Groenten-uit-de-tuin-recepten!

Ik ben dol op koken! Al 23 jaar kook ik vegetarisch. Vooral omdat het gezond is, maar ook om bewust om te gaan met het milieu en met dieren. Zo kun je je ecologische voetafdruk enorm verkleinen als je geen vlees eet.
En eerlijk is eerlijk: vegetarisch eten is tegenwoordig niet moeilijk meer. Er zijn zoveel alternatieven en in elk zichzelf respecterend restaurant vind je meerdere vegetarische gerechten op de kaart.
Ik heb ook een tijdje (zo'n anderhalf jaar) veganistisch gegeten. Dit vraagt wat meer aanpassing en creativiteit in het boodschappen doen en koken.
De recepten die ik met de v van vegan aanduid, zijn uiteraard ook lactosevrij en ei-vrij.

Ik kook gezond en heerlijk vers met elke dag groentes en kruiden uit mijn eigen moestuin.
Biologisch eten is daarbij vanzelfsprekend voor me.
Omdat mijn gezin uit 6 personen bestaat en er regelmatig iemand mee aanschuift, zijn de
hoofdgerechten allemaal geschikt voor 4 - 6 personen, tenzij anders vermeldt.
Lunchen doe ik regelmatig alleen en dat vind ik prima. Bij een lunchgerecht vind je meestal een recept voor één persoon.

Probeer eens wat uit, misschien anders dan anders, maar altijd beproefd èn lekker!!

De recepten verdeel ik onder in groentes die uit de moestuin komen.
Dat is mijn inspiratiebron
Makkelijk op te zoeken en vooral bedoeld om met de seizoenen te eten. Boerenkool in de winter en niet in de zomer, sperziebonen en courgettes in de zomer en niet in de winter. Je snapt wat ik bedoel ;)



Aardappelen:
Aardappelen zijn wel degelijk een groente en ongezond of dikmakend zijn ze helemaal niet. Ik gebruik ze graag in stamppotjes, maar met aardappelen kan er nog meer.....
Geniet mee van deze gezonde knol!
Andijviestimpstamp à la pizza!
Roti                                 v
Salade Niçoise               v
Shepherd's pie   
Thaise groentesoep met kokos
Tofuhachee met rode kool uit de oven

Veldslastamppotje met paddenstoelen en noten
Wortelloofsoep   v
Witlofstamppotje
Zelfgemaakte friet   v


Aardperen:
Een vergeten groente? Nou, in mijn tuin niet! Ze groeien in de zomer uitbundig hoog met gele bloemen, familie van de zonnebloem. Het is een eetbare aromatische wortelknol. Andere namen: Jerusalem Artisjok of Topinamboer
Aardpeerrisotto
Gegratineerde aardpeer met walnoot
Hartige taart met aardperen               v
Röstirondjes van aardpeer
Soep van Topinamboer                           v
Wortelgroente op Marokkaanse wijze  v

Alfalfa:
Dé groentetosti    v

Amsoi:
Deze Surinaamse groente kwam nog op ook, in mijn tuin. Ik was er zelf verbaasd over en maakte hem op verschillende manieren klaar...
Amsoistamppotje






Augurken:
Andijvietaart
Avocado:
Hoewel de avocado nog niet uit eigen tuin komt, heb ik al wel eens experimenten met de avocado-pit gedaan. Op een dag gaat het me vast lukken. Daarom alvast de recepten met deze romige, groene vruchtgroente. 
Avocado-brownies                                         v
Chip'n dip (Guaçemole)  
Groene smoothie met romige avocado              v
Groene smoothie-uit-de-tuin                              v
Mexicaanse Casserol
Tortilla festival                                      
Wrap gevuld met bonen en avocado
Groen(t)e wrap                                                v


Bleekselderij:
Chip'n dip (Guaçemole)                          v
Feestelijk hapje met bleekselderij
Mexicaanse bonensoep met tortillachips    v
Minestrone oogstsoep                               v

Bloemkool:

Boerenkool:
Alternatieve boerenkoolchili
Boerenkoolcouscous                           v
Boerenkoollasagne
Groene smoothie met boerenkool                      v
Groene smoothie-uit-de-tuin                              v

Bosui:
Brandnetel:
Voor de meeste mensen is dit misschien geen groente, maar de brandnetel is niet alleen gezond, maar ook lekker! En geloof het of niet.... mijn kinderen zijn dol op de soep!
Brandnetellasagne
Brandnetelomelet
Brandnetelthee       v
Brandnetelsoep      v



Oosterse wraps                                        v                                                          

Courgette:
De meeste recepten op mijn blog, maak ik met courgette. Logisch: die groeien elk jaar overvloedig in mijn tuin. Zelfs in de winter eet ik ze nog, omdat ik ze invries.
Broodje gegrilde courgette
Courgette: zo veelzijdig
Courgettejam                         v
Courgettes in zoetzuur           v
Courgettespread voor op je boterham
Courgettetaart
Courgette-tomaatsoep         v
Dé perfecte groenterisotto
Erwtensoep, maar dan lekkerder         v                                
Gevulde courgettes
Hot courgette met linzen                     v
Quasadilla met courgette

Daslook
Een geweldig kruid wat ook als groente gegeten kan worden. De smaak zit tussen ui en knoflook in èn... ik heb daslook in de tuin staan!!
Daslook kruidenazijn                          v
Daslookolie                                        v
Daslookpasta                                      v
Daslookzout                                          v
Egelbrood met daslookpesto                                       



Gember
Gember uit de tuin? Ja, dat kan! Wel lekker warm en beschut laten groeien....
Gember als kamerplant                             v
Gemberbier                                               v
Gembershot                                             v
Gekonfijte gember                                   v
Golden milk                                           v
Hartverwarmende drankjes                     v
Massagebalsem                                         v


Kapucijners
Kaapse raasdonders                                                                                              

Knoflook
Gepofte knoflooksoep                                    v
Knoflook op olie                                            v
Spaghetti aglia e olio                                    v


Zoetzure komkommer (inmaken)                                          v

Kool: witte en groene
Groene koolsoep
Nasi goreng zonder zakjes en pakjes             v
Verrot lekkere kool    zelf zuurkool maken   v




Kousenband:
Roti                               v


Krootjes:
Elke groente smaakt goed, als het lekker is klaargemaakt. Maar krootjes zijn mijn favoriete groente, zelfs op z'n Hollands, zelfs zoals m'n moeder het klaarmaakte ;)
Risotto-bitterballen
Rode bietburgers                                v
Rode hummus                                    v
Rode voedselkleurstof  poeder             v


Lente-ui
Zie recepten bij bosui en lees over de verschillen:



Meiraapjes

Muismeloen
Indiase curry met muismeloen                v
Muismeloentjes in zoetzuur                     v


Paksoi:
Amsoistamppotje  (eerst was dit mijn Paksoistamppotje, tot ik Amsoi in de tuin had staan)
Paksoi-ovenschotel voor elk seizoen

Palmkool
Indiase curry met palmkool en pappadums                v
Minestrone oogstsoep                 v

Paprika:
Andijvietaart
Gazpacho                                                    v   
Gewokte groente met notenrijst         v
Gewokte snijbonen met paprika en pindasaus
Groentepaëlla                                     v
Salade Niçoise                                               v
Salade met verse doperwten en paprika 
Snelle mie met pittige groente en kaas
Pastinaak:
Stamppot met pastinaak, krokante salie en rode uienjus

Peper, rode of groene:
Hoewel een peper een exotische smaakmaker is, groeit 'ie prima op een zonnig balkon of een warm plekje in mijn kas.
Bami goreng zonder zakjes en pakjes          v
Chili-olie zelf maken                                    v
Dé perfecte groenterisotto                            v
De allerlekkerste pompoensoep                                  
Gevulde rode pepers
Krachtige spierbalsem                                  v
Pikante hummus                                           v
Sambal (zelf maken)                                     v
Spaghetti aglia e olio                                    v
Thais op Vegan Vrijdag                                v 
Zoetzure chilisaus                                         v   


