zaterdag 26 april 2025

Daslookkappertjes

Toe aan kappertjes nieuwe stijl?
Deze kruidige wilde knoflookkappertjes maak je zelf 
nu de daslook (bijna) in bloei staat, 
van de bloemknoppen!

Daslook of wilde knoflook is mijn absolute wildplukfavoriet van het voorjaar!!
Ze groeit van eind februari tot half mei. Vanaf april bloeit ze met prachtige,
 stervormige witte bloempjes.

Naast de gezonde, krachtige werking van daslook, is daslook ook veelzijdig in gebruik.
Je kunt zowel blad, stengels, bloempjes, ondergrondse knolletjes en zaaddoosjes gebruiken.
Van die laatste wilde ik vorig jaar kappertjes maken, maar dat kwam er niet meer van.
Dit jaar begin ik met de bloemknoppen...
hier kun je namelijk een soort - grote -  kappertjes van maken. 
Ingemaakt als een soort pickles is dit 
mijn 20e(!) recept met daslook.

Pas op! Ga altijd af op de geur en verwar  daslook niet 
met tulpenbladeren of de zeer giftige bladeren van het Lelietje-van-Dalen.


Daslookkappertjes van bloemknoppen

      Voor 1 potje van 300 ml

Ingrediënten:
  • 100 daslookbloemknoppen
  • zeezout
  • 250 ml biologische natuurazijn
  • 45 g biologische suiker

Hoe maak ik het:
Was de bloemknoppen na het plukken. Doe ze met het aanhangende water 
in een pot en voeg zout toe tot ze onder liggen.
Laat zo een nacht staan.
Spoel de volgende dag af. Doe de daslookbloemknoppen in een brandschoon potje.
Verwarm de azijn in een kleine pan samen met de suiker.  
Roer zodat de suiker erin oplost terwijl je de azijn aan de kook brengt.
Giet de kokende azijn over de knoppen in de pot. Sluit gelijk en
 laat het deksel tijdens het afkoelen vacuüm trekken.
Laat één tot twee weken staan. Dan zijn deze daslookkappertjes
 goed op smaak en klaar voor gebruik.
Ongeopend zijn ze zeker een jaar houdbaar.
 Geopend bewaar je het potje in de koelkast.

De hoeveelheid azijn die je nodig hebt, ligt aan de grootte 
van je potje. Je kunt ook wat meer of minder nemen.

Kappertjes zijn lekker door Italiaanse pastagerechten,  op pizza's of door de salade.
Geniet van deze krachtig-pittige knoflookkappertjes.

Kijk voor de andere 19 daslookrecepten op mijn wildplukpagina (klik) of 
groente-uit-de-tuin pagina (klik)
Een paar knolletjes ooit geplant in eigen tuin, vermeerderen zichzelf.

Naast kappertjes-nieuwe-stijl lijken ook mijn foto's nieuwe stijl. Gemaakt met hulp
 van jongste zoon en op vakantie in de natuur,
 zien ze er deze keer wel heel aantrekkelijk uit, toch?
En die daslook? Vond ik dus op een eilandje, verscholen tussen bomen,
 middenin een zee van eilandjes.
En hoewel ik veel bloemknoppen plukte,
 bleven er nog veel meer staan.
Genoeg om te schitteren op een zonnige dag als vandaag;)

Geniet van daslook nu het nog het seizoen is!



woensdag 16 april 2025

Brandende eieren plus winactie

 Gebruik wat je hebt en wat voorradig is.
Ik maakte in lege eierschalen mooie kaarsjes van bijenwas.
Wat zal het heerlijk ruiken aan de Paastafel als je deze bij het ontbijt laat branden.
Zien ze er niet prachtig uit?

Naast 'gewone' eierkaarsjes, heb ik ook een kip die gouden eieren legt.
Wát ben ik een bofferd!
Heel voorzichtig heb ik deze gouden eieren opengemaakt en ze gegeten.
In die gouden eierschalen mogen nu eveneens sfeervolle kaarsjes branden.
Naast de gouden eierschalen zie je lichtbruine kippeneieren liggen èn 
gespikkelde eieren.

