Jaren verzorgde, vertroetelde en prees ze 'haar' prachtige magnoliaboom.
Nu ik er eindelijk achter ben gekomen dat je van deze bloemen gewoon een hapje kunt nemen.... sterker: dat alle magnoliabloemen eetbaar zijn, is de boom van mijn moeder er niet meer.
Nou ja, de boom staat er nog wel, maar mijn moeder is verhuisd en de boom niet!
Jammer, want ik wil dit jaar de smaak wel eens proeven en er een heerlijke siroop van maken!
Dus ging ik op zoek naar vrienden met een magnolia in de tuin....
of zou ik gewoon bij een vreemde aankloppen om te vragen of ik bloemen zou mogen plukken?
Dit laatste is nog niet eens een slecht idee!
De meeste mensen weten niet dat magnolia eetbaar en zelfs gezond is.
Na de bloei van een paar weken, vallen alle prachtige bloembladeren op de grond
en moet er geveegd worden.
Dan is het alleen maar helpend als je net daarvoor - kies je moment! - aanbelt
met de vraag of je de eigenaar van de magnoliaboom wat werk mag besparen
door wat bloemen te plukken en wat bloemblaadjes te rapen!
En zó deed ik dat ook ;)
Als je er op let, zie je ze nu overal volop bloeien, de Magnolia [Magnoliaceae],
want half maart begint de bloeitijd van deze vroege voorjaarsbode!
De groene bladeren komen pas wanneer de bloemen uitgebloeid zijn.
De Magnolia is in veel tuinen en soms ook perken of plantsoenen aangeplant en doet het hier goed, maar het is geen inheemse boom.
Naast dat magnoliatakken prachtig in huis staan, is magnolia een trend in verzorgingsproducten
en ze past ook nog eens in je glas!
Magnolia is gezond!
In Magnolia zitten de werkzame stoffen magnoliol en honokiol en deze kunnen een gunstig,
kalmerend effect bij angst en stress op je hebben. Het verlaagt je cortisolniveau (stresshormoon).
Ook stimuleren ze de werking van de hersenen en is magnolia een goede antioxidant.
Ik maakte er een bijzondere, unieke siroop van: magnoliasiroop!
De smaak is onalledaags waardoor je er mensen mee verrast bij het serveren
of wanneer je een flesje cadeau doet.
Geef ook een flesje bij degene van wie je in de tuin de bloemblaadjes mocht plukken en rapen ;)
Wedden dat je volgend jaar weer welkom bent?!
Magnolia bloemsiroop
Ingrediënten:
- 300 g magnoliabloemblaadjes, grote bloemen wegen 10 - 12 gram
- 1,5 l water
- 1 kg rietsuiker
- 1 citroen, optioneel
Hoe maak ik het klaar:
Pluk de magnoliabloemen op een zonnige ochtend. Ze zijn in de nacht hersteld en volgezogen met water en geur. Je kunt ook net gevallen bloemblaadjes oprapen om te gebruiken. Ik plukte zo'n 25 bloemen en raapte nog wat blaadjes op. Je hebt de bloemhartjes en kelkbladeren niet nodig. Thuis kun je de blaadjes losplukken.
Gebruik de blaadjes met bruine randjes ook niet.
Zorg dat je 300 g gewicht aan bloemblaadjes hebt.
Was de blaadjes niet! Je spoelt dan de geurige stoffen ook weg.
Laat ze even liggen zodat eventuele beestjes eruit kunnen kruipen.
Doe de blaadjes in een grote kom of bokaal.
Overgiet met heet - niet kokend - water. Je trekt een soort magnoliathee.
Jammer dat de magnoliablaadjes bij gebruik van heet water bruin verkleuren.
Zet twee nachtjes weg.
Zeef de bloemblaadjes eruit in een pan, voeg de suiker toe.
Roer goed door en verhit de siroop. Laat niet koken.
Pers een citroen uit, zeef het sap en voeg toe naar smaak.
Dit vergroot de houdbaarheid.
Ook al had ik 'm klaar liggen, ik vergat de citroen toe te voegen.
Kook flessen met sodawater uit, spoel vlak van tevoren om met kokend water.
Giet de siroop voorzichtig in de klaarstaande schone flessen.
Zet flessen met schroefdop op de kop weg, flessen met beugelsluiting laat je rechtop staan.
De siroop is zeker een jaar houdbaar.
De siroop is door het overgieten met heet water donkerbruin van kleur geworden.
Ook door het toevoegen van de rietsuiker is de siroop bruin geworden.
Om een lichte, doorschijnende siroop te maken,
heb ik ook een andere manier van magnoliasiroop maken uitgeprobeerd.
Maak eerst het suikerwater en neem evenveel kristalsuiker als water.
Overgiet 40 g bloembladeren - van 10 kleine bloemen - met het afgekoelde suikerwater.
Laat één of twee nachten staan, zeef de bloembladeren eruit en klaar is je siroop.
Niet zó lang houdbaar tenzij je de flessen nog weckt.
Maar de siroop is mooi helder van kleur.
De smaak vond ik tegenvallen: ik kreeg het idee dat ik alleen suikersiroop dronk.
Dit kwam ook doordat er minder bloemen in verwerkt werden.
Maar ik proef liever bloemensiroop die lichtbruin is,
dan mooie lichte siroop die alleen naar suiker smaakt.
Met deze magnoliasiroop proef je zoet, een licht bittertje en een lichte gembersmaak.
Een bijzondere combinatie die heerlijk smaakt met bruisend bronwater en wat ijs,
maar ook lekker smaakt in een cocktail, over een dessert
of een bijzondere smaak geeft aan gebak of cake.
Je kunt magnoliabladeren ook gebruiken als mooie amuseschelp
waar je kleine, hartige hapjes op legt..... je weet niet wat je ziet en proeft!!
Wil je meer met bloemen?
Wat te denken van: