Je hebt er vast al eentje in de keukenla, maar zelf maken is geweldig om te doen.
Maak je eigen, unieke, houten garde door het upcyclen van de top van een spar of den,
en je krijgt een top garde!
Groene tip nummer 1 dit jaar! Upcycle de top van een kerstboom
naar een handig keukenhulpmiddel: dé garde!
Ga jij 'm maken?!
Top garde
Benodigdheden:
- top van een dennenboom
- snoeischaar
- zakmes
- stuk bezemsteel of bamboe koker
- tie wrap
- vijl
- schuurpapier
- lijmpistool
- azijn of baking soda
- boenwas (voor keukengerei)
Hoe maak ik het:
Zaag of knip met de snoeischaar de top uit een spar of dennenboom.
Een levende boom krijgt nooit meer z'n oorspronkelijke vorm terug wanneer je de top eruit snoeit.
Neem bij voorkeur een afgedankte kerstboom,
die aan 't begin van deze maand overal langs de kant van de weg liggen.
De top met de zijtakken hebben we nodig.
Sommige bomen hebben een top met drie of vier zijtakken, ik had
er eentje met zeven. Hoe meer takken, hoe dikker de uiteindelijke garde wordt.
Haal met een zakmes de naalden en buitenste bastlaag van de takken.
net zo lang tot de boomtakken kaal en schoon zijn.
Plat de onderkant af door de knobbel weg te zagen en vervolgens glad te schuren of vijlen.
Vijl ook tussen de takken, zodat deze ruimte groter wordt en de takken dunner,
zodat het kloppen straks beter gaat.
Je hebt nu de ruwe vorm van de bovenkant van de garde.
Tijd om in de gewenste vorm te buigen. Doe dit door de onderkant van de top
in een smalle beker heet water te zetten. Laat minstens een uur staan waardoor de takken
soepel en goed buigbaar worden.
Bind de uiteinden vast met een tie-wrap en trek strak aan. Knip de uiteinden af.
Alsof de boom hiervoor gemaakt is, verschijnt op miraculeuze wijze
de vorm van de garde.
Tijd om de steel te maken. Dit kan met een bezemsteel met een doorsnede van minimaal 2,5 cm.
Zaag op maat, boor er een breed gat in waar de 4 tot 7 zijtakjes in passen.
Schuur goed op en geef het een mooi lakje.
Ik vond een bamboe koker, ooit gekocht om mijn tandenborstel in mee te nemen.
Maar hij ligt al lang ongebruikt in de kast
Even wat korter zagen en kijk: de zijtakjes passen er precies in.
Schuur alle takken goed na en zorg dat er geen ruwe plekken meer zijn.
Stop de uiteinden van de takken - die je op dezelfde lengte hebt afgekort - in de
holte van de bezemsteel of in mijn geval de bamboe koker.
Laat de tie-wrap zitten.
Maak de opening dicht met lijm van het lijmpistool
Reinig de garde zodat deze in de keuken in contact mag komen met voedingsmiddelen.
Zet de houten garde in een hoge (maat)kan met warm water en 1 dl azijn.
Of gebruik in plaats van de azijn een eetlepel baking soda om te reinigen.
Vervolgens is het fijn het hout te behandelen met speciale boenwas, geschikt
voor keukenattributen. