Voor de hartige trek, om lekker warm te worden, òf om je maaltijd een
eenvoudig voorafje te gunnen!
Cup-a-soup in een zakje en pakje is makkelijk en snel klaar!
In een oogwenk heb je een warm kopje soep.
Maar zelfgemaakt is het veel lekkerder en bijna net zo snel.
Bovendien weet je precies wat er in gaat.
Ik maak het liefst zelf mijn bouillon, dus je begrijpt dat de zogenaamde 'cup-a-soup'
uit een pakje niet mijn favoriet is!
Ik kook zonder zakjes en pakjes, vers smaakt zoveel beter!
Weet jij wat je met dat zakje soep allemaal binnenkrijgt? Lees maar eens de ingrediëntenlijst...
Let op: omdat veel consumenten kritischer zijn geworden over E-nummers, worden deze
tegenwoordig op de verpakkingen vaak vervangen door de volledige naam. Als je iets leest
als 'maltodextrine' of 'antioxidant huppeldepup' dan weet je ook wel dat dit niet uit de natuur komt.
Maltodextrine en glucosestroop zijn namelijk gewoon andere namen voor suiker.
Nu ben ik niet tegen suiker op zich, want ik gebruik het als conserveermiddel bij het maken van siroop en jam, maar ik vind het niet thuishoren in soep. Dit zijn die beruchte verborgen suikers.
Helemaal niet nodig als zoethoudertje. We kunnen prima zelf bepalen of we
wel of geen suiker willen eten, toch?
Maar genoeg hierover:
Ik heb een heel gezond alternatief wat niet veel meer werk is dan het opentrekken
van een zakje en... je weet precies wat er in gaat!
Mijn alternatief is het woord recept eigenlijk niet waard, zo simpel is het.
Maar een gezond èn lekker èn snel klaar idee is het wèl, deze zelfgemaakte cup a soup!
Cup a soup met paddenstoelen
Ingrediënten:
- 1 el gedroogde paddenstoelen
- 1 tl kruidenzout
- 300 ml heet water
Hoe maak ik het klaar:
Hoe je paddenstoelen en champignons droogt, vind je hier!
Het is niet moeilijk met een voedseldroger en gedroogd kun je champignons of paddenstoelen heel lang bewaren. Bij mij zijn de zelf geoogste oesterzwammen knisperig droog geworden.
Neem een flinke eetlepel en
verkruimel de gedroogde paddenstoelen in je hand. Of snijd ze fijn.
Doe ze samen met de theelepel kruidenzout in een ruime mok. Kruidenzout is ook erg
makkelijk te maken. Een restant kruiden tegelijk drogen met grof zeezout en vervolgens fijnmixen.
Wil je dit zelf doen? Kijk nog even hier voor alle tips.
Voeg 300 ml kokend heet water toe en roer goed door. Laat de paddenstoelenbouillon-
zonder-zakjes-en-pakjes 5 minuten staan. Zo wellen de paddenstoelen en koelt het wat af.
Klaar is je zelfgemaakte cup a soup!
Een heerlijke paddenstoelenbouillon staat voor je! Geniet ervan en eet smakelijk.
Zie je? Wanneer de paddenstoelen al gedroogd zijn en het kruidenzout in je keukenkastje staat,
is het een fluitje van een cent om dit zonder pakjes en zakjes zelf te maken.
Variaties
Ik kan me voorstellen dat je ook eens een ander smaakje soep wilt.
Je kunt makkelijk zelf cup-a-soup maken met:
- courgette
- boerenkool
- spinazie
Kies de groente die past in het seizoen. Klik hier voor een blog hierover.
Dat is namelijk een echte favoriet hier in huis, maar het is me nog niet
gelukt deze zelf te maken. Kom maar door met die ideeën ;)