Peulen:
Pompoen:
De allerlekkerste pompoensoep
Gemengde groenten in kikkererwtensaus        v
Lasagne met pompoen en snijbiet                                         v
Locro de Zappollo  mijn favoriet: stoofpotje uit Peru
Pompoencurry met linzen en naanbrood
Pompoen met hazelnoten en spaghetti
Pompoenmuffins
Pompoenpannenkoeken                                        
Pompoenrisotto in pompoen                                 v
Quasadille met romige pompoen               

Postelein:
Gewokte postelein met hazelnoten                     v
Zoete posteleinsalade

Prei:

Bami goreng zonder zakjes en pakjes                v
Hoestsiroop van prei                                          v
Mexicaanse bonensoep met tortillachips         v
Minestrone oogstsoep                                     v
Nasi goreng zonder zakjes en pakjes              v

Rabarber:
Rabarber is echt een groente, maar wat is 't ie bijzonder: hij past ook prima in heel veel zoete lekkernijen....
Rabarber-appel-muntjam              v
Rabarberchutney                           v
Rabarberchutney 2.0                       v        
Rabarbercello  een likeur              v
Rabarber-druivenijsjes                 v
Rabarber jalousie
Rabarberjam met kaneel en sinaasappel    v
Rabarberlimonade                                      v




Rode kool:
Rode kool met pittige pinda's en rijst   mijn favoriet en lekker snel klaar!
Snowy red cabbage salad               v
Tofuhachee met rode kool uit de oven



Sjalotten:
Sla (rode, eikenblad, groene, frisee)
Sla, je hebt ze in allerlei vormen, smaken en kleuren. Heerlijk! Waar past nu geen blaadje sla bij?!
Bloempotbroodje


Snijbonen:
Snijbonen met mie en kokossaus                         v

Roti                                             v
Salade Niçoise                                                      v
Geroerbakte spinazie met quinoa          v
Groen(t)e wrap                                      v
Lasagne met pompoen en spinazie        v
Spinaziepesto
Pannenkoekentaart met spinazie
Rijkgevulde Indiase curry                       v
Spinazie Pinksterbloem
Spinazierisotto
Thais op Vegan Vrijdag                       v
Verse tagliatelle met spinazie (en hoe maak je zelf pastadeeg)  

Spitskool
Kool is één van de moeilijkere groentes uit de moestuin. Ze heeft vele vijanden en ik hierdoor wat minder recepten;)

Spruitjes:


Taugé:
Deze kiemgroente kan in een bakje op je aanrecht groeien. Zet 'm na het ontkiemen wel in het donker, zodat de spruiten wit blijven.
Confituur van groene tomaat                      v
Dé perfecte groenterisotto
Gazpacho                                                    v 
Pure Pastasalade           v
Tabouleh                      v
Tomaat-courgettesoep
Tomatenpuree               v
Tomatensap                  v
Tortilla festival            v
Tuinbonen:

Ui:
Uien gaan als onmisbaar en kruidige bijgroente bijna overal in.
Hier recepten met dé ui in de hoofdrol!
Hoestdrank met ui                   v
Romige, vegan uientaart           v



Venkel:
Lasagne met seizoensgroente   met o.a. venkel, sperziebonen en wortel
Sambuca (met venkelbloemen)                 v


Minestrone oogstsoep
Regenboogwortels met pasta                        v
Rijkgevulde Indiase curry                       v
Tulband met wintergroenten
Wortellasagne  dit recept staat met stip op nr 1!
Wortelloofpesto
Wortelloofsoep                   v
Wortelpeterselie:


Zoete aardappel:
Zó leuk! Exotische, zoete aardappel kan gewoon in de Hollandse moestuin....
Curry met zoete aardappel                         v

Zelf zuurkool maken             v








Wat is jouw favoriete recept met een heerlijke hero-groente in de hoofdrol?!














Geen opmerkingen: