Ik heb deze zomer 12 prachtexemplaren uit mijn moestuin gehaald. Grappig detail is dat ze eigenlijk uit Friesland komen. Tijdens een ruilprojectje in het voorjaar met mijn zus, kreeg ik de jonge plantjes van haar. En in mijn tuin groeiden ze uit tot grote, mooie kolen.
Rode kool groeide dit jaar overal erg goed, maar daardoor las ik laatst weer naar nieuws. Een agrarisch bedrijf laat de rode kool op het land staan (zodat het gaat wegrotten?!) omdat het niet rendabel is om de kolen handmatig te oogsten. Dan zou het bedrijf er verlies op maken, omdat de prijzen in de winkel zó laag zijn. Zonde, hè?!
Als ik zoiets lees, vind ik dat echt erg! Voedselverspilling ten top!
Ik ben blij dat mijn rode kool zo goed gegroeid is, maar misschien moeten jullie allemaal wat meer rode kool kopen, zodat door de grote vraag toch nog meer rode kool geoogst gaat worden en de agrariërs een eerlijke prijs krijgen.
Mijn favoriete recept is rode kool met pinda's en rijst. Klik hier voor het recept.
Maar wist je dat je rode kool ook prima vers in een salade kunt eten?
Ik maakte besneeuwde rode kool salade en in het Engels klinkt het nog sappiger!
Een decoratief bijgerecht voor degenen die de sneeuw missen......
Snowy red cabbage salad
Ingrediënten:- 600 g rode kool
- 1/2 rode ui of 1 sjalot
- 2 el appeldiksap
- 2 el appelazijn
- 2 el pindakaas met nootjes
- wat fijngemalen zeezout
- 4 el geraspte kokos
Hoe maak ik het klaar:
Snipper de sjalot of de rode ui heel fijn. Meng door elkaar in een grote schaal.
Maak de dressing door de appeldiksap, de appelazijn (lekker zacht van smaak) en de pindakaas los te roeren. Voeg wat zout naar smaak toe. Als de dressing te dik blijft, voeg dan een eetlepel heet water toe om de pindakaas beter los te kunnen roeren.
Roer de dressing door de rode kool.
Strooi de geraspte kokos eroverheen voor het besneeuwde effect.
Bij het serveren op de borden, kun je er nog wat meer kokos overheen strooien.
Lekker, klein bijgerechtje.
Hoe eet jij rode kool het liefst?