Een recept kun je dit niet noemen, alleen een idee. Zoals mijn blog ook bedoeld is: ideeën en enthousiasme delen om jóu te inspireren.
Want toastjes kun je dus makkelijk zelf maken. Een toastje mag dan misschien iets 'extra's' zijn, maar dat mag af en toe best..... Het is toch een 'luxe' om te kunnen zeggen dat je ze zelf hebt gemaakt?!
En zelf maken scheelt niet alleen geld, maar ook plastic(!) verpakking....
Beter dus en zeker als je het - in mijn geval - van oud stokbrood doet.
Ik heb het geluk dat mijn dochter van haar werk geregeld biologische stokbroden mee naar huis neemt.
Maar dit gebruik ik lang niet altijd dezelfde dag.
Wat er over is, wordt uiteraard niet weggegooid!
Daar maken we simpel toastjes van.....
Toastjes zelf maken
Benodigdheden:
- biologisch stokbrood of pistoletjes, bruin of wit
- kruidenolie zoals bijvoorbeeld tomatenolie, knoflook- of chiliolie
- scherp broodmes
- droogoven of oven
Gebruik bij voorkeur stokbrood van één of twee dagen oud.
Snijd het in hele dunne sneetjes met een scherp broodmes.
Bestrijk voor een lekkere smaak de sneetjes brood met een kruidenolie, zoals chili-olie (klik)knoflook- of paddestoelenolie of de olie waarin zongedroogde tomaatjes - die ik standaard op voorraad heb - in bewaard worden. Gewoon met een bakkwast licht deppen en je toastje heeft net die extra touch.
Leg de dunne plakjes van ongeveer 2-3 mm dik, in het droogoventje. Heb je geen droogkast, dan kun je ook de oven gebruiken. Deze gebruikt alleen veel meer stroom. Je kunt er voor kiezen om de restwarmte - dus na het bakken van een ovenschotel of koekjes - van de oven hiervoor te gebruiken. Test dan zelf even hoe lang het duurt voordat de broodplakjes droog en knapperig genoeg zijn.
Leg de plakjes naast elkaar en schakel de temperatuur in op 60 graden.
Laat de plakjes ongeveer 1,5 tot 2 uur drogen.
En klaar zijn je toastjes!
Hier zie je mijn droogoventje, waar ik erg blij mee ben. Het bestaat uit zeven horizontale bladen en je kunt de temperatuur instellen van 35 tot 70 graden.
Geschikt voor het drogen van (thee)kruiden en bloemen, tot het drogen van vruchten, fruitleer en bouillonpoeder.
Ik was heel benieuwd naar de knapperigheid van deze toastjes en vooral.....
óf je ze kunt bewaren en hoe lang je ze kunt bewaren.
Nou, dat heb ik natuurlijk uitgetest! De toastjes zijn knapperig, het vocht is onttrokken aan het brood dus ze zijn ongevoelig voor schimmels, die alleen in een vochtige omgeving groeien.
De toastjes zijn prima houdbaar in een afgesloten koektrommel.
Ik heb ze zelfs drie weken bewaard en ze waren nog even goed.
Worden ze wel een beetje taai of slap, droog ze dan nog even 10 minuten.
Wil je in plaats van toastjes paneermeel maken?
Begin dan op dezelfde manier en vermaal of mix de gedroogde broodplakjes tot poeder.
Bewaar het in een potje en je hebt altijd paneermeel bij de hand.
Heb je nog tips nodig voor een lekkere chutney op een toastje met brie of andere kaas?
Kijk dan eens bij:
Enjoy your wine & toast time.
Wat doe jij nog meer met oud brood?!
Oh ja.... dit is mijn 499ste blog. Ergens volgende week verschijnt mijn 500ste(!) blog.
Zorg dat je 'm niet mist, want ik heb hele leuke acties en prijzen, speciaal voor jóu!!
Wat te denken van een gratis sauna-ervaring, een workshop naar keuze in mijn keuken of een honingcadeaupakket?!
Stay tune.....