Raad jij welke vogel die gespikkelde eieren heeft gelegd?
Als je het goed hebt, win je een kaarsje in gouden eierdop!
Is dat niet leuk? 
Lees onderaan dit blog gauw hóe je meedoet en bekijk een foto van het nest!
Maar eerst gaan we aan de slag en maken we deze decoratieve kaarsjes zelf!



Bijenwaskaarsjes voor Pasen

     voor 10 bijenwaskaarsjes in eierdop

Benodigdheden:
  • 250 g bijenwas
  • 10 lege eierschalen
  • dunne lonten
    verder nodig:
  • eierdoos (of rekje)
  • schenkkannetje


Hoe maak ik het:
Stap 1:  begin met het verzamelen van lege eierschalen.  Breek ze mooi open. Was ze voorzichtig en goed schoon aan de binnenkant zodat al het eierstruif eruit is. In plaats van tuinkers erin te zaaien (....)  maken we er kaarsjes in.

Stap 2: smelt de bijenwas. Of je nu bijenwas in een blok hebt of pastilles, dát maakt  alleen voor de smelttijd verschil. Verwarm de bijenwas au-bain-marie. 
Doe het rustig, verwarm op laag vuur - de smelttemperatuur van bijenwas is 70° C - en
 roer regelmatig tot alles vloeibaar is.

Stap 3: prepareer de lonten. Voor brede kaarsen is een lont met een grote diameter geschikt, voor smalle kaarsen is een dunne lont goed.
Bij deze eierkaarsen koos ik voor een niet te dikke, katoenen lont - zie mijn blog over zelf lonten maken klik - en ik prepareer de draad.
Dompel het katoenen touwtje onder in de bijenwas, houd één stukje vast.
Trek de lont er recht uit, houd omhoog en pak de onderkant vast. 
Trek drie seconden strak en klaar is je geprepareerde lont.
Leg een klein knoopje in de onderkant. 

Stap 4: 
Schenk de vloeibare bijenwas in een (maat)beker met schenktuit. Houd de lont met 
het knoopje onderin een eierschaal en fixeer de lont door een klein beetje bijenwas erin te schenken.
Houd de lont op z'n plek door het tegen een cocktailprikkertje aan te zetten.
Knip de lont af tot  twee centimeter boven de eierschaal.
Herhaal deze stappen voor alle eierschalen.
Wanneer de lonten rechtop staan, voeg je elke keer een beetje hete bijenwas toe.

Pas op! 
Schenk niet in één keer alle bijenwas erbij. De onderste laag smelt weer, waardoor
 de lont gaat drijven en je het fixeren voor niks hebt gedaan.
Herhaal dit proces verschillende malen tot de eierschalen net onder de rand gevuld zijn.
Sluit af met een complete laag bijenwas voor een glad oppervlak.

Zet de kaarsjes in eierdopjes, bij ieder bord één of 
in een mooi eierrekje klik op tafel. Brandt ze gezellig 's avonds
of geef ze cadeau!
Geniet van de geur, het warme licht en de schone lucht wanner je deze  bijenwaskaarsen brandt.
Lees hier! meer over bijenwas

Oh ja, natuurlijk geloofde je me gelijk toen ik schreef een kip te hebben die gouden eieren legt.
Het hoort bij een spreekwoord 'de kip met de gouden eieren slachten' wat inhoudt dat hebzucht niet loont. Meer over kippen & spreekwoorden komt een andere keer.
In het gezegde: 'een foto zegt meer dan 1000 woorden' hierbij het geheim
van mijn kip met de gouden eieren (...) ha, ha.

Winactie

In dit nest vond ik de gespikkelde eieren
Raad jij van welke vogel deze eieren zijn?
Ik heb ze gegeten en de eierschalen bewaard voor deze mooie bijenwaskaarsjes.
Je wint echter een bijenwaskaarsje in een gouden eierdop!



Hoe doe je mee?
1. Geef het antwoord op het raadsel in een reactie onderaan dit blog of via mijn social media kanalen
2. Deel dit bericht op je eigen socials met  #tijdvoortamar  (niet verplicht, wel een pré)
3. Heb je je nog niet aangemeld als volger van dit blog? Doe dat dan meteen, vind ik  (en de statistieken) leuk! Kijk op de homepage in internetversie, in de rechterkolom

Via mijn Facebookpagina (klik) of via Instagram (volg) kun je me makkelijk vinden. 
Bij elk nieuw blog plaats ik een foto en berichtje.

Over vijf dagen - op Tweede Paasdag - maak ik dé  winnaar bekend 
die het bijenwaskaarsje in de gouden eierdop krijgt.
Want al is Pasen dan voorbij, deze leuke kaarsjes kun je nog prima branden op 
sfeervolle momenten.

Weet jij het antwoord op het raadsel: 'welke vogel heeft dit gespikkelde ei gelegd?'
En win je deze keer niet, dan kun je vanaf nu zelf aan de slag met het zelf maken 
van kaarsjes in eierdoppen.
Eieren worden er in deze tijd genoeg gegeten.

Hoewel Pasen niet alleen om eieren en eten draait.
Dat zie je bij de kaars op de achtergrond.

Goed Paasweekend!
Je hoort ervan...





maandag 14 april 2025

Propolistinctuur

 Propolis... dat wonderlijke, kostbare goedje wat door bijen wordt gemaakt, 
heb ik nu op voorraad! Wanneer ik lege bijenkasten schoonmaak, 
schraap en peuter ik de propolis voorzichtig uit alle hoekjes, kieren en oneffenheden.
 
Propolis wat uit het Grieks komt, betekent letterlijk 'voor de stad'. Het wordt gebruikt
 voor de verdediging en bescherming van de stad, oftewel het (bijen)volk. 
Propolis  wordt gemaakt van boomhars die honingbijen halen uit bladknoppen en boomsap.  
Ze mixen deze kleverige hars met was, honing en enzymen uit hun maag en dan 
ontstaat de verbazingwekkende substantie die we propolis noemen. 

Propolis bestaat voor ongeveer 50% uit hars, 30% was, 10% etherische olieën, 5% stuifmeel en 5% plantenresten 
Propolis is niet alleen goed voor het bijenvolk en hun onderkomen, 
maar is ook voor mensen super waardevol.
Ik maakte een paar weken geleden al een propolisolie klik, maar het meest krachtige en
 gezonde product wat er bestaat is propolistinctuur. 
Niet moeilijk te maken als je over propolis beschikt en geweldig voor je gezondheid
Propolis wordt al sinds de oudheid gebruikt vanwege zijn gezonde en helende werking. 
Het schijnt dat Aristoteles de naam heeft bedacht. Hij schreef over het gebruik
 voor medische doeleinden.
Natuurlijk moet dat met modern onderzoek bevestigt worden. En dát is gebeurt
door de hedendaagse wetenschap.
Meer dan 180 bestanddelen van propolis hebben een gunstig effect 
op het menselijk lichaam.
Propolis is goed nieuws voor ons. Het werkt:
  • als een natuurlijk antibioticum: propolis bestrijdt bacteriën
  • antiviraal: griep en verkoudheid? Propolis helpt
  • antischimmel: wanneer je last hebt van schimmels, dan is propolis de oplossing.
  • immuunversterkend: het maakt je sterker tegen ziektes en voorkomt ziek worden
  • als antioxidant: het beschermt de cellen, daardoor blijft je huid jong.
  • bij tandheelkunde voor gezond tandvlees
  • ontstekingsremmend: propolis zorgt voor minder roodheid en pijn
We maken een tinctuur met propolis. Een tinctuur is altijd op basis van alcohol 
waarin kruiden of harsen worden opgelost. Gebruik hiervoor een zuivere, goede alcohol 
met een hoog alcoholpercentage. Geen medicinale alcohol, want je moet hem kunnen innemen. 
Deze alcohol kun je online bestellen. Door de belasting erop,
is het behoorlijk prijzig. Ik koos voor het merk Navimer van 90%


Propolistinctuur

      voor 150 ml

Ingrediënten:
  • 30 g propolis 
  • 140 ml graanalcohol van 90%


Hoe maak ik het:
Wanneer je aan ruwe propolis kunt komen, moet je deze eerst fijnmalen. Ik kocht speciaal voor dat doel een electrische koffiebonenmolen. Maal de propolis tot poeder. 

Doe 30 gram propolis (ongeveer 1,5 eetlepel) in een schoon flesje.
Overgiet met de graanalcohol en schud goed door elkaar.
Zet het flesje weg op een donkere plek en schud het twee maal per dag goed om.
De heldere alcohol wordt al snel amberkleurig door de propolis.
Laat drie weken staan, zodat de propolis in de alcohol kan trekken.
Filter vervolgens de tinctuur door een fijne zeef met een kaasdoek.
Doe in een schoon, liefst amberkleurig flesje waaruit je goed kunt doseren. 
Bewaar het flesje in je medicijn- of keukenkastje.
Hoe kun je propolistinctuur gebruiken?


Zoals bovenaan al beschreven heeft propolis vele voordelen en krachtige gezondheidswerkingen.

Gebruik het:
  • bij de eerste tekenen van een zere keel: doe wat druppels tinctuur in een half glas warm water en gorgel ermee
  • in een keelspray en meng hiervoor de tinctuur met honing en water
  • als toevoeging aan balsems
  • in je zelfgemaakte hoestdrank
  • in heet water voor een stoombadje
Na een weekend met gebroken nachten, voel ik een zere keel opkomen.
Gelijk een keelspray gemaakt met de propolistinctuur en...
wát is dat een krachtig spul!!
Een paar keer sprayen achterin mijn keel... en ik voel de krachtige werking al.

Nu nog een paar nachten lekker slapen...

Gebruik jij wel eens propolis, misschien al verstopt in verzorgingsproducten die je in huis hebt?



donderdag 10 april 2025

Eierrekje van klei

Mijn kipjes leggen weer volop eieren, al zijn ze zo goed als bejaard. 
Ooit uitgebroed op de eettafel laten ze zien dat ze tevreden zijn
 met hun leven bij ons. 
Overigens geniet de hele buurt mee want 's morgens en aan 't eind van de 
dag scharrelen ze lekker rond buiten de tuin in de groenstrook voor ons huis.

Hoewel, ze zijn vooral graag in de tuin van de buren.
En die vinden het niks erg!
Uitgekrabbelde grond? Ze pakken even de bezem...
Wat kippenpoep op de stoep? Een emmer water is zó gepakt...
Fijne buren hebben we!

Een bakje kakelverse eieren hebben ze wel verdiend.
En dat ga ik niet 'zomaar' geven, ik maak er een mooi eierrekje voor!
Om blijvend te kunnen gebruiken...
Kun jij ook. Leuk voor Pasen op de tafel of ook om cadeau te geven!
Ook kinderen kunnen dit goed zelfstandig maken. 



Eierrekje

        eierrekje voor 6 eieren

Benodigdheden:
  • lege kartonnen eierdoos
  • 250 g zelfdrogende klei (Action)
  • roller
         ter decoratie
  • modge pod
  • kwast
  • kleurrijk servet
  • verf of spuitbus

Hoe maak ik het:
Verwijder het deksel en lipje van de kartonnen eierdoos.
Knip van drie opstaande punten van de eierdoos de top eraf zodat ze op gelijke hoogte als de rand zijn.
Kneed de klei tot ze warm en goed te modelleren is. Rol uit tot een rechthoekige lap van ongeveer een 1/2 cm dik, groter dan de eierdoos.
Leg het over de eierdoos heen en boetseer voorzichtig in de holtes.
Zorg dat de klei niet scheurt en aan de opstaande randen iets verdikt is.
Laat staan. Deze zelfhardende klei droogt in 24 uur. 
Laat voor de zekerheid 24 uur extra staan.
Haal de klei voorzichtig uit de vorm.
En dáár is je zelfgemaakte eierrekje!
Je kunt natuurlijk een eierrekje maken voor elke hoeveelheid eieren die je wilt.
Een hele grote voor op de Paastafel of een kleintje voor vier eitjes om uit te delen.
Dit eierrekje is geschikt voor kleine eitjes, precies zoals mijn krielkipjes ze leggen.
Door de dikte van de klei wordt de ruimte voor de eieren iets kleiner, houd hier rekening mee.

Tot slot gaan we het eierrekje decoreren. Dit kan met verf, spuitlak of servetten en mod podge.
Hieronder zie je twee voorbeelden.
Met een spuitlak - ik had nog een bus liggen - geef je eenvoudig kleur aan het rekje.
Kippen die gouden eieren leggen heb ik niet, maar de eieren die ik krijg
staan heel mooi in een gouden rekje ;)
Met verf kun je meerdere kleuren gebruiken en je creativiteit de vrije loop laten.

Met een servet en mod podge - speciale lijm en vernis ineen - kun je gedetailleerde,
kleurrijke patronen op je eierrekje bevestigen.
Smeer hiervoor een enkele laag van het servet dun in met deze lijm
en ook de klei ondergrond. Druk het servet in het rekje zodat alle holle en bolle
gedeeltes bedekt zijn en ga er dan nog een keer met een kwastje lijm overheen.
Laat een paar uur drogen en helemaal af is dit eierrekje in vrolijk lente thema! 

"Alsjeblieft, buurvrouw....
kakelverse eitjes van de buurkippen.
Ze mogen vast nog vaak rond scharrelen in jullie tuin.
Al is het eigelijk de bedoeling dat ze gewoon rondom ons huis op het gras lopen..."


Wacht nog even tot je mijn knutselidee ziet voor Pasen. 
Dat wordt heel gaaf.
Natuurlijk ook met eieren ;)

zaterdag 5 april 2025

Gezouten karamelfudge


Deze zondig zoete lekkernij mag af en toe best.  
Speciaal voor mijn verjaardag gisteren, maakte ik gezouten karamelfudge.
En ze is op en top lekker in mijn appeltaart-met-karamelfudge-en-stroopwafeldakje, 
die ik regelmatig bak voor verjaardagen!

Op zoek naar fudge voor deze verjaardagstaart, blijkt dat ze niet in alle winkels te koop is.
Zelf maken dan maar. Het stond toch al een tijdje op m'n to-do-lijstje.
En dat blijkt eigenlijk niet zo moeilijk!

Kijk maar mee!
En deel lekker uit!



Gezouten karamelfudge

      voor 40 karamelstukjes

Ingrediënten:
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 50 g donkere basterdsuiker
  • 50 g roomboter
  • 2 tl vanille extract
  • 1/2 tl zeezout


Hoe maak ik het klaar:
Neem een kleine pan en doe hier alle ingrediënten in.
Zet op laag vuur en roer door tot de boter gesmolten en de suiker opgelost is.
Zet het vuur dan iets hoger, maar niet te veel.
Blijf constant roeren en ga met je lepel ook over de bodem van de pan, 
zodat de suiker geen kans krijgt aan te branden. Begint het mengsel te borrelen, 
roer dan nog zo'n 10 minuten door.
Haal de pan van het vuur en laat een paar minuten staan. Voeg nu het zeezout toe 
voor de gezouten karamelfudge.
Bekleed een bakvorm of ovenschaal met bakpapier. Een vorm van 15 bij 20 cm is genoeg.
Een niet passende vorm kun je verkleinen door karton of papier te omkleden 
met aluminiumfolie en erin te leggen.
Neem de pan met karamelfudge en roer ongeveer 7 minuten door. De karamelfudge 
zal steeds wat dikker worden. Neem hier echt de tijd voor, want roer je te kort, 
dan blijft de fudge te zacht en al zou je ze in de vriezer leggen, ze wordt niet stevig.
Als je merkte dat de fudge heel langzaam terugloopt 
wanneer je met een lepel een streep over de bodem trekt, dan kun je het hete mengsel 
in de klaargezette vorm schenken.
Verdeel het gelijkmatig over de bodem en druk aan.
Laat het nu op kamertemperatuur afkoelen tot het volledig koud is.
Snijd de fudge dan met een scherp mes in stukken.
En deel uit...
Of bewaar in een schaaltje of trommeltje in de koelkast.
Zondig zoet zou je er teveel van kunnen eten, maar we kunnen het best 
bij eentje laten.... toch?!

Geniet!

woensdag 2 april 2025

Magnolia azijn

Je kunt er niet omheen:  ineens bloeien overal de magnoliabomen met hun prachtige
 roze, witte of paarse bloemen. 
Al eerder maakte ik een magnoliasiroop en een bloemige, donkerroze azijn. 
De siroop werkwijze vind je hier maar de azijn heb ik nog niet beschreven.
Deze verrassende, lichtroze bloemenazijn is lekker als smaakmaker in homemade mayonaise, 
een dressing en eigenlijk in alle gerechten waar je azijn gebruikt.
Hier de boom waar ik in mijn kindertijd altijd tegenaan keek en in de zomer onder haar schaduw lag...
Hoewel de boom na al die jaren inmiddels dubbel zo groot lijkt. Wat is ze reusachtig prachtig!
De lievelingsboom van mijn moeder, maar wat zij en ik toen niet wisten, is 
dat de bloemen eetbaar zijn. Lekker fris, tikje bitter soms. Ligt een beetje aan de kleur.
Kom, we gaan magnolia azijn maken!


Magnolia azijn

    voor een halve liter

Ingrediënten:
  • 4 handen vol magnolia bloemen
  • 1/2 l biologische natuurazijn

Hoe maak ik het:
De magnolia is geen inheemse boom, maar in stadstuinen en parken kom je ze veel tegen.
Pluk de bloemen een week na het begin van de bloei, voordat ze op de grond vallen. Hoewel je ze ook prima van de grond kunt rapen. Heb je zelf geen boom, dan mag je vast bij iemand anders wel wat plukken of rapen.
Vul een glazen pot met de bloemen, zonder steeltje.
Schenk hier de azijn overheen en
 laat de pot op een donkere plek twee weken staan. De smaak en kleur van de magnolia 
trekken in de azijn.
Zeef daarna de bloemen eruit en schenk de azijn over in een mooie fles.
Et voilà!
Het is echt heel eenvoudig om zelf een bloemenazijn te maken.
En je kunt 'r het hele jaar gebruiken, ook als de magnolia allang is uitgebloeid.

Ingelegde magnoliabloemen
In Japan worden de bloemen ingelegd in azijn en zo kun je ze als een soort zure pickels
 bij allerlei gerechten geven. Dit maakte ik vorig jaar ook.
Vermeng een halve liter rijstazijn met 120 g suiker en 2 tl zout. Verhit de azijn en 
los suiker en zout erin op.
Leg de bloemen in een glazen pot en overgiet met de hete rijstazijn.
Na twee weken kun je de bloemen eten. Het mooie van dit product is, 
dat je zowel de bloemen als de azijn gebruikt. 
Overigens vond ik de bloemen niet zo lekker, maar
had ik alsnog een lekkere azijn als eindproduct.
Magnolia is gezond!
In Magnolia zitten de werkzame stoffen magnoliol en honokiol, deze kunnen een gunstig, 
kalmerend effect bij angst en stress op je hebben. Het verlaagt je cortisolniveau (stresshormoon). 
Ook stimuleren ze de werking van de hersenen en is magnolia een goede antioxidant.
Nog een extra reden om iets met deze mooie bloemen te gaan proberen.

Misschien heb je zin in dit magnolia feestdrankje: klik?!
Want als de magnolia bloeit, is het feest!