Wát er allemaal ook minder goed groeit of rijpt dit jaar... mijn gojibessen rijpen met bosjes tegelijk!
Ik heb er zoveel dat ik echt op zoek moet naar vernieuwende ideeën.
Mijn pot met gedroogde gojibessen is alweer te klein, ik heb al twee keer gojibessensoep gegeten en
energyballetjes met gojibessen gemaakt. Dit keer maak ik van de verse gojibessen een chutney!
Gojibessen zijn in Nederland ook wel bekend onder de naam boksdoornbessen.
Oorspronkelijk komen ze in China, maar in ons land groeien ze ook super goed en verwilderd
kun je de boksdoorn vinden in hagen, de duinen of op oude muren.
Woon je bij mij in de buurt, kom gerust wat verse gojibessen halen ;)
Een chutney is qua smaak altijd opgebouwd uit de componenten: zoet, zuur en pittig.
Van oorsprong komt chutney uit Pakistan en India, waar hij altijd vers klaar gemaakt wordt
met wat er maar voor handen is aan groenten of vruchten met een sterke smaak.
Aan deze vruchtenpureebasis worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn,
gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui. Ook specerijen, zoals koriander en komijn
worden gebruikt.
De chutney smaakt naast scherp ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn.
Een chutney wordt gemaakt door de ingrediënten samen te stampen.
Daarvoor wordt vaak een stenen vijzel gebruikt. In Europa en Noord-Amerika
gebruikt men chutneys die langdurig bewaard kunnen worden. Daarom wordt er
olie, azijn of citroensap toegevoegd, evenals suiker. Zo wordt chutney
op dezelfde manier houdbaar als jam.
Hier het recept van de chutney die ik maakte met gojibessen uit eigen tuin.
Chutney met verse gojibessen
voldoende voor 3 - 4 potjes
- 150 g verse gojibessen (70 g gedroogde gojibes)
- 700 g rode ui (ong 6 stuks)
- 2 gedroogde chilipepers
- 2 el olijfolie
- 75 g bruine basterdsuiker
- 4 el balsamico azijn
- 100 ml bessen- of appelsap
- 1/2 citroen
- 5 kruidnagels
- versgemalen zeezout
Hoe maak ik het klaar:
Was de verse gojibessen en laat staan. Kun je alleen aan gedroogde gojibessen komen, week ze dan een half uur in het bessensap.
Pel de rode uien en halveer. Snijd de uien in halve ringen. Snijd de gedroogde peper in hele kleine stukjes en laat de pitjes gerust
Verhit de olijfolie in een pan en fruit de uiringen met de peper op middelhoog vuur
tot ze glazig zijn. Voeg de suiker toe en laat een paar minuten karameliseren.
Pers de halve citroen uit. Snijd wat stukken van de citroenschil los
en steek hier de kruidnagels in.
Voeg de azijn, gojibessen, het citroensap en het bessensap toe aan de uien.
Doe ook de stukjes citroenschil met kruidnagel erbij en breng op smaak met zout.
Leg het deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes koken.
Doe het deksel van de pan en laat in 20 minuten nog eens pruttelen tot het
meeste vocht verdampt is.
Wanneer de uiringen zacht, de besjes opengesprongen en het vocht verdampt is,
is de chutney klaar.
Zorg dat er goed uitgekookte, schoongemaakte potjes klaar staan en doe de kokendhete
chutney in de potjes. Zet ze met het deksel erop (op de kop) weg
en laat afkoelen.
Is het deksel vacuüm getrokken of wijst het lipje van je weckpotje naar
beneden, dan kun je de chutney buiten de koelkast een jaar bewaren.
Bewaar anders in de koelkast en consumeer binnen drie maanden.