woensdag 7 maart 2018

Worteltjestaart

Ken je die mop van het konijn wat bij de bakker komt en om worteltjestaart vraagt? De clue is - lang verhaal kort - dat het konijn zelf géén worteltjestaart lust!
Denk dan niet aan die hoge, donkere, zoete taart met witte roomkaasfrosting die je bij een high tea met een vorkje eet.........
De worteltjestaart uit die mop zal vast meer op deze taart geleken hebben.
Je eet hem dan ook niet bij de thee of een kopje koffie.
Nee, het is een complete maaltijd: gezond, puur van smaak en ondanks dat het konijn er niet van houdt, doe ik dat wel!

Deze worteltjestaart is lekker makkelijk en niet duur. 
En een perfect alternatief voor hutspot, wat je misschien al genoeg gegeten hebt, deze winter.

Worteltaart met aardappelen

                voor een bakvorm van 24 cm
Ingrediënten:
  • 400 g winterwortel
  • 1 el citroensap
  • 2 el roomboter
  • 750 g bio aardappels
  • 4 takjes peterselie
  • 6 plakjes bladerdeeg, of neem vers bladerdeeg
  • 1 el meel
  • 150 g geraspte oude kaas
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • 1/2 el bouillonpasta of bouillonpoeder

Hoe maak ik het klaar:
Ik gebruikte wortels uit de tuin. Ja, nu nog...... hoewel ze bevroren zijn geweest. Ze kunnen  nog prima in deze taart! Schil de wortels, was ze en snijd ze in plakjes. Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en stoom ze of kook ze in weinig water met wat zout ongeveer 10 minuten. Giet ze af. Snijd de wortels in plakjes en kook ook deze in weinig water ongeveer 5 minuten. Heb je een stoompan, gebruik dan die. Roer er daarna een lepel roomboter door en besprenkel de wortelplakjes met het citroensap.
Snijd de peterselie fijn. Vet de bakvorm in met boter. Verwarm de oven voor op 225 graden.
Bedek de bodem van de bakvorm met  het bladerdeeg.

Prik de bodem met een vork in, verdeel er daarna de lepel volkorenmeel overheen. Dit neemt een teveel aan vocht op. 
Doe de geraspte kaas als eerste in de vorm. Verdeel vervolgens de aardappelblokjes over de taart, dan de peterselie en vervolgens de wortel. Bestrooi de taart met versgemalen peper.


Los de  bouillonpasta (als je op het woord klikt, zie je hoe je dit makkelijk zelf maakt) of het -poeder op in een halve deciliter water. Giet dit over de taart. Verdeel klontjes boter over de wortel. Zet de taart in het midden van de hete oven en bak de taart in ongeveer 25 minuten gaar.

Dit is een heerlijke, basic smakende taart.
Ideaal als je de hutspot eens op een andere manier wilt binnenkrijgen.
En ook bij een buffet past deze taart goed!
Eet smakelijk!!