vrijdag 29 augustus 2025

Courgettesoep


 Grote, kleine, kromme en rechte: elke zomer - behalve vorig jaar - is het raak met 
een overvloed aan courgettes uit de moestuin.
Ik ben een dankbaar mens dat ik zóveel courgette kan oogsten, ze is zó veelzijdig!
 Tuinburen die niet weten wat er allemaal mee kan, help ik dan ook graag een handje 
met tips en als dat niet voldoende is, neem ik de courgette zelf wel mee om uit te delen
of  er iets van te maken.
Onderaan meer tips en ideeën om te doen met courgette.
Wat ik nog niet eerder hier deelde, is courgettesoep. 
Gewoon, eenvoudige courgettesoep. Terwijl die juist perfect is om veel courgettes in te verwerken.



Courgettesoep

     

Ingrediënten:
  • 1 kg courgette (3 stuks)
  • 3 el olijfolie
  • 2 kleine uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1200 ml water
  • 1,5 el groentebouillonpasta of 1,5 blokje
  • 2 dl sojaroom
  • 5 takjes verse munt
  • versgemalen zeezout en peper


Hoe maak ik het klaar:
Verhit de olie in een ruime pan. Pel en snipper de uien en fruit ze een paar minuten in de olie. 
Pers de knoflook er boven uit. Snijd de courgette in blokjes en voeg toe. 
Laat een paar minuten meebakken. Voeg dan het water toe en het bouillonblokje 
of de bouillonpasta.  Zelfgemaakte bouillon kun je prima gebruiken.
Breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. 
Was de takjes munt, verwijder de steeltjes en voeg de blaadjes toe.
Pureer de soep met een staafmixer. 
Roer de sojaroom erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Deze milde, smakelijke soep is heerlijk bij de lunch of 
geef een kopje vooraf bij de avond maaltijd.
Serveer met een blaadje munt.
Of serveer in kleine glaasjes als amuse!

Lekker courgette! Lekker anders met munt!

Geniet ervan


Geniet van courgette met deze 30(!) recepten

  1. Broodje gegrilde courgette
  2. Courgettecake
  3. Courgette(chips) drogen                          v
  4. Courgettejam                                             v
  5. Courgettenestje met ei: lichte lunch
  6. Courgettes in zoetzuur                              v
  7. Courgettespread voor op je boterham
  8. Courgettetaart
  9. Courgette-tomaatsoep                            v
  10. Cup-a-soup met courgette                       v
  11. Dé perfecte groenterisotto
  12. Erwtensoep, maar dan lekkerder         v            
  13. Gemarineerde courgette (borrelhapje)          
  14. Gevulde courgettebloemen
  15. Gevulde courgettes
  16. Hot courgette met linzen                     v
  17. Leven-lang-fit-salade met courgette     v
  18. Pasta met courgette, doperwten en room
  19. Pasta in courgette-muntsaus
  20. Pastasalade met piepjonge courgettes
  21. Plaattaart met courgette en snijbiet
  22. Quasadilla met courgette
  23. Curry met zoete aardappel en courgette                     v
  24. Romige spaghetti met courgette en paddenstoelen
  25. Snelle mie met pittige groente en kaas
  26. Strand pastasalade
  27. Taco's met courgette en mais
  28. Tosti met zomergroente      
  29. Zomerse minestronesoep    
  30. Zucchini alla Parmigiana

Groenteverhaal bij courgette  geen recept, wel heel leuk voor (ouders van) jonge kinderen!

woensdag 27 augustus 2025

Van rozen tot fruit

Vlak voor de vakantie kreeg ik een berichtje van Nelleke met de vraag 
of ik nog verse perziken wilde, 
ik hoefde ze alleen maar te komen halen. Nou, daar zeg ik geen 'nee' tegen.
Maar ik wilde ook wel eens zien hóe en wáar ze precies groeien.

Dit was ál de tweede keer dit jaar dat ik een bak perziken kreeg. 
Dit keer kreeg ik er ook Japanse pruimen bij.
Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.
Marcel en Nelleke ken ik al heel lang, oudste zoon en oudste dochter
 hebben een tijdlang bij hen 'in de rozen' gewerkt op de zaterdag.
Rozen en perziken  hebben misschien als overeenkomst dat ze beiden 
lekker ruiken en prachtige kleuren hebben,  maar...  er zijn ook nogal wat verschillen!
Op de valreep vlak voor mijn vakantie, bracht ik een bezoekje aan rozenkwekerij 
'Valk rozen' van Marcel en Nelleke.
En hoewel ik het al had gehoord, kon ik het nu met eigen ogen bekijken.
De drie enorm grote kassen  staan niet meer vol met rozen. Da's alleen de eerste kas nog.
Daarachter hebben zich ingrijpende veranderingen voorgedaan.

Zo is de grond in kas nummer twee bewerkt, bemest en ingezaaid 
met klaver om de stikstof uit de lucht te halen en op die manier in de bodem te krijgen. Een vorm van natuurlijk bemesten. De rijen met rozen-in-bakken zijn verdwenen.
Hiervoor in de plaats staan er allerhande vruchtbomen.

En in de derde kas hebben kippen hun onderkomen, worden er pompoenen
gekweekt en een deel wordt verhuurd.

Vol trots leidt Nelleke me rond en vertelt enthousiast over de
 nieuwe koers van hun bedrijf!
Eerlijk is eerlijk: het was ook noodzaak, want de energiekosten voor het verwarmen 
van de rozen stegen de pan uit. Met alle veranderde wetsvoorstellen voor de tuin- en akkerbouw, 
was het bedrijf zoals dat in het verleden draaide, niet meer rendabel.

Voor mijn ogen ontvouwde zich in de tweede kas een soort paradijs....
Prachtig groene bomen tussen het gras met klaver waar de kippen rondscharrelen. 
En aan de bomen? De heerlijkste, sappige geel-rode vruchten!!
Lucky me: ik mocht ze vers van de boom proeven!

Nelleke vertelt over het omschakelen en wat daarbij komt kijken.
Vanaf 2022 staan de eerste bomen in hun kas,
die - net als de eigenaars - de tijd krijgen om te groeien en te rijpen.
Marcel en Nelleke hebben zich verdiept in fruitteelt voor de verkoop. 
Wat zijn lekkere, favoriete vruchten en hoe kun je de oogst zo lang mogelijk spreiden.
Van elke fruitsoort zijn er verschillende rassen gekocht: dure bomen bij verschillende 
boomkwekers vandaan. Echt een investering. 
Welke bomen zijn goede buren? Hoe dicht kunnen ze naast elkaar staan?
Wat hebben bomen nodig om te groeien in een kas? 
Dat zijn zomaar wat vragen die al beantwoordt moeten worden, wil je kunnen starten.

Aan de linkerkant van het middenpad staan vooral vijgen.
Heel veel verschillende soorten, waarvan sommigen in lijn gesnoeid,
anderen niet, maar allemaal blijven ze laag.

Aan de rechterkant staan rijen bomen met 
perziken
 pruimen
 abrikozen
 nectarines
 kersen
 de zogenaamde steenvruchten.
Steenvruchten hebben een harde pit in de kern waar tevens het zaad zich bevindt.

Veel aanpassingen zijn al gedaan om de kas zo goed mogelijk om te schakelen.
Zo staan er hommelkastjes voor de bestuiving.
Het dak met de grote openslaande ramen is afgedekt met wit gaasdoek.
Tegen te fel zonlicht en ook tegen vogels die maar wát graag in een sappige
rijpe vrucht pikken.
En een heel irrigatiesysteem is opgezet, want bomen hebben veel water nodig!

Nu is er nog verpakkingsmateriaal nodig èn vooral ook bekendheid.
De verkoop van het heerlijke fruit zal via hun huis, aan de kas, gebeuren.
Dan moeten we hen wel weten te vinden!
Daar ga ik een handje mee helpen.
En ook jij kan je steentje bijdragen. 
Neem eens een kijkje bij hun mooie bedrijf in de randstad, 
maar toch op het platteland, midden tussen de weilanden.
Ik vrees dat dit kleine bordje niet helemaal toereikend zal zijn.
Valk rozen met fruitverkoop vind je aan de
Pieter Bregmanlaan 14 te
Pijnacker (onder de rook van Zoetermeer)

 En klik hier op hun website (ook om de vraag hieronder te beantwoorden).
De verkoop van het fruit zal alleen vanaf hun huis/kas gaan en niet via de veiling
of in andere winkels.
Het fruit is onbespoten en natuurlijk en rustig gegroeid!
Heel fijn als je dit bericht wilt delen.
Wanneer je hen volgt op facebook, zie je het meest actuele
aanbod en geregeld ook bijzondere acties! Klik!

Wanneer je heel graag fruit eet, ga je niet naar een bloemenwinkel.
Maar wanneer de bloemenwinkel ook de heerlijkste vruchten verkoopt...
Tja, dan fiets je er gewoon een blokje voor om!!

Wie weet hóe deze mooie, witte rozen worden genoemd
krijgt van mij een potje versgemaakte perzikenjam.
Dus kijk even op de website en laat het weten in de reacties!
Het is een compleet nieuw soort.
Ik mocht er alvast van genieten!

Op mijn vraag of het bedrijf een andere naam gaat krijgen, 
nu er ook overheerlijk fruit verkocht gaat worden, is het antwoord nog niet eenduidig.
Heb jij misschien een leuke suggestie of tip voor ze?!

Het fruit kun je natuurlijk in het oogstseizoen kopen
en dan in grote bakken of dozen.
Heb je zoveel gekocht, dat je het niet allemaal op kunt?
Dan zijn de volgende recepten zeker een goed idee!
Vooral de recepten met perziken en nectarines
ontwikkelde ik speciaal voor het lekkere fruit van Marcel en Nelleke!






Koop je liever vijgen, kijk dan hier eens naar

maandag 25 augustus 2025

Bonen wecken

Het is oogsttijd! Elke dag kom ik na een bezoekje aan de moestuin 
met allerlei lekkers in mijn mand thuis . Het is nu bonentijd!
Na de vakantie haalde ik in één keer drie kilo sperziebonen en twee kilo snijbonen binnen. 
Gelukkig: een teveel aan bonen is geen probleem, je kunt ze prima bewaren! 
Láng bewaren ook, oftewel conserveren.
De snelle en makkelijke manier om bonen te bewaren is invriezen,
  wecken is een goede tweede!
Alleen je moet wel even weten hóe je dat doet.
Na een mislukte poging  jaren geleden om courgettes en tomaten te wecken, 
weckte ik vooral fruit, zoals appels, stoofperen en kruisbessen, maar groente...

Toch is wecken een mooie manier om groente lang houdbaar te maken en 
eenmaal geweckt kost het je niets meer in tegenstelling tot diepvriezen.

Dit jaar ga ik bonen wecken: (vreemde) snijbonen en sperziebonen.
Kijk en doe je mee?!
In het oude kookboek van oma wordt het steriliseren of 'verhitten
 onder afsluiting van lucht' genoemd. 
Wecken is door Johan Carl Weck (1841) op de markt gebracht. De onderneming J. Weck
 heeft meer dan een eeuw bestaan en bracht glazen weckflessen en -potten op de markt 
met de naam 'Weck' erop. Inmiddels is het een werkwoord: ik weck, wij wecken, weck jij?
Wecken is helemaal trendy! 
Het is een ideale manier van conserveren omdat groente, fruit en zelfs vlees 
bijna onbeperkt bewaard blijven. 
Het beroemde potje geweckte sperziebonen uit de Eerste Wereldoorlog 
is daar een voorbeeld van, nu te bewonderen in een museum. 




Bonen wecken

    voor 3 grote potten

Ingrediënten:
  • 750 g sperziebonen
  • 500 g snijbonen
  • 10 g zeezout
      verder nodig:
  • weckpotten
  • weckringen en klemmen
  • grote pan en een theedoek


Hoe maak ik het klaar:
Ter voorbereiding steriliseer je de weckpotten, deksels en ringen in sodawater. Spoel vlak voor gebruik schoon met kokendheet water.
Alles moet brandschoon zijn, wil je voedsel veilig en lang bewaren.
Om te wecken kun je elke hoeveelheid bonen nemen die je wilt. Ik neem even mijn hoeveelheid als voorbeeld.
Zorg dat de groente dagvers is. Ik had een deel van de boontjes van de dag ervoor - bewaard in de koelkast - gemengd met boontjes vers geplukt deze ochtend.
Was de boontjes, snijd de puntjes eraf. Halveer de sperziebonen of snijd in drieën, dit ligt aan de lengte van je bonen. 
Snijd de snijbonen in de gewenste dikte. Ik hou van grove ruiten van zo'n 2 cm. 
Breng twee liter water aan de kook en voeg hier 10 g zeezout aan toe. Dit is net een beetje voor de smaak, je kunt het ook weglaten of vervangen door kruiden. Zoutloos wecken is geen probleem!

Kook of blancheer de sperziebonen en snijbonen apart van elkaar, elk 3 minuten.
Schep ze dan in de schone weckpotten. Neem het gezouten kookwater en 
schenk dit over de bonen in de potten, tot 1 cm onder de rand. 
Werk schoon, veeg de rand rondom af met een droge doek.
Leg de rubberringen in de deksels en leg deze voorzichtig op de potten. 
Sluit af met de klemmen.

Heb je geen weckketel?  Geen probleem, gebruik een grote pan. 
Vul deze voor de helft met water, 
leg een dubbelgevouwen theedoek op de bodem van de pan, 
zodat de potten tijdens het wecken niet stukrammelen.
Zet de potten op de theedoek in de pan. De potten kun je stapelen, 
zorg dat de bovenste potten tenminste voor 3/4 deel onder water staan.
Breng het water aan de kook aan en laat terugzakken tot 90°C. Een kookthermometer
 is handig, maar niet perse noodzakelijk.
Weck de snijbonen 1 uur en de sperziebonen 1 uur en 10 minuten.
Haal daarna de potten voorzichtig uit de pan en laat afkoelen.

De klemmen gaan vanzelf losser zitten en het lipje van de rubber ring wijst naar de beneden. 
Dit is een teken dat het wecken gelukt is en de bonen nu jarenlang houdbaar zijn. 
Verwijder de klemmen en bewaar de potten op een donkere plaats, zoals een kelder of voorraadkast.

De bonen zijn geweckt!
Natuurlijk ga ik ze nu niet proeven, we gaan ze lekker lang bewaren.
Maar... jarenlang? Dát gaan we waarschijnlijk niet redden!
Heb jij al weckpotten in huis? 
Ga lekker zelf aan de slag! Het is de moeite waard.

En als ik nog meer bonen over heb, wie weet...



Meer lezen over wecken?
Deze producten weckte ik al eens:




zaterdag 16 augustus 2025

Tomatensmoothie

 Mooi rood wordt 'ie niet, maar lekker is 't ie zeker! 
Als er tomaten in overvloed zijn, waarom zou je ze dan niet drinken?
Niet een bloody Mary, wel een gezonde, kruidige smoothie.
Met maar 5 ingrediënten is deze smoothie binnen 5 minuten klaar!
En waarom hij niet mooi rood is?
Omdat de kleur van tomaat voornamelijk in het velletje zit en deze smoothie 
niet alleen bestaat uit tomaat.
Kijk maar!


Tomatensmoothie

    voor 1 glas

Ingrediënten:
  • 2 rijpe tomaten
  • 180 ml Griekse of volle yoghurt
  • 10 basilicumblaadjes
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1/2 tl kruidenzout


Hoe maak ik het klaar:
Neem lekkere rijpe tomaten. Pomodori, vleestomaat of een ander soort, kies wat jij lekker vindt. Was de tomaten, verwijder de kern zodat er geen harde stukjes meer over zijn en snijd in vieren.
Was de bleekselderijstengel, gebruik ook het blad en snijd in grove stukken. Ik nam uit eigen tuin drie dunne bleekselderijstengeltjes.
Was de basilicum en snijd grof. Doe alles in een mengkom, samen met de dikke yoghurt.
Pureer met de staafmixer of gebruik een blender en mix alles fijn.
Voeg het kruidenzout toe en mix erdoor.
Schenk de smoothie in een groot glas, 
serveer met een blaadje basilicum of een stengel bleekselderij.
Drink lekker bij de lunch!
Of serveer in kleine glaasjes als aperitief.
Een soort gazpacho, maar dan anders.

Hoe dan ook, het is volop tomatenseizoen. 
Vandaag plukte ik meer dan vijf kilo tomaten, 
dus we genieten ervan!

zaterdag 9 augustus 2025

Kip, ik heb je!

 Zó leuk... regelmatig wanneer ik mijn kippen observeer, 
zie ik spreekwoorden tot leven komen.
Sinds de Romeinen kippen hebben geïntroduceerd, zo'n tweeduizend jaar geleden, 
houden we in ons land kippen. Ze horen bij ons en zijn niet meer weg te denken, toch?!

En ik kan me zelf ook niet herinneren wanneer ik geen kippen had. 
Mijn ouders hadden kippen en toen we verhuisden, verhuisden de kippen mee.
Zelf heb ik al twintig jaar kippen.
Even waren ze er niet: de tijd dat ik studeerde en in een flat woonde.
Wat zijn het geweldige dieren. Ik schreef al meerdere blogs over kippen en 
rangschikte deze op een eigen pagina: klik!
En nu is het tijd voor een combi: mijn liefde voor kippen en 
voor taal komt samen in deze verzameling spreekwoorden.
Heb je zelf kippen? Dan is het vast een feest van herkenning.
Heb je nog geen kippen? Misschien is het het overwegen waard om ze te gaan houden.
Ze zijn nuttig: ze eten je restjes eten op, zodat je niets weg hoeft te gooien en geven eieren!
Daarnaast bemesten ze de tuin en zijn ze heel gezellig. De kippen die ik nu heb, 
zijn er allenaal al van kuiken af aan, ze zijn  super tam.

Wanneer ik mijn kippen roep, dan komen ze aanwaggelen en aanrennen over straat. 
Wat een cuties zijn het!

Helaas heb ik nu geen haan, maar van de tijd dat hij er wel was, 
kwamen er ook een aantal  hanenspreekwoorden tot leven.

Ken jij de volgende spreekwoorden of gezegdes?

25 spreekwoorden op een rijtje



  1. Er als de kippen bij zijn
    Betekenis:  er razendsnel bij zijn

  2. Met de kippen op stok gaan
    Betekenis: Wanneer het donker wordt, gaan slapen; vroeg naar bed gaan
    Dit spreekwoord komt uit de tijd toen er nog geen electriciteit was. Wanneer het donker werd, kon je niet veel meer doen 

  3. Op eieren lopen                          
    Betekenis: heel voorzichtig zijn
    Ik kan niet op eieren lopen (er worden hele wedstrijden voor georganiseerd) en eet mijn eieren liever op of bewaar ze. En dat bewaren kan gerust jarenlang: klik!

  4. Een eitje met iemand te pellen hebben
    Betekenis: boos op iemand zijn en deze ter verantwoording willen roepen of 'terugbetalen' wat hij jou heeft aangedaan

  5. Kippenvel krijgen
    Betekenis: Door kou of van de schrik trekt de huid samen en er ontstaan kleine bultjes. Dit ziet er dan uit als kippenvel (onder de veren)

  6. Je kiplekker voelen
    Betekenis: je voelt je heel erg goed!

  7. Die komt niet uit een ei
    Betekenis: die persoon is niet achterlijk, die weet heel goed wat er om hem heen gebeurt!

  8. Je ei niet kwijt kunnen
    Betekenis: niet kunnen vertellen wat je dwars zit
    Er wordt maar gekakeld en heen en weer gelopen wanneer het broednest bezet is :)

  9. Daar kraait geen haan naar
    Betekenis: het kan niemand iets schelen; niemand zal zich er druk om maken of er aandacht aan schenken
  10. Kip, ik heb je!                   
    Betekenis: dát is gelukt! Of bij een persoon: ik heb je te pakken!

  11. Kakelen als een kip zonder kop
    Betekenis: praten zonder dat je er iets van af weet; dom redeneren

  12. Wel gekakel maar geen eieren
    Betekenis: veel lawaai om niets
    Dat gebeurt hier regelmatig: wanneer ik denk dat de kippen een ei hebben gelegd, is er soms niets te zien, ondanks de herrie in het kippenhok
  13. Haantje de voorste zijn         
    Betekenis: altijd ergens als eerste willen zijn; altijd vooraan willen staan
    Dit geldt overigens niet alleen voor haantjes, kippen kunnen er ook wat van!

  14. De knuppel in het hoenderhok gooien
    Betekenis: Iets zeggen of doen dat veel opschudding veroorzaakt
    Het hoenderhok is natuurlijk het kippenhok. Kippen kunnen snel schrikken en dát geeft een hoop gekakel. 

  15. Dat is het hele eieren eten
    Betekenis:  'zo makkelijk is het nou' of 'dat is nou alles!'

  16. Kakelen is geen kunst, maar eieren leggen wel
    Betekenis: Het is makkelijker gezegd dan gedaan

  17. Als een trotse haan lopen
    Betekenis:  verwaand zijn

  18. Het ei is gelegd
    Betekenis:  er is een besluit genomen/ het is klaar
  19. Die is nog maar pas uit het ei gekropen
    Betekenis: die is nog jong en onervaren

  20. Beter een half ei dan een lege dop
    Betekenis:  beter iets dan niets
    Eieren mogen meer waard zijn, maar ook van de doppen (eierschalen) kun je nog een geweldig product maken: klik!
  21. Het is koek en ei
    Betekenis: het is ergens heel goed, er is totaal geen ruzie, de sfeer is goed. Het kan ook gebruikt worden wanneer er eerst wel ruzie geweest is

  22. Zijn haan moet altijd koning kraaien
    Betekenis:  hij wil altijd de baas spelen

  23. De kip met de gouden eieren slachten
    Betekenis; door hebzucht je bron van voorspoed of inkomsten vernietigen. Vaak gevolgd door spijt...

  24. Lopen als een kip die haar ei niet kwijt kan
    Betekenis: onrustig heen en weer drentelen

  25. Er was geen kip
    Betekenis: er was (bijna) niemand
Dat zijn ze alle vijfentwintig, 
met foto's van: Alie, Hanna, Rina en Nella als de fotogenieke dames.
Ik vond het leuk om met je te delen, gewoon als kippenliefhebbers onder elkaar...

Is op deze manier je vocabulaire een beetje uitgebreid met kippige spreekwoorden?
Ik ben niet volledig geweest, heb nog spreekwoorden geschrapt. 
Wil jij er eentje kwijt? Deel gerust in de reacties, is leuk!



vrijdag 8 augustus 2025

Mexicaanse Esquites

 Mijn vakantie in Mexico is een warme herinnering uit een inmiddels ver verleden.
De liefde voor de Mexicaanse keuken is daar ontstaan en de warme, pittige gerechten, 
omlijst met vrolijke gitaarmuziek zitten voorgoed in mijn hart.
Op het strand werd ons streetfood aangeboden: mango met chili en limoen. 
Hetzelfde werd gedaan met maiskolven. Wát een heerlijke geuren!!

Mexicaanse Esquites is hier losjes op gebaseerd: een streetfood gerechtje met mais.
Een soort lauwwarme maissalade waar de Mexicanen voor in de rij gaan staan.
Ik maakte het met suikermais van Hollandse bodem, kan ook prima!
De maiskolven uit m'n tuin waren helaas niet mooi en gelijkmatig gegroeid, 
dus haalde ik alle korrels eraf. Met wat ik aan maiskorrels oogstte, maakte ik Escquites klaar,
 dit lekkere streetfood gerechtje.

Mexicaanse Esquites

    voor 2 personen


Ingrediënten:
  • 300 g mais vers van de kolf
  • 1 el roomboter
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1/2 el mayonaise
  • 1/2 limoen
  • 50 g feta 
  • snuf versgemalen zout
  • paar ringetjes bosui of korianderblaadjes


Hoe maak ik het klaar:
Snijd de verse mais van de kolven af met een soort zagende beweging.
 Spoel de maiskorrels goed af en weeg ze. Kook de verse maiskorrels 
in een bodempje water in 5 minuten gaar.
Giet af en spoel even af met koud water.
Smelt de boter in de koekenpan en roer hier de chilipoeder door.
Voeg aan deze pittige boter de versgekookte maïskorrels toe en
 laat even kort bakken.
Roer er van het vuur af gelijk de romige mayonaise door.  Maak deze lekker zelf: klik!
Verdeel over twee bakjes, schaaltjes of bekers om makkelijk te kunnen uitdelen. 
Verkruimel de feta bovenop de mais. 
Snipper verse korianderblaadjes erover of serveer met ringetjes bosui.
 Draaitje versgemalen zeezout over en...
Eet smakelijk!!
Geef er een (houten) lepel bij en geniet van je Esquites!

Ennnn.... zou jij hiervoor in de rij gaan staan?


Tips:
  • Heb je geen verse mais, mais uit blik of diepvries kan ook. Het koken kun je achterwege laten
  • Gooi de kale maiskolven nog niet weg: maak er een smaakvolle bouillon van: klik! 
  • Dit streetfoodgerechtje kan ook prima als lunch of zet het op tafel tijdens winetime :)
  • Al vier je geen vakantie in Mexico, ben je er zelfs nog nooit geweest, het smaakt in een Nederlandse zomer ook prima!





zondag 3 augustus 2025

Sla stimpstamp

 Toen ik Joyce vroeg een gastblog (klik) te schrijven, moest daar een groente uit mijn tuin in zitten.
Ze mocht kiezen uit bloemkool of sla. Ze koos bloemkool... ;)
Eigenlijk had ik wel wat nieuwe receptideeën met sla willen hebben. 
Die groeit in overvloed dit jaar.

Gelukkig kreeg ik het idee van deze slastimpstamp van tuinbuurvrouw Daniëlle. 
Zó leuk in mijn nieuwe moestuin. Als we elkaar 's middags tegenkomen, 
delen we gelijk onze maaltijd ideeën. Het hoort natuurlijk ook bij elkaar: 
je eigen verse groente verbouwen om er vervolgens heerlijk en gevarieerd 
mee aan de slag te gaan in de keuken.

Dank je wel Daniëlle voor dit idee van  slastimpstamp.
Ik maak het vast weer iets anders klaar dan jij, maar dit is mijn recept.
Met sla lekker vers uit de tuin!


Sla stimpstamp

    voor 6 - 7 personen

Ingrediënten:
  • 1750 g nieuwe aardappelen
  • 1 grote krop sla
  • 5 eieren
  • 4 tomaten
  • 225 g vega spekjes
  • 40 g roomboter
  • 100 ml sojamelk of sojaroom
  • versgemalen zout en peper
  • klein bosje bieslook

Hoe maak ik het klaar:
Bofferd ben ik! Alles komt voor dit gerecht uit eigen tuin: de eerste aardappels oogstte ik, eitjes komen van eigen kippen en de eerste tomaten kleuren rood in de kas.
En natuurlijk heb ik sla, heel veel sla uit de tuin. Bijna iets te veel, dit jaar ;) Alleen de vega spekjes, de room en de boter komen uit de winkel.

Kook de eieren in ongeveer 7 minuten hard en laat schrikken. Pel ze en laat staan.
Was en schrap de nieuwe aardappelen. Heb je nog geen nieuwe aardappelen, 
was je biologische aardappels goed en gebruik ze ongeschild;) 
Snijd grote aardappelen doormidden.
Breng ze in een bodem water aan de kook en kook zo'n 20 minuten tot ze gaar zijn. 
Giet af en stamp fijn. Maak er een smeuiige puree van: roer de helft van de roomboter en
 de sojamelk erdoor en breng op smaak met  versgemalen zout en peper.
Was de sla grondig en slinger droog met de slacentrifuge.
Snijd de sla wat kleiner.

Verhit de andere helft van de boter in een koekenpan. Bak de
vegetarische spekjes in vijf minuten tot ze geuren en licht knapperig zijn.
Roer de sla in gedeelten door de aardappelpuree.
Laat de aardappelpuree op laag vuur staan. 
Voeg ook de gebakken spekjes toe en roer door.
Laat een paar minuten doorwarmen.
Snijd de tomaten in parten en roer erdoor.
Haal van het vuur.
Snijd de eieren in parten of plakjes en garneer hier de stamppot mee.
Serveer warm en bestrooi op de borden met verse bieslook.

Lekker vers, lekker met sla, lekker anders!!
Dit gaan we vaker eten als sla in overvloed uit de tuin komt.
Gebruik jij wel eens sla anders dan in salade?