Vanavond at ik een ècht licht voorjaarsgerecht met verse voorjaarstuinkruiden in de hoofdrol.
Dit recept past prima bij je, als je een eigen kruidentuin hebt. Maar niet getreurd als je die nog niet hebt. Je hebt ook kruidenpluktuinen, zoals een plekje buurtgroen of een wijktuin, waar je terecht kunt. Daar kun je prima een paar handenvol verse kruiden plukken, genoeg voor dit recept!
Als je ook een moestuin hebt, zoals ik, is dit een soort 'overbruggingsgerecht'. Want de oogst van veel groenten laat nu nog even op zich wachten, maar kruiden groeien al welig..........
Heb je een strookje grond over, plant dan een kruidentuin! Bij mij ligt mijn kruidentuin vlak onder het raam van de woonkamer, afgezet met een palissade band. In de zomer loop ik er elke dag -tig keer langs: pluk er mijn verse munt voor in mijn thee, maak flessen vol siroop van citroenmelisse, leg sprietjes bieslook op de eiersalade of verknip ze boven salade, saus of soep, droog oregano voor de rest van het jaar en af en toe gebruik ik blaadjes salie of takjes rozemarijn. Net voor wat ik in gedachten heb.
Er staat ook een laurierstruikje, waar ik nog eens met vormsnoei mee aan de slag ga. Heerlijk, bruikbare kruiden onder handbereik, die elk jaar opkomen en weer uitgroeien en waar ik weinig onderhoud aan heb. Ik ben blij met mijn verse kruiden! Vandaag plantte ik mijn olijvenboompje in een leeg hoekje. Hopelijk staat hij daar warm en beschut genoeg. Peterselie, tijm en bonenkruid verdwijnen steeds...... Ik zet het gewoon weer opnieuw, dit jaar.
De meeste kruiden moet je terugsnoeien na de bloei, dus in juli. Munt en citroenmelisse, èchte woekerplanten, moeten regelmatig, het hele jaar door, worden gesnoeid en ingeperkt.
Vorig jaar kreeg ik van mijn lief een kopje verse muntthee, maar wat was die smáák raar! Hij weet wel waar de munt staat, maar daarna houdt het ook op. Hij had geen munt geplukt, maar oregano, qua bladkleur hetzelfde, maar zeker niet qua smaak! De oregano was gaan woekeren en groeide tussen mijn munt en kwam zó in mijn thee terecht. Ieuw..... als je frisse munt verwacht.
Maar het recept van mijn heerlijke risotto was me behulpzaam. Het groene blad wat je snoeit, hoef je nu niet weg te gooien, maar kun je in dit gerecht verwerken.
Risotto met verse tuinkruiden
Ingrediënten:
- 3 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 1200 ml kruidenbouillon (van bouillonpoeder)
- 3 handen vol voorjaarskruiden zoals bieslook, daslook, peterselie, kervel, citroenmelisse
- 90 g roomboter
- 2 rode uien of 3 sjalotten
- 500 g risottorijst
- 150 ml droge witte wijn
- zachte kaas (zoals geitenkaas, ricotta (zoet) of hüttenkäse(friszuur))
bouillonpoeder toe. Tot het goed kruidige bouillon is.
Smelt 45 g boter in een ruime hapjespan. Snipper de ui en fruit hem zachtjes 3 minuten. Voeg dan de rondkorrelige risottorijst toe.
Bak de korrels mee tot ze glanzen. Schenk de wijn in de pan en kook zachtjes tot de wijn is opgenomen. Schenk nu een scheut warme bouillon in de pan. Voeg de laurierblaadjes en de takjes tijm toe. Laat op middelhoog vuur de rijst zachtjes koken. Voeg opnieuw een scheut bouillon toe tot die door de rijst is opgenomen. Ga zo ongeveer 40 minuten door, totdat de bouillon op is en de rijst gaar is.
Roer regelmatig.
Je kunt in het voorjaar ook prima daslook toevoegen. Hieraan wijdde ik al eerder een blog. Op een schaduwrijk plekje in mijn tuin, staat dit 'bijzondere' plantje.
Roer de grofgehakte kruiden en de rest van de boter door de rijst. Leg de deksel op de pan en laat de risotto van het vuur af 3 minuten staan.
Serveer eventueel met grof verkruimelde geitenkaas of een flinke lepel ricotta.
Ik serveerde er een stokbroodje met boter en roomkaas bij.
Voor een goede, romige risotto kun je me wakker maken.
Mmmmm!