woensdag 28 oktober 2015

Vlierbessenlikeur

Vandaag stond er een reminder op mijn agenda: vlierbessenlikeur zeven. Oh ja, dat  is waar ook. Ik heb  in de kelder nog een paar 'spannende' flessen staan met bijzondere inhoud.. Ik probeer van alles uit, met datgene wat ik (in overvloed) kan oogsten..... en likeur maken is eigenlijk niet zo moeilijk.
Zo heb ik nog een fles mispellikeur staan van 3 jaar geleden. Alcohol die ik heb laten trekken met mispels en kruidnagels. Ik vind de smaak te kruidig en sterk, dus wie eens een glaasje wil proberen.....

En ik heb een fles rabarbercello in de 'maak'. Die staat gewoon te wachten tot het 15 november is en dan mag ik hem eens gaan proeven.....


Maar goed, terug naar de vlierbessenlikeur.

De tijd van de vlierbessenoogst is nu echt voorbij, maar ik had een likeur 'in de maak' en die moet lang trekken. In dit geval heb ik vlierbessen, kaneelstokjes en suiker toegevoegd aan.......  Ik weet het niet eens meer. Ik moet nog zoeken naar het recept. Goed dat ik een reminder had staan, anders was ik het vast vergeten!

Het zeven is natuurlijk niet veel werk. Ik zette de spullen klaar, maar had niet veel nodig.
Dit zeef ik eruit en gooi ik weg. Wat ruíkt het...... sterk spul, zeg!
En dit blijft er over!


Ik heb het recept gevonden!!

Vlierbessenlikeur

Ingrediënten:
1/2 liter brandewijn 35%  (je kunt ook inmaakbrandewijn gebruiken, dan wordt 'ie nog wat zoeter)
200 g rietsuiker
300 g vlierbessen
2 kaneelstokjes

De vlierbessen van de steeltjes rissen en goed wassen. Daarna droogdeppen en de vlierbessen, samen met de suiker en de kaneelstokjes in een ruime fles doen. Overgieten met de brandewijn. Dit 6 weken laten staan en dan zeven. Klaar voor gebruik.

Oh... ik was dus zes weken geleden gestart met de likeur!
Nu ik toch bezig was....
Ik vond nog twee halve flessen vlierbessensap. Bij het gebruik van de sappan weet ik nooit precies hoeveel sap er uit de vruchten komt..... en dit was twee keer het restant.
Ik ga hier nog even siroop van maken. Ook een eenvoudig klusje.
Ik had bij elkaar 700 ml vlierbessensap. Ik goot het in een pannetje en deed er evenveel suiker in grammen bij. Dus 700 gram.
Dit lijkt heel erg veel, maar je kunt ervoor kiezen 'gezonde' suiker te nemen. Ik gebruik bijvoorbeeld altijd rietsuiker, maar je kunt ook biologische vruchtensuiker gebruiken (= fructose). En, er zitten voor de rest geen andere stoffen in. Je verdunt deze siroop 1 : 7  met water. Dus je krijgt maar een klein beetje binnen.
Goed roeren, want de suiker moet zich vermengen met het sap.
Zorg ervoor dat het niet aan de kook komt. Als dit gebeurt, wordt de siroop dik en stroperig. Zodra de suiker is opgelost, giet ik de siroop in brandschone en met kokend water omgespoelde flessen.



Ik bewaar de met sodawater uitgekookte flessen apart en hoef ze nu alleen nog maar goed met kokend water om te spoelen. Dat scheelt weer tijd en zo kan ik dit klusje even snel tussendoor doen.
De warme flessen op z'n kop laten afkoelen, dan trekken ze vacuüm en met de suiker, die een conserverende werking heeft, is de siroop zeker een jaar houdbaar!



Als het tenminste lukt ze te bewaren, want ik heb net geproefd en het is lekkerrrrrrr!!

  

Geen opmerkingen: