maandag 13 oktober 2025

Bladerdeegpompoentjes met kweepeer

Ik oogstte een grote flespompoen en heb nog heel wat kweeperen hangen...
Waar pompoen en kweepeer elkaar ontmoeten, ontstaat iets bijzonders.
 Dit idee zat al even in mijn hoofd, tijd om te delen! 
Is dit gebakje geen plaatje?!
De pompoen eten we een andere keer op, dit gebakje is zoet,
lekker bij een kopje thee of de koffie. 

Dit is bijna zonde om op te eten, behalve als je bedenkt dat het eenvoudig
en lekker snel gemaakt is.
Wat nou zonde? We maken er gewoon nog veel meer!!



Bladerdeegpompoentjes met kweepeer

      voor 4 gebakjes

Ingrediënten:
  • 150 g geroosterde kweepeer
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1/2 ei
  • suiker
  • 2 dunne kaneelstokjes
       en ook nodig:
  • bakkerstouw (baker's twine)

Hoe maak ik het:
De kweeperen zijn mooi rood en lekker op smaak gebracht tijdens het roosteren. 
Hoe je dit doet, lees je in mijn vorige blog: klik! Snijd de benodigde kweepeer in kleine dobbelsteentjes.
Haal het bladerdeeg uit de vriezer en leg de plakjes op een stuk bakpapier. Schep in het midden van elk plakje bladerdeeg een hoopje kweepeerstukjes.
Vouw de vier punten van het bladerdeeg naar binnen om een pakketje te maken.
 Vouw nu de andere punten ook naar binnen om een rond pakketje te maken. 
Draai om met de mooie (gladde) kant naar boven.
Verwarm de oven voor op 220°C.
 Knip per 'pompoentje' drie stukjes bakkerstouw van 20 - 25 cm af. 
Leg de stukjes touw als een 'plus' met één diagonaal op het bakpapier. 
Leg de kweepeerflapjes in het midden op de touwtjes. 
Knoop de touwtjes zorgvuldig aan elkaar vast aan de bovenkant, doe dit niet te strak!
Klop het ei los. Bestrijk de kweepeerbolletjes 
met het losgeklopte ei en bestrooi met wat suiker.
Zet ze op een bakplaat en schuif in de voorverwarmde oven. 
Bak ze in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin.
Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen.
Knip voorzichtig de touwtjes los en verwijder deze. Om het af te maken, 
zet je een stukje van het kaneelstokje in het midden van elk kweepeerpompoentje als 'steeltje'.
Leuk toch?!
Makkelijk te maken, super lekker en oogstrelend mooi.


Variaties:
  • Varieer met de vulling: gebruik eens appel met rozijnen en kaneel, of ga voor een zoete (hazelnoot)spijs vulling
  • Hartig kun je ze ook maken, neem dan een groentevulling en bestrooi met fijn geraspte kaas ipv met suiker
  • Vervang het kaneelstokje door een rolletje bladerdeeg wat je als een steeltje rechtop plaatst en meebakt.



Wanneer kwee en pompoen elkaar ontmoeten, is het herfst. Deze keer was het herfst in de keuken! 
En ik heb nog meer kweeperen...:)


zaterdag 11 oktober 2025

Geroosterde kweeperen

 Nee, zo van de boom kun je ze helaas niet eten. De kweepeer moet eerst
 gekookt, gebakken of geroosterd worden.
Deze keer een soort tussenrecept:
 geroosterde kweepeer! 
Deze kun je vervolgens verwerken in gebak of desserts.
Eerst maar eens eetbaar maken, want je tanden erin zetten omdat ze 
zo mooi aan de boom hangen en vervolgens de peer maar op de grond gooien 
omdat 'ie vies smaakt, is natuurlijk zonde.


         
Geroosterde kweeperen

Ingrediënten:
  • 6-7 grote kweeperen, zo'n 2 kilo
  • 400 g suiker
  • 400 ml water
  • 2 steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 bio citroen
        ook handig:
  • wijde, ruime ovenschaal
  • aluminiumfolie

Hoe maak ik het klaar:
Schil de kweeperen en verwijder de klokhuizen.  De schillen en klokhuizen hoef je niet weg te gooien, daar kun je likeur van maken. En oh ja... de pitjes uit de klokhuizen leveren een geweldig mooi verzorgingsproduct op. Klik!
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de kwarten peer doormidden en leg ze in de wijde ovenschaal of braadslede. 
Snijd twee tot drie stukken schil van de biologische citroen af, zonder het wit.
De citroen gebruiken we verder niet en kun je bewaren in de koelkast.
Voeg de suiker en de citroenschil toe en de specerijen.
Schenk het water erbij. Dek de schaal af met aluminiumfolie en
zet een uur in de voorverwarmde oven.
Tussendoor kun je de stukken peer een keer omscheppen.
Haal het aluminiumfolie eraf en laat de stukken peer nog eens 45 minuten
roosteren op 175 °C. Zet de ovenstand op de grillstand, maar houd in de gaten dat 
de stukken peer niet zwart worden
Laat afkoelen en schep de peren met specerijen en het sap in een afsluitbare 
bak. Bewaar in de koelkast of snoep er gelijk eentje op.
De geroosterde kweeperen kun je op deze manier
zo'n tien dagen bewaren in de koelkast.
Je kunt ze ook invriezen of wecken, klik!
Deze mooi rood geroosterde kweeperen kun je serveren 
bij desserts, in taart of cake, eten als stoofpeertjes of 
bakken in kweepeerflappen.
Binnenkort een paar nieuwe, verrassende recepten waarin je 
geroosterde kweepeer kunt verwerken.

Want eerlijk is eerlijk: (niet rauwe) kweepeer is heerlijk!

dinsdag 7 oktober 2025

Tomatenolie

Nog nooit had ik in één jaar zó ontzettend veel tomaten.
Ze groeiden op verschillende plekken en door de droge zomer konden ze ook prima buiten groeien.
Om ze lang te bewaren, heb ik er heel wat gedroogd in mijn droogoven!
Heerlijk om zó weg te snoepen: die zongedroogde tomaatjes. 
Mijn favo snack met umami smaak!
Maar ook lekker door allerlei salades en andere gerechten.
Omdat ze goed gedroogd zijn, bewaar ik ze in een mooie glazen pot zonder olie.
Maar die lekkere, aromatische tomatenolie, 
- heerlijk om mee te bakken, in een dressing of om bruschetta mee in te wrijven -
die mis ik dan weer.
Behalve als ik deze olie dan weer 'speciaal' maak. Dus dat doen we!


Tomatenolie

   voor 200 ml

Ingrediënten:
  • 4 zongedroogde tomaatjes met basilicum
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 3 kappertjes (van daslook)
  • 1 takje tijm
  • 1/2 zongedroogde rode peper
      en verder
  • decoratieve, glazen fles

Hoe maak ik het:
Zorg dat je zongedroogde tomaatjes - al is het stiekem zonder zon - in huis hebt. 
Hoe je deze makkelijk zelf kunt drogen, staat hier beschreven. Ik droogde ze afwisselend met zeezout en basilicum. Voor deze olie nam ik tomaatjes met gedroogde basilicum. 
Ook de peper heb ik zelf gedroogd, maar kun je natuurlijk prima kopen. Met gedroogde pepers is het ook mooi om chili-olie te maken klik
Doe tomaatjes en de halve peper in een mooie fles. Voeg het takje tijm toe en drie kappertjes.
Ik heb allerlei soorten kappertjes zelf gemaakt. Ik koos voor daslookkappertjes (klik),
 die je maakt in het voorjaar. In het najaar kun je goed kappertjes van onrijpe vlierbessen 
of Oost Indische kers maken.
De daslookkappertjes zijn tamelijk groot en gemaakt van de bloemknoppen van de daslook. 
Je kunt natuurlijk ook voor andere kappertjes kiezen.

Overgiet alles met 200 ml zonnebloemolie of tot de fles vol is.
Voor kruidenolie kun je het beste zonnebloemolie of rijstolie nemen.
Beide oliën zijn neutraal van smaak en nemen daardoor gemakkelijk smaken van 
kruiden of groenten op. Je kunt deze oliën ook op hoge temperatuur verhitten en dat is 
wel zo handig wanneer je de kruidenolie wilt gebruiken in warme gerechten.
Na een paar dagen neemt de olie de kleur van de 
tomaat en pepertjes over en krijg je een decoratieve rode olie.

Gebruik je deze olie niet zelf?
Ook ideaal om cadeau te geven aan een keukenprins(es)!

Chili-olie zelf maken

Ik heb een leuk cadeau-ideetje voor jullie bedacht, geïnspireerd op de geweldige peperoogst 
die ik dit jaar had (en nog steeds heb!).
Want met de feestdagen voor de deur is er toch niets leuker dan een met zorg 
zelfgemaakt cadeautje te geven. Het hoeft niet duur te zijn, als het maar liefdevol gemaakt is en
 er mooi uitziet.
Voor een echte keukenprinses, of juist voor die man die wel wat meer in de keuken mag staan, 
geef je een bijzonder en kleurig olietje cadeau.
De basis van deze olie zijn rode pepers, maar je kunt oneindig variëren 
met allerlei kruiden en specerijen.
Heb jij geen moestuin met pepertjes? Ze zijn overal te koop en vooral bij toko's niet zo duur.

Ik heb inmiddels voor járen en járen genoeg pepers :). Toen ik laatst Lia 
een deel van mijn peperoogst gaf, daagden we elkaar uit er iets bijzonders van te maken.
Van  sambal heb ik inmiddels genoeg en gevulde pepers heb ik ook al eens gemaakt, 
dus het moest iets anders worden.
Ik maakte chili olie!
En dit is zó eenvoudig!
Het vergt alleen wat voorbereidingstijd en geduld.
Vervolgens kun je het lekker lang gebruiken om allerlei gerechten meer pit te geven.

Chili olie maken

Ingrediënten:
  • rode pepers
  • zonnebloemolie of olijfolie
Hoe pak ik het aan:
Je kunt allerlei olieën op smaak brengen met kruiden of specerijen. Om het veilig te doen, is het belangrijk om te werken met gedroogde ingrediënten en géén verse die nog vocht bevatten.
Dit om het gevaar op botulisme te voorkomen! 
Dus droog eerst je pepers of gebruik al gedroogde pepers.
Drogen kan in de oven op lage temperatuur of in een voedseldroger.
Bij verse pepers, op 70 graden, duurt het drogen zo'n 12 tot 15 uur.
De pepertjes zijn goed gedroogd als ze knisperen als je ze aanraakt.
Snijd de pepertjes in fijne stukjes.
Deze volgorde kan ook omgedraaid worden en dit verkort de droogtijd.

Werk trouwens met handschoenen aan omdat de pepers capsaïcine bevatten 
wat aan je handen blijft zitten. De capsaïcine, die de peper scherp maakt, 
zit vooral in de ribben van de peper, de inwendige zaadlijsten.
Doe de in stukjes gesneden, gedroogde pepers in een flesje. Ik gebruikte vier pepers 
voor een flesje van 250 ml. Hoe meer je gebruikt, hoe pittiger de olie wordt.

Schenk vervolgens de olie eroverheen.
Ik maakte twee flesjes en gebruikte zonnebloemolie, die perfect is om
 op hoge temperaturen te verhitten en daardoor uitermate geschikt is om te roerbakken.
En ik vulde een flesje met olijfolie. Lekker om een Oosterse salade meer pit te geven of
 om een risotto op smaak te brengen.
Natuurlijk kun je ook andere oliën gebruiken en gebruik maken
van hun specifieke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan saffloerolie of sesamolie.

De olie is ongeveer na 6 weken goed op smaak, als de geur en smaak er goed ingetrokken zijn.
Je kunt de peperstukjes er uit zeven, maar dat hoeft niet.
De olie wordt licht rood van kleur.
Wát een leuk flesje olie.
De ontvanger van dit mooie flesje zal er blij mee zijn.
En als je er net als ik gelijk twee maakt, houd je zelf ook een pittig olietje bij de hand.
Doseren doe je naar eigen smaak en is even uitproberen.
Van deze olie kun je jarenlang genieten, want ze is erg lang houdbaar.

 

maandag 6 oktober 2025

Hazelnootspijs

 Hazelnoten...  je kunt er alle kanten mee op!
In deze tijd van het jaar voel ik me net een eekhoorntje en ik verzamel er lustig op los.
Vorig jaar vond ik zo'n drie hazelnoten: dit jaar heb ik er honderden gevonden.
En wees maar niet bang dat de eekhoorntjes niets krijgen... die komen hier in de randstad 
niet voor. Dus voel ik me vrij lekker te rapen wat er letterlijk op m'n pad komt
Inmiddels zijn de meeste nootjes gekraakt.
Ik maakte al nougatine en wil nu graag hazelnootspijs maken. 
Amandelspijs maken is niet zo moeilijk, dus variëren daarop is alleen maar uitdagend.
Spijs is heerlijk zoet en zacht en zeker met de feestdagen voor de deur
een must-have in je keuken.
Onder het recept deel ik een aantal bakfavorieten die ik maakte met amandelspijs.
Die ga ik nog eens maken, maar dan met deze hazelnootspijs.
Begrijp me niet verkeerd, amandelen zijn luxe en verfijnd qua smaak, zeker in spijs. 
Maar deze geroosterde hazelnoten zijn  lekker karakteristiek en proef je goed in deze spijs. 
Niet overheersend, wel verrassend!
En waar amandelen een hele reis achter de rug hebben - ze komen vooral uit Californië, 
Spanje en Australië - raap je hazelnoten dus gewoon in eigen land. 
De hazelaar is immers inheems en  komt al sinds de Middensteentijd 
 (het Mesolithicum) voor in Nederland.
Zo verklein je ook nog eens je ecologische voetstap 
terwijl je baksels er niet minder lekker om smaken.


Hazelnootspijs

    voor 400 g spijs

Ingrediënten:
  •  200 g bruine hazelnoten
  • 200 g bio kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 bio citroen

Hoe maak ik het:
We gaan eerst de hazelnoten roosteren om de bruine velletjes te verwijderen en de karakteristieke hazelnootsmaak nog meer naar boven te halen. 
Verwarm de oven voor op 180° C en rooster de hazelnoten 5 minuten
 op een bakplaat.
Tussendoor kun je ze even husselen zodat ze rondom goed geroosterd zijn.
Wanneer de hazelnoten warm uit de oven komen, leg je ze tussen een theedoek. 
Stevig wrijven en de bruine vliesjes blijven achter in de doek.
Doe de hazelnoten zonder ( of met zo weinig mogelijk) bruine vliesjes in de notenhakselaar 
van de staafmixer. Een keukenmachine kan ook. Maal tot de hazelnoten fijn zijn.
Voeg de suiker toe en mix kort, zodat suiker en noten zich goed vermengen.
Klop het ei los en voeg dit toe.
Rasp de citroen op een fijne rasp. 
Voeg het citroenrasp toe aan het hazelnootspijs. Pers een halve citroen uit en 
voeg 11/2 eetlepel citroensap toe. Proef eventueel, want het mag niet overheersen. 
De overgebleven helft bewaar je in de koelkast. 
Meng alles goed en 
doe het in een goed afsluitbaar potje.
Bewaar de spijs in de koelkast en haal vlak voor gebruik eruit.
Ze is zo'n half jaar houdbaar.
Wacht twee weken voor gebruik, zodat de smaken goed op elkaar 
ingewerkt zijn.

Deze hazelnootspijs is echt super lekker! 
Ik kan bijna niet wachten om hier de keuken mee in te duiken.

In welke recepten ga jij deze hazelnootspijs eens uittesten?













Kijk voor meer lekkere bakrecepten, met of zonder spijs, op mijn bakpagina!
Genieten!

donderdag 2 oktober 2025

Kweepeersap met citroenverbena

 Met een overvloed aan kweeperen dit jaar, ga ik helemaal los. De vijf kilo die ik 
gebruik om dit kweepeersap te maken, slaat nauwelijks een bres in m'n voorraad kwee's.
En ook aan de boom hangen er nog meer dan genoeg.
Eerst maar eens dit sap proeven, dan komt daarna wel het volgende project.
Geniet van dit makkelijk te maken, heerlijk zoete sap.
Ik maakte het iets te zoet en paste het recept voor je aan.



Kweepeersap met citroenverbena


Ingrediënten:
  • 5 kg kweeperen
  • 200 g suiker
  • takje verse citroenverbena
      ook nodig:
  • sappan


Hoe maak ik het:
Sap maak ik met de sappan, ook wel ontsapper of stoomextractor genoemd. 
Ik vond nergens een recept van kweepeersap, dus tijd om het zelf te maken en delen.

Al eerder schreef ik over de werking van de sappan.
Heb je regelmatig veel fruit en nog geen sappan? Aanrader, hoor!

Hoewel... sap maken kan ook op de ouderwetse manier door het koken van fruit en vervolgens het opvangen van het vrijgekomen sap wanneer je de vruchten uit laat lekken.

Lees meer over sap maken en het gebruik van de sappan bij mijn blog over  bessensap
of druivensap maken.

De kweeperen hoeven niet geschild te worden. Snijd ze met klokhuis en al in grove stukken. 
Ik kon het niet nalaten en hield wat pitjes achter. Té mooi om er geen klovengel van te maken.  
Doe de stukken kweepeer in het bovenste gedeelte van de sappan.
Voeg de suiker toe en 
steek het takje citroenverbena ertussen.
Vul het onderste compartiment van de pan met water en breng aan de kook.
Zet de twee andere delen op de pan en sluit met een deksel.
Laat het vuur hoog staan, zodat het water borrelend blijft koken en de stoom
 de celwanden kapot maakt. Hierdoor komen de aroma's vrij en lekken weg
samen met het sap. 
Na 50 minuten is er voldoende sap gewonnen. Kook je het korter dan deze tijd dan
mis je sap, doe je het langer, dan gaan waardevolle voedingsstoffen verloren.
Zorg dat er brandschone flessen - voorgekookt in sodawater en omgespoeld met 
kokend heet water - klaarstaan. Zet deze lager dan de sappan en
 laat met het slangetje - ja, ja, gemak dient de mens -
het sap in de flessen lopen.

Van 5 kilo kweeperen, deze keiharde vruchten, kreeg ik ongeveer 2 liter sap.
Meer dan ik eigenlijk had verwacht.

Ik heb de suikerhoeveelheid in het recept aangepast. Ik nam
400 gram, maar dit is veel te zoet, zo wordt het bijna een siroop.
Dus 200 gram is meer dan genoeg voor deze aromatische peer.
Wanneer je geen zoetekauw bent, kun je vast met
nog minder suiker toe.  Of maak sap zonder suiker en voeg de suiker 
gewoon later nog toe.

Laat de flessen sap afkoelen en zet weg op een droge, donkere plek.
Heb je deksels met schroefdop, dan kun je deze op de kop wegzetten zodat
ze vacuüm trekken. Gebruik je een beugelsluiting, dan bereik je hetzelfde resultaat.
Deze ongeopende flessen kun je wel een jaar bewaren.
Eenmaal geopend bewaar je de fles in de koelkast, gebruik hem dan binnen 3 weken.

De overgebleven kweepeerstukken in het bovenste deel van de pan, 
gooi je natuurlijk niet weg! De kweepeer is zó ontzettend veelzijdig!
Hier kun je heerlijke 'carne de membrillo'  van maken: een Spaanse delicatesse met 
 veel suiker. Deze membrillo kun je lang bewaren en moet je echt geproefd hebben.
Meer ideeën komen eraan. Wanneer je meer inspiratie nodig hebt
kijk dan op mijn pagina 'fruit-uit-de-tuin'   voor alle kweepeerrecepten op een rijtje!
Geniet van deze heerlijke, vergeten vrucht!



woensdag 1 oktober 2025

And the winner is....

 Jahaa! Het is 1 oktober!
De jubileumfeestmaand is voorbij en ik ga de winnaars bekend maken!
Degene die ik blij mag maken met de kiemtoren en biologisch tuinkerszaad
is
.... tromgeroffel....

Adelheid!
Wil je mij een berichtje sturen met je adres via de mail  TijdvoorTamar ?!
Dan kan ik je cadeautje opsturen!


Degene die gratis met de wildplukwandeling plus proeverij mee gaat
is
.... tadaa....

Gabriëlle Ton
Van harte gefeliciteerd! 

We gaan een wandeling plus proeverij plannen en komen er vast samen uit!

Voor alle nieuwsgierige lezers,
hier ga je meer over lezen!


De likeurproeverij is gewonnen door
..... tromgeroffel....

Ellen Bom - vd Schee
Gefeliciteerd, Ellen!
Als je het leuk vindt, plannen we een afspraak samen met 
je moeder, vriendinnen of je man ;)
Deze mogen dan met korting meekomen.

Neem je even contact met me op om een avondje te prikken?


Oh ja... voor de oplettende lezer: de airfryer is dus niet gewonnen.
Degenen die hem wilde winnen, voldeden niet aan de voorwaarden
van deze winactie. Tja... goed lezen is af en toe een dingetje ;)


Heb je meegedaan en toch niet gewonnen?
Regelmatig organiseer ik iets van een winactie of giveaway dus 
wie weet hoor je de volgende keer wel bij één van de gelukkigen.

Een beetje positiviteit verspreiden hoort bij dit blog
en daar hoop ik nog lang mee door te gaan.
Blijf jij nog lang meelezen?