dinsdag 30 september 2025

Laatste kans winactie

Vanavond is de laatste mogelijkheid om mee te doen aan de geweldige giveaway actie van mijn blog.

Morgenavond rond deze tijd maak ik de gelukkigen bekend.
Ga jij er vandoor met de airfryer, de kiemtoren of genoeg bijenwas om zalf te maken?
Of kom je likeurproeven of meelopen met de wildplukwandeling?
Zorg dat je erbij bent, het kan nog steeds.
Je hebt nog zo'n 2,5 uur de tijd.

Waarom deze giveaway?
Mijn blog 'Tijd voor Tamar' bestaat 10 jaar  - wie had dat ooit kunnen denken - en 
daarom vier ik dit feestje graag met jou.


Nog even alles op een rijtje:


Wat je kunt winnen:

  1. 10% korting op alle aankopen in mijn winkeltje
  2. gratis deelname aan een wildplukwandeling plus proeverij in voor- of najaar 
  3. gratis deelname aan een likeurproeverij bij mij thuis
  4. bijenwas, voldoende om 2 potjes zalf te maken
  5. Kiemtoren van Buzzy: kweekkasje voor kiemgroente met biologisch tuinkerszaad 
Nieuwprijs 29,95 bij de Intratuin; 1x gebruikt

5. Airfryer van het merk Inventum;


 weinig gebruikt. Nieuwprijs 79,00 bij Bol.com

Is dat niet een mooi cadeau?! Gewoon gratis en voor niets?!





Wat moet je hiervoor doen?

  1. Volg mijn blog: ga via 'internetversie' op je telefoon òf op je laptop/pc naar de rechterkolom en klik op 'volgen'. Zorg dat je het scherm krijgt zoals hiernaast op de foto :)

  2. Geef in een reactie aan wat je wilt winnen en waarom

  3. Deel mijn blog met anderen (via de socials of live en vertel het me)








Weet je niet zeker of je me volgt?
Check het via bovenstaande foto.
En vergeet niet te vertellen wat je wilt winnen en waarom.


Je hoort morgen meer van mij!!






maandag 29 september 2025

Kweepeerijs

 Niet normaal zoveel kweeperen er aan mijn kleine boom hangen. 
Waar het er vorig jaar precies 4 waren, is het dit jaar - ja, een mastjaar - 20 x zoveel! 
Er komen dus heel wat recepten aan met kweepeer. En we trappen af met... ijs!!
 Woon je in de buurt? Kom gerust een paar peren halen. 
Weet je een boom in het park te staan?  Pluk lekker wat peren voor een koud dessert.
Want het mag dan wel herfst zijn, met het zonnetje erbij kun je prima ijs eten.
Wat zeg ik? Dit ijs is buitengewoon lekker en feestelijk, ook zonder zon.

De kweepeer groeit aan zijn steeltje recht omhoog, alsof 't ie op de kop staat.
Tot de takken ombuigen, zoals bij mijn boompje die gebukt gaat onder de zware peren. 
Volgens mij hoor ik 'm een zucht van verlichting slaken als ik er een dik exemplaar afpluk
en de tak tenminste niet breekt onder het gewicht.

Voor dit lekkere ijs wilde ik twee kilo kwees hebben, maar eigenlijk is elke 
hoeveelheid goed. De suiker die je gebruikt weeg je namelijk pas af
na het koken, afhankelijk van het 'schone' gewicht.

Kweepeerijs

    voldoende voor 2 l ijs

Ingrediënten:
  • 2 kg kweeperen
  • biologische kristalsuiker
       optioneel bij dessert
  • carne de membrillo
  • slagroom
  • blaadjes citroenmelisse 
  • chocoladelepeltjes

Hoe maak ik het:
Schil de peren en verwijder de klokhuizen.
Let op! Weggooien hoeft niet, van de schillen en klokhuizen maak je een heerlijke likeur.
Van de pitjes van de kweepeer maak je een prachtig huidverzorgingsproduct, ideaal voor gebarsten eelt of kloven op je voeten. Lees meer over deze klovengel.
Snijd de kweeperen in stukjes en 
kook in een bodempje water in een kwartier zacht.
Laat een nachtje staan. Sommige kwee's worden rood, de mijne bleven zachtgeel.
Weeg de volgende dag en voeg dan 60% van het gewicht aan suiker toe.
Dit lijkt veel, maar smaak wordt onder invloed van kou minder zoet ervaren.
Bij het maken van ijs gebruik je altijd wat meer suiker.
Maak alles fijn tot moes met de staafmixer.
Doe de kweeperenmoes over in een ruime schaal of bak en zet in de vriezer.
Roer elk uur een keer goed door om de ontstane ijskristallen te breken.
Het doorroeren werkt eigenlijk op dezelfde manier als een ijsmachine en
aangezien ik die niet heb, doe ik het zó ;).
Roer elke keer na een uur goed om, totdat het ijs na ongeveer 6 uur bevroren is.

Leg een deksel op de bak (voorkom vriesbrand) en bewaar in de vriezer bij -18°C
tot ongeveer een half jaar.
Van dit ijs kun je mooie bolletjes scheppen.
Serveer als grand dessert met een bolletje carne de membrillo, een dot verse slagroom en 
een takje citroenmelisse.
Ik had chocoladelepeltjes voor een speciale gelegenheid bewaard en 
vond dit wel hét moment om te gebruiken. Mooi eetbaar, toch?!
Maar een takje munt of basilicum kan ook of garneer met eetbare bloemen
en ander fruit. Leef je uit!
Nu nog gasten uitnodigen met dit dessert als afsluiting!

Zet je schrap voor nog veel meer lekkere en bijzondere kweepeerrecepten
want de boom is nog lang niet leeg!



zondag 28 september 2025

Propoliszalf


Een plekje 'zonneschade' noemde de dermatoloog het in jip-en-janneketaal en 
ik kreeg  een krachtig, medicinaal smeersel mee.
Mijn huid werd warm, rood en vervolgens droog en schilferig....

Ondertussen deed ik er 's avonds propolisolie op om de boel te verzachten.
Tot ik dacht: een zalf is veel makkelijker en handig mee te nemen.
Omdat ik dit jaar weer een bijenvolkje heb, kan ik vers-uit-de-kast regelmatig 
wat propolis en bijenwas 'oogsten'.
Van de propolisolie die ik dit voorjaar had gemaakt, maakte ik nu een verzorgende zalf  
met krachtige, goede eigenschappen. Zeker nu het buiten killer wordt en
 de huid schraler, is het fijn een gezonde, goed smeerbare zalf in huis te hebben.
Niet alleen met zonneschade plekjes, maar voor iedereen. 
En het belangrijkste: zelfgemaakt weet je precies wat erin zit en 
smeer je geen rommel op je huid!

Propolis, wat doet dit eigenlijk voor je?
Propolis komt uit het Grieks en betekent letterlijk 'voor de stad'. 
Het wordt dan ook gebruikt voor de verdediging en bescherming van het (bijen)volk. 
Propolis  wordt gemaakt van boomhars die honingbijen halen uit bladknoppen en boomsap.  
Ze mixen deze kleverige hars met was, honing en enzymen uit hun maag en 
dan ontstaat de verbazingwekkende substantie die we propolis noemen. 
In de volksmond ook wel bijenlijm genoemd.
De kleur van propolis varieert van donkerrood tot okergeel en is afhankelijk van 
welke bomen en  dus welke harssoorten er in de buurt  te vinden zijn.

Propolis wordt al sinds de oudheid gebruikt vanwege zijn gezonde en helende werking. 
Meer dan 180 bestanddelen van propolis hebben een gunstig effect op het menselijk lichaam.
Propolis  heeft antibacteriële, schimmelwerende, virusremmende en 
ontstekingsremmende eigenschappen.
Tegenwoordig is propolis populair als geneesmiddel. Het wordt gebruikt in tal 
van huismiddeltjes en lichaamsverzorgingsproducten.

Kun je aan verse propolis komen? Maak dan eerst de propolisolie volgens deze werkwijze!
Neem anders propolisolie die zuiver is en waarvan je de bron vertrouwt.


Propoliszalf

   voor 1 potje

Ingrediënten:
  • 40 ml propolisolie
  • 5 g bijenwas
  • 3 dr vitamine E-olie
      en verder:
  • schoon zalfpotje

Hoe maak ik het:
Je kunt meer of minder zalf maken wanneer je de verhouding van 1 : 8 laat staan, oftewel 1 deel bijenwas op 8 delen olie is dé verhouding voor een prettig smeerbare zalf.
Verwarm de propolisolie au-bain-marie samen met de bijenwas. Ik gebruik een deel 
verse (niet gezuiverde) bijenwas. De propolisolie die ik maakte is een mix, 
bestaande uit twee soorten draagoliën. Maak je propolisolie zelf,  
kies dan een draagolie die het best bij je huid past.
Verwarm totdat de bijenwas gesmolten is.
Haal van de warmtebron af.
Voeg na een paar minuten de vitamine E olie toe. 
Deze ondersteunt het herstellend en elastisch vermogen van de huid en 
is een waardevolle toevoeging bij elke zalf. 
Ik voeg geen extra etherische olie toe, maar dit kan natuurlijk wel.
Fijn voor een lekkere geur, of toegevoegd voor een speciale werking.
Niet nodig bij deze fijne propoliszalf.
Schenk de nog vloeibare zalf in een brandschoon, liefst met sodawater 
uitgekookt zalfpotje.

Ik ga 'm lekker op mijn droge,s chilferige wang smeren, maar ook
op mijn schrale huid rond de neus in verband met een plots opkomende verkoudheid.
Ook lekker voor schrale lippen en droge handen.
Kortom: smeren maar met deze lekkere, verzorgende zalf deze herfst!

woensdag 24 september 2025

Nougatine zelf maken

 Speciaal er voor op uit hoeft dit jaar niet èn daarmee bedoel ik ook dat je niet naar
 de winkel hoeft. Hazelnoten worden je dit jaar bijna in de schoot 
geworpen. Alle hazelaars die ik passeer, geven een ruime oogst aan noten.
Het is dit jaar 'mastjaar' wat betekent dat alle zaaddragende bomen en planten een uit-
zonderlijk grote hoeveelheid vruchten produceren. Vorig jaar was er schaarste,
nu is er overvloed, volgens de natuurlijk cyclus...  
En daar genieten de dieren èn wij van!
Na een avondje noten kraken heb je dan ook meer dan genoeg om er 
wat lekkers van te maken.
Zoals nougatine wat nog op mijn to-do-lijstje van voorgaand jaar stond...
Oh, kon ik de geur maar meesturen... 
Zo verrukkelijk hoe deze homemade nougatine van verse hazelnoten ruikt!!
 En het is nog maar de start van vele heerlijkheden die daar van te maken zijn.
Beloofd... die ideeën en recepten komen er aan!

Maar eerst maken we nougatine van verse, ongebrande hazelnoten


Nougatine

  
Ingrediënten:
  • 200 g rauwe, ongebrande hazelnoten
  • 150 g kristalsuiker
  • 50 ml water

Hoe maak ik het:
Na een avondje noten kraken hebben de hazelnoten hun bruine velletje er nog om heen. Dat is niet erg.
Die verwijderen we na het roosteren.
Verwarm de oven voor op 180° C en rooster de hazelnoten 5 minuten
 op een bakplaat.
Tussendoor kun je ze even husselen zodat ze rondom goed geroosterd zijn.
Haal ze uit de oven, schud ze in een schone theedoek en
wrijf de hazelnoten tussen de theedoek krachtig heen en weer.
Op deze manier verwijder je gemakkelijk de bruine velletjes.
En als er nog eens eentje tussen zit is dat ook niet erg.

Maak nu de karamel. Verwarm de suiker met het water in een klein steelpannetje.
Niet roeren, gewoon aan de kook laten komen en wachten tot het gaat borrelen.
Blijf erbij... wanneer de suiker lichtbruin wordt, is ze aan het karameliseren.
 Ga niet te lang door, anders wordt de suiker bitter.
Bruin is karamel. Zet het vuur uit en voeg de geroosterde hazelnoten toe. Roer deze goed door de karamel.
Het gaat hard, de karamel gaat snel stollen om keihard te worden.
Stort de gekarameliseerde hazelnoten op een bord met bakpapier en druk plat.

Je  krijgt nu een dikke plak harde notenkaramel.
Laat volledig afkoelen, maar laat niet te lang liggen.
Breek de plak en hak de noten in gedeelten fijn in een keukenmachine.
Met een notenhakselaar wordt het te fijn, met een vijzel blijft het te grof, is mijn ervaring.
Maal tot grove kruimels naar eigen goeddunken.
Ga niet te lang door, anders komt de olie uit de noten vrij en krijg je praliné. 
Ook lekker, maar voor dit recept niet nodig.
Wanneer de kruimels op de gewenste dikte zijn is je nougatine klaar.
Pas op want karamel trekt vocht aan.
Bewaar in een luchtdicht afgesloten pot zodat ze krokant blijft. 

Nougatine is heerlijk in gebak of als dip over (soft)ijs.
Er komen heerlijke ideeën aan, dus blijf lekker meelezen.
En vergeet niet onderweg wat hazelnoten te rapen, 
want er liggen er dit jaar meer dan genoeg!


Meer maken met hazelnoten?
Hazelnoten zijn zó ontzettend veelzijdig... kijk maar naar de volgende recepten ;)



maandag 22 september 2025

Jubilleum, brandnetel en giveaway

 Wat de onderwerpen in de titel met elkaar te maken hebben?
Daar kom je  snel achter als je doorleest!

Jubileum

Al eerder kondigde ik het aan: deze maand is mijn jubileummaand, want 10 jaar geleden begon ik aan mijn blog: "Tijd voor Tamar". De gedachte erachter is om jou, lezer, een paar keer per week tijd te geven geïnspireerd te worden met positieve, mooie verhalen. Lekker even erbij 
gaan zitten achter de laptop, of computer met een kopje thee erbij.
Ik wil altijd positieve content delen. Soms moest ik daarom wel eens opnieuw beginnen...
Want het echte leven bestaat niet alleen uit rozegeur, onkruidvrije tuinen en een slakloze wereld. 
Nee, dát hoort er ook allemaal bij. Maar daarover klagen mensen al genoeg. 
Het is veel fijner je gedachten te kunnen richten op iets moois of lekkers, fijn 
zelf bezig-zijn in de keuken en de voldoening te smaken van gezonde producten 
waarvan je weet waar ze vandaan komen, omdat je ze zelf hebt geoogst.

Precies 10 jaar geleden - jongste dochter was 3 - dacht ik stoutmoedig 
dat ik wel wat toe te voegen had aan de blogs die al online te lezen waren.
Zelf werd ik geïnspireerd door Teunie van 'Eenvoudig leven', 'Uit mijn keukentje' van Ilse, 
'de Gulle Aarde' van Hanneke en één of ander handwerkblog waarvan ik inmiddels niet 
meer weet wie het schreef en hoe het heette. Stuk voor stuk inspirerende blogs.

Veel bloggers stoppen na verloop van tijd, zelf stopte ik zo'n 5 maanden in 2018.
Mijn moordend schrijftempo was voor mezelf niet bij te houden.
Maar oh, wat miste ik na een tijdje het schrijven en de intrinsieke motivatie 
die mijn ideeën me brachten. Ik verzandde in wat ik deed, terwijl erover schrijven 
me juist scherp en actief maakt.
Een balans hierin is belangrijk en die heb ik denk ik wel gevonden!
Vandaag trakteer ik mezelf - terwijl ik aan het schrijven ben - 
 op een kop brandnetelthee en een stuk versgebakken appeltaart, 
met appeltjes die ik langs de kant van de weg 'wild' heb geplukt en geraapt. 
Avonden lang geschild met dit als resultaat!
Neem jij ook iets lekkers terwijl je meeleest?!
Je hebt het verdiend!

Brandnetel


Mijn allereerste blog was dus op 22 september 2015 en waar ik over schreef?
Dat was 'dé brandnetel'! 
Daar ben ik eerlijk gezegd nog steeds fan van!
Het bericht is wat houterig, mist een goede opmaak, de foto's zijn ronduit verschrikkelijk 
(kijk maar) maar ik begon aan iets wat een groot avontuur bleek
en wat ik ontzettend leuk vond. 
Natuurlijk kon ik nooit bedenken dat ik zo lang door zou blijven gaan.
Maar eerlijk is eerlijk, ik heb - ook na 1148 blogs - nog steeds ontzettend veel ideeën. 
Die blijven maar komen en borrelen
En omdat mijn blog op dit moment ontzettend veel gelezen wordt -  gemiddeld zo'n 750 bezoekers
 per dag - blijf ik denk ik nog even door gaan.
Ik ben misschien niet succesvol te noemen, ik verdien geen geld met mijn blog, toch denk ik 
dat ik met mijn verhalen en ideeën wat toe te voegen heb. 

Onderaan mijn eerste 'brandnetelblog' staat een idee om een armbandje te maken van brandnetels.
En laat ik dat nu net dit weekend gedaan hebben. Niet van zelfgeplukte brandnetels - nee, daar 
had ik Henk voor nodig - maar wel super leuk. Volgend jaar laat ik jullie zien hoe je het
 'from scratch' zelf doet, leuk toch?!  De juiste skills hiervoor leer ik bij het Archeon, 
de droombaan waar ik eindelijk op mijn plekje zit!
Lees ook mijn verhaal van 10 jaar geleden over Archeon: klik!


Giveaway

Wie jarig is trakteert! Het is:

Al de hele maand heb ik verschillende acties en leuke dingen die je kan winnen.
Want positiviteit verspreid ik graag!

Even op een rijtje wat je tot nu toe kunt krijgen:

  1. 10% korting op alle aankopen in mijn winkeltje
  2. gratis deelname aan een wildplukwandeling plus proeverij in voor- of najaar 
  3. gratis deelname aan een likeurproeverij bij mij thuis


En vandaag, op deze bijzondere jubileumdag houd ik een mooie giveaway actie.

Wat kun je winnen?!
Let op! Lees even door tot het eind, zodat je weet wat je hiervoor moet doen!

  • Kiemtoren van Buzzy: kweekkasje voor kiemgroente met biologisch tuinkerszaad 
Nieuwprijs 29,95 bij de Intratuin; 1x gebruikt

  • Airfryer van het merk Inventum;


 weinig gebruikt. Nieuwprijs 79,00 bij Bol.com

Is dat niet een mooi cadeau?! Gewoon gratis en voor niets?!





Wat moet je hiervoor doen?

  1. Volg mijn blog: ga via 'internetversie' op je telefoon òf op je laptop/pc naar de rechterkolom en klik op 'volgen'. Zorg dat je het scherm krijgt zoals hiernaast op de foto :)

  2. Geef in een reactie aan wat je wilt winnen en waarom

  3. Deel mijn blog met anderen (via de socials)









Wie weet win jij die felbegeerde airfryer, de likeurproeverij (let op: zorg voor een bob) of
de deelname aan een stoere wildplukwandeling!

Alle winnaars worden tegelijk bekend gemaakt op 1 oktober.
Vier het feestje samen met mij en zorg dat je erbij zit!! :)








woensdag 17 september 2025

Gekonfijte groene vijgen

 De plukkende postbezorger heeft elke keer weer een verrassend wildplukrecept. 
In hartje Amsterdam heeft hij géén eigen tuin, maar een eigen kookboek
 komt er - ooit - een keer aan. En terecht! Ik reserveer alvast een exemplaar!
Want wat hij allemaal klaarmaakt van 'wilde' planten, bloemen, zeevondsten en 
paddenstoelen is echt  ongelooflijk. De foto's op Insta (klik) zien er verrukkelijk uit en
 zijn inspiratie komt vanuit de hele wereld.

Ik nam het idee met groene vijgen over, want heb je een vijgenboom, dan ken je het wel: 
er blijven na de oogsttijd altijd groene vijgen zitten. In de winter worden deze zwart en vallen ze af.
 Laat je inspireren door het volgende idee: gebruik de groene, onrijpe vijgen 
om ze in te maken in suikersiroop.
Deze bereidingstechniek wordt ook wel konfijten genoemd. 
Het idee van gekonfijte groene vijgen komt uit Zuid-Afrika.
Meestal maak je dit aan het eind van de herfst, wanneer de vijgen niet meer afrijpen. 
Dus na een overvloedige vijgenoogst.

De vijgenboom in mijn tuin  is een enthousiaste, vruchtbare en groeizame boom. 
Dit voorjaar groeiden er wel heel veel nieuwe, jonge scheuten langs de stam
en snoeide ik ze allemaal weg.
Sommigen groeiden zo enthousiast dat er al groene vijgen aan zaten. 
Van deze onrijpe vijgen, probeer ik het recept van de plukkende postbode uit. 
Bewaar dit recept en sla op om te gebruiken wanneer jij veel groene vijgen hebt.


Gekonfijte groene vijgen


Ingrediënten:

  • 500 g groene vijgen
  • water
  • 30 g zeezout +1 el
  • 1 el baking soda
  • 3 vijgenbladeren
  • 600 g bio kristalsuiker
  • 1/2 citroen
  • 1/4 tl kardemom
  • 1/2 el oranjebloesemwater
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/2 tl gember

Hoe maak ik het:
Dit gerecht maak je in drie fases. Niet echt moeilijk, maar je moet er wel tijd voor reserveren.
Omdat groene vijgen normaal gesproken niet eetbaar zijn, behandelen we ze eerst voor.
Als je ze plukt, komt er een melkachtig, wit sap vrij. 
Dit bevat een stofje wat  jeuk en een branderig gevoel kan geven:
latex. 
Dit sap beschermt de vijgenboom tegen insecten en ziekten, maar kan dus irritatie op 
de (gevoelige) huid geven. Deze latex gaan we eerst verwijderen.
Fase 1: Was de vijgen goed in koud water. Doe eventueel handschoenen aan, 
zodat je geen huidirritatie krijgt. 
Prik met een satéprikker of breinaald een gaatje in de vijgen en doe ze direct 
in een schaal met koud water. Giet af en vul nogmaals bij met koud water 
waaraan je 30 g zeezout toevoegt
Laat een nachtje staan. 
Fase 2: Breng anderhalve liter water aan de kook, leg de vijgen erin en voeg een eetlepel zout en
 de baking soda toe. Voeg ook enkele vijgenbladeren toe, voor een groenere kleur.
Kook de vijgen tot ze zacht zijn, zo'n 20 minuten. Je kunt ze
 net als aardappels met een vork inprikken. Giet af en
 laat de vijgen 'schrikken' zoals bij het koken van eieren om het kookproces te stoppen.
 Als het goed is, geven de vijgen inmiddels geen plakkerige latex meer af.
Is dit wel het geval, spoel ze dan nog een keer extra af.

Fase 3: Breng voor de siroop de 1 liter water aan de kook waarin je 600 g suiker oplost. 
Voeg ook het sap van een halve citroen toe, de kardemom en het oranjebloesemwater.
Wanneer het suikerwater kookt, voeg je de vijgen toe.
Samen met het gemberpoeder en de zwarte peper.
Laat ze zo'n tweeënhalf uur zachtjes koken. Ze gaan een beetje glazig zien.
Zorg dat er goed schoongemaakte potjes klaar staan om de vijgen in te doen.
Doe ze in de potten en vul af met de hete suikersiroop.
Zet de potten omgekeerd we,  laat afkoelen en de deksels vacuüm trekken.
Op deze manier zijn de gekonfijte vijgen zeker een jaar houdbaar.
Zo lang hoef je ze uiteraard niet te bewaren, want groene vijgen zijn
 - met een eigen vijgenboom - meestal goed voorradig.

Hoe en wanneer eet je deze groene, gekonfijte vijgen? 

  • Op een kaasplankje: snijd ze in dunne plankjes en combineer ze met verschillende kazen voor een heerlijke combinatie van zoet en hartig.
  • Bij desserts: snijd ze in kleine blokjes en gebruik ze als topping voor ijs of yoghurt.
  • In salades: snijd ze fijn en voeg ze toe aan salades voor een zoete toets.
Leuk en lekker anders!
Heb je zelf geen groene vijgen? Bel bij iemand aan met een vijgenboom 
(de groene vijgjes zullen in de winter toch afvallen) of bewaar dit recept voor later.

Enneh, plukkende postbezorger... bedankt voor deze culinaire, exotische inspiratie!

Meer met vijgen?

Vijgenblad kun je gebruiken in olie of thee
Van vijgen heb ik nu 20(!) lekkere recepten staan op deze pagina: klik!


zondag 14 september 2025

Mijn wildplukhond!

 Je hebt jachthonden en speurhonden, vechthonden en waakhonden.
Maar ik? Ik heb een wildplukhond!

En dat komt in deze tijd goed van pas.
Het is namelijk volop oogsttijd in de natuur...

Wel eens gehoord van een wildplukhond?
Laat ik haar even voorstellen:
Dit is Eef! 
Onder borstelige wenkbrauwen heeft ze prachtige, reebruine ogen, 
hoewel die wat minder goed kunnen zien
 dan die van mij.
Ze heeft een super scherp gehoor wat tot wel 50.000 Hz gaat.
Ze heeft een geweldig gevoel waarbij ze intuïtief je stemming kan aanvoelen en... 
een super scherpe neus!! Ze kan vele malen beter ruiken dan wij mensen.

Ha, Tamar, zul je zeggen... dát hebben toch alle honden?
Tja, misschien heb je gelijk.
Wat Eef uniek maakt voor het wildplukken, is haar aard.
Ze is super rustig, luistert mega goed en loopt altijd los. Ja, ook middenin de stad. 
Ze gaat zonder commando niet de stoep af.
Ze snuffelt overal, vooral op plekken waar een plasje is gedaan door een andere hond.
Deze geur geeft haar veel informatie over leeftijd, geslacht, gezondheid en emoties.
En kijk, dat maakt haar nu een goede aanwinst voor 't wildplukken.
Ik ruik zoiets niet. Wel de geur van het bloempje, maar niet of er een plas over gedaan is.
En ik heb het liefst bloempjes, kruiden en vruchten waar niet overheen geplast is.
Als Eef d'r neus afwendt, wordt het voor mij pas interessant!
Ben je wildplukker zonder hond, dan kun je niet 'laag' plukken in 
een honden-uitlaatgebied.

Eef kan goed op wacht zitten en de wildpluk'oogst' bewaken
terwijl ik verder ga met plukken of rapen. 
Haar neus is voortdurend in beweging en aan 't werk. En wist je dat de neusgaten van 
een hond afzonderlijke geuren kunnen waarnemen? Hierdoor kunnen ze richting en afstand 
van de geurbron, datgene wat ze ruiken,  goed bepalen
Eef luistert goed naar de commando's: Zit! Wacht! Ssssstt! Blijf! Af! Naast!

Verder is ze geduldig: ze zal nooit zeuren "Vrouwtje, lopen we nu weer verder?" 
"Vrouwtje, schiet eens oo-oo-p!" Hoe lang het ook duurt.

En dan die hondenpoepzakjes... een geweldig hulpmiddel èn camouflage om 
allerlei wildplukvondsten  in mee te nemen.

Goed gecamoufleerd, want welke boswachter wil nu in een poepzakje kijken??
Maar...
erin zitten lekkere bramen :)
Waarvan Eef net heeft laten merken dat er niet overheen geplast is!

Houd jij van wildplukken, kijk je graag in de natuur om je heen naar eetbare plantjes?
Overweeg eens de aanschaf van een wildplukhond!
Je loopt een aantal keer per dag lekker buiten en ondertussen kom je altijd
wel iets eetbaars of bruikbaars tegen waarbij een wildplukhond je behulpzaam is.
Let goed op het karakter en train een nog jonge hond goed, 
zodat zijn of haar wildplukcapaciteiten volop tot ontplooiing komen.

Ik ben dolblij met Eef, mijn wildplukhond!!
Ze verdient een 'lauwer'krans!
Dus maakten we er één van madeliefjes (ook lekker, die bloempjes).
En een knuffel!
Die lieve Eef van me!

Meer lezen over wildplukken en wat je zoal kunt oogsten elk seizoen van 't jaar?
Kijk dan eens op mijn uitgebreide wildplukpagina met naast verhalen vooral 
ook heel veel recepten van alle mogelijke boomvruchten, kruiden, bloemen en paddenstoelen.

En omdat het deze maand groot feest is op mijn blog,
maak je kans gratis mee te mogen met een door mij georganiseerde 
wildplukwandeling en proeverij.
Wat moet je voor deze winactie doen?
  1. Reageer waarom je graag met me mee wil op een wildplukwandeling
  2. Vertel me wat de reden van het feest is op mijn blog
  3. Volg mijn blog (Let op! Op Insta of Fb volgen is niet voldoende)
  4. Deel dit bericht op je socials of met vrienden
De winnaar wordt eind van deze maand bekend gemaakt.
De datum van de najaarswildplukwandeling wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.