Wat geurde het in mijn keuken zoet en verleidelijk toen deze suikerbroodjes in de oven stonden!
Wat een goed idee om eens suikerbrood te bakken. En ik doe het gelijk anders dan anders: ik maak er mini suikerbroodjes van voor de traktatie van mijn verse 7-jarige!
Wat een goed idee om eens suikerbrood te bakken. En ik doe het gelijk anders dan anders: ik maak er mini suikerbroodjes van voor de traktatie van mijn verse 7-jarige!
Zoals dat met veel ideeën gaat - bij mij althans- rijpen ze tot...
Op een regenachtige dag was ik met een vriendin in een sprookjesachtig winkeltje in Delft om speciale spullen te kopen voor onze hobby: wijnmaken. Daar zag ik grein suiker liggen en ik bedacht: "laat ik dat eens meenemen." Greinsuiker wordt ook wel parelsuiker genoemd en is in een gewone supermarkt niet te vinden. In een molenwinkel en misschien ook wel een reformwinkel is het te koop.
Op een regenachtige dag was ik met een vriendin in een sprookjesachtig winkeltje in Delft om speciale spullen te kopen voor onze hobby: wijnmaken. Daar zag ik grein suiker liggen en ik bedacht: "laat ik dat eens meenemen." Greinsuiker wordt ook wel parelsuiker genoemd en is in een gewone supermarkt niet te vinden. In een molenwinkel en misschien ook wel een reformwinkel is het te koop.
Greinsuiker.....
Bij de Xenos vond ik mini-broodvormpjes van 200 ml inhoud: zó cute.
Precies geschikt om er kleine suikerbroodjes in te bakken.
En dat past weer precies voor een traktatie!
Ook eens bakken?!
Ook eens bakken?!
Mini-suikerbroodjes
geschikt voor 12-16 broodjes
Ingrediënten:
- 750 g biologisch tarwebloem
- 50 g verse gist
- 2 tl kaneel
- 15 g fijn zeezout
- 5 el gembersiroop
- 300 ml (soja)melk
- 200 g greinsuiker of kandijsuiker
- 40 g bio roomboter
- wat rietsuiker
- kleine (aluminium) broodvormpjes
Hoe maak ik het klaar:
Doe de bloem in een kom, voeg het zout en de kaneel toe.
Verwarm de melk in een pannetje tot lauwwarm. Neem ongeveer 100 ml melk en roer hier de verse gist door. Als je niet aan verse gist kunt komen, kun je ook twee zakjes gedroogde gist gebruiken. De gedroogde gistkorrels los je ook op in een deel van de lauwwarme melk.
Maak een kuiltje in het midden van de bloem en schenk hierin de melk, gembersiroop en de melk met de aangemaakte gist erin. Roer goed door en meng alles tot een zacht deeg. Voeg eventueel wat extra vocht toe als het deeg te droog blijft. Laat even staan.
Bestrijk een werkvlak met een klein beetje zonnebloemolie en kneed hierop het deeg minimaal 10(!) minuten.
Dat kneden is even een werkje, maar super belangrijk voor het rijsproces! Dus zet 'm op: wat ze vroeger konden, kunnen we nu ook nog! Kneed liever iets langer dan te kort. Je kunt hier overigens ook het kneedprogramma van een broodbakmachine voor gebruiken.
Vouw het deeg dubbel, zet het in een kom en dek af met een warmvochtige theedoek. Zet de kom op een warme en tochtvrije plaats. Na een uur kijk je of het deeg goed gerezen is. Bij mij lukte dat deze keer opperbest naast een - speciaal voor dit doel - heet opgestookte kachel.
Vouw het deeg dubbel, zet het in een kom en dek af met een warmvochtige theedoek. Zet de kom op een warme en tochtvrije plaats. Na een uur kijk je of het deeg goed gerezen is. Bij mij lukte dat deze keer opperbest naast een - speciaal voor dit doel - heet opgestookte kachel.
Kneed nu 150 gram greinsuiker of kandijsuiker snel door het deeg heen. Heb je dit niet? Je kunt ook - deels fijngemaakte - suikerklontjes gebruiken. Laat het deeg nog een keer een uur rijzen. Ik deed dit in de kom, het is nog beter om dit in de bakvorm(pjes) te doen die je ook gebruikt.
Vet de bakvormpjes in met wat roomboter. Dit is niet bedoeld om de broodjes er makkelijk uit te krijgen, want dat lukt toch wel.
Strooi een theelepeltje rietsuiker in de vormpjes en verdeel de suiker over de beide zijkanten en de onderkant. Zo krijgt het broodje een zoet suikerlaagje rondom.
In het oorspronkelijke recept van Fries suikerbrood wordt er veel meer suiker gebruikt.
Ik vind de broodjes op deze manier zoet genoeg. En wat minder suiker is alleen maar beter.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Verdeel de overige greinsuiker over de bovenkant van de broodjes.
Druk de klontjes een beetje in het deeg.
De broodjes kunnen na een uur rijzen de hete oven in.
Bak ze in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar en goudbruin.
Gebruik eventueel wat extra bovenverwarming als een mooi bruin korstje op zich laat wachten.
Haal ze uit de oven en klaar zijn de suikerbroodjes!
Heerlijk om ze nog warm te eten, maar dat ging bij deze broodjes niet lukken.
Ze mochten met de jarige mee naar school als traktatie.
De andere kinderen keken ze met lede ogen na......
Zó jammer dat ze zelf niet mochten proeven.
Ik moest beloven dat ik binnenkort nog eens suikerbroodjes zal bakken.
Een zelfgemaakt vlaggetje erin.....
Het smaakte de kinderen prima.
Brood is een goed en gezond alternatief om te trakteren en hoewel hier suiker in zit, is het niet zoveel als bij cakejes.
Wanneer zal ik ze weer eens bakken?!
Oh ja.... ben je ook benieuwd wat Jisca trakteerde aan de jufs en meester?
Stay tune voor een verrassend recept…..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten