetten en mod podge.
Hieronder zie je twee voorbeelden.
Met een spuitlak - ik had nog een bus liggen - geef je eenvoudig kleur aan het rekje.
Kippen die gouden eieren leggen heb ik niet, maar de eieren die ik krijg
staan heel mooi in een gouden rekje ;)
Met verf kun je meerdere kleuren gebruiken en je creativiteit de vrije loop laten.

Met een servet en mod podge - speciale lijm en vernis ineen - kun je gedetailleerde,
kleurrijke patronen op je eierrekje bevestigen.
Smeer hiervoor een enkele laag van het servet dun in met deze lijm
en ook de klei ondergrond. Druk het servet in het rekje zodat alle holle en bolle
gedeeltes bedekt zijn en ga er dan nog een keer met een kwastje lijm overheen.
Laat een paar uur drogen en helemaal af is dit eierrekje in vrolijk lente thema! 

"Alsjeblieft, buurvrouw....
kakelverse eitjes van de buurkippen.
Ze mogen vast nog vaak rond scharrelen in jullie tuin.
Al is het eigelijk de bedoeling dat ze gewoon rondom ons huis op het gras lopen..."


Wacht nog even tot je mijn knutselidee ziet voor Pasen. 
Dat wordt heel gaaf.
Natuurlijk ook met eieren ;)

zaterdag 5 april 2025

Gezouten karamelfudge


Deze zondig zoete lekkernij mag af en toe best.  
Speciaal voor mijn verjaardag gisteren, maakte ik gezouten karamelfudge.
En ze is op en top lekker in mijn appeltaart-met-karamelfudge-en-stroopwafeldakje, 
die ik regelmatig bak voor verjaardagen!

Op zoek naar fudge voor deze verjaardagstaart, blijkt dat ze niet in alle winkels te koop is.
Zelf maken dan maar. Het stond toch al een tijdje op m'n to-do-lijstje.
En dat blijkt eigenlijk niet zo moeilijk!

Kijk maar mee!
En deel lekker uit!



Gezouten karamelfudge

      voor 40 karamelstukjes

Ingrediënten:
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 50 g donkere basterdsuiker
  • 50 g roomboter
  • 2 tl vanille extract
  • 1/2 tl zeezout


Hoe maak ik het klaar:
Neem een kleine pan en doe hier alle ingrediënten in.
Zet op laag vuur en roer door tot de boter gesmolten en de suiker opgelost is.
Zet het vuur dan iets hoger, maar niet te veel.
Blijf constant roeren en ga met je lepel ook over de bodem van de pan, 
zodat de suiker geen kans krijgt aan te branden. Begint het mengsel te borrelen, 
roer dan nog zo'n 10 minuten door.
Haal de pan van het vuur en laat een paar minuten staan. Voeg nu het zeezout toe 
voor de gezouten karamelfudge.
Bekleed een bakvorm of ovenschaal met bakpapier. Een vorm van 15 bij 20 cm is genoeg.
Een niet passende vorm kun je verkleinen door karton of papier te omkleden 
met aluminiumfolie en erin te leggen.
Neem de pan met karamelfudge en roer ongeveer 7 minuten door. De karamelfudge 
zal steeds wat dikker worden. Neem hier echt de tijd voor, want roer je te kort, 
dan blijft de fudge te zacht en al zou je ze in de vriezer leggen, ze wordt niet stevig.
Als je merkte dat de fudge heel langzaam terugloopt 
wanneer je met een lepel een streep over de bodem trekt, dan kun je het hete mengsel 
in de klaargezette vorm schenken.
Verdeel het gelijkmatig over de bodem en druk aan.
Laat het nu op kamertemperatuur afkoelen tot het volledig koud is.
Snijd de fudge dan met een scherp mes in stukken.
En deel uit...
Of bewaar in een schaaltje of trommeltje in de koelkast.
Zondig zoet zou je er teveel van kunnen eten, maar we kunnen het best 
bij eentje laten.... toch?!

Geniet!

woensdag 2 april 2025

Magnolia azijn

Je kunt er niet omheen:  ineens bloeien overal de magnoliabomen met hun prachtige
 roze, witte of paarse bloemen. 
Al eerder maakte ik een magnoliasiroop en een bloemige, donkerroze azijn. 
De siroop werkwijze vind je hier maar de azijn heb ik nog niet beschreven.
Deze verrassende, lichtroze bloemenazijn is lekker als smaakmaker in homemade mayonaise, 
een dressing en eigenlijk in alle gerechten waar je azijn gebruikt.
Hier de boom waar ik in mijn kindertijd altijd tegenaan keek en in de zomer onder haar schaduw lag...
Hoewel de boom na al die jaren inmiddels dubbel zo groot lijkt. Wat is ze reusachtig prachtig!
De lievelingsboom van mijn moeder, maar wat zij en ik toen niet wisten, is 
dat de bloemen eetbaar zijn. Lekker fris, tikje bitter soms. Ligt een beetje aan de kleur.
Kom, we gaan magnolia azijn maken!


Magnolia azijn

    voor een halve liter

Ingrediënten:
  • 4 handen vol magnolia bloemen
  • 1/2 l biologische natuurazijn

Hoe maak ik het:
De magnolia is geen inheemse boom, maar in stadstuinen en parken kom je ze veel tegen.
Pluk de bloemen een week na het begin van de bloei, voordat ze op de grond vallen. Hoewel je ze ook prima van de grond kunt rapen. Heb je zelf geen boom, dan mag je vast bij iemand anders wel wat plukken of rapen.
Vul een glazen pot met de bloemen, zonder steeltje.
Schenk hier de azijn overheen en
 laat de pot op een donkere plek twee weken staan. De smaak en kleur van de magnolia 
trekken in de azijn.
Zeef daarna de bloemen eruit en schenk de azijn over in een mooie fles.
Et voilà!
Het is echt heel eenvoudig om zelf een bloemenazijn te maken.
En je kunt 'r het hele jaar gebruiken, ook als de magnolia allang is uitgebloeid.

Ingelegde magnoliabloemen
In Japan worden de bloemen ingelegd in azijn en zo kun je ze als een soort zure pickels
 bij allerlei gerechten geven. Dit maakte ik vorig jaar ook.
Vermeng een halve liter rijstazijn met 120 g suiker en 2 tl zout. Verhit de azijn en 
los suiker en zout erin op.
Leg de bloemen in een glazen pot en overgiet met de hete rijstazijn.
Na twee weken kun je de bloemen eten. Het mooie van dit product is, 
dat je zowel de bloemen als de azijn gebruikt. 
Overigens vond ik de bloemen niet zo lekker, maar
had ik alsnog een lekkere azijn als eindproduct.
Magnolia is gezond!
In Magnolia zitten de werkzame stoffen magnoliol en honokiol, deze kunnen een gunstig, 
kalmerend effect bij angst en stress op je hebben. Het verlaagt je cortisolniveau (stresshormoon). 
Ook stimuleren ze de werking van de hersenen en is magnolia een goede antioxidant.
Nog een extra reden om iets met deze mooie bloemen te gaan proberen.

Misschien heb je zin in dit magnolia feestdrankje: klik?!
Want als de magnolia bloeit, is het feest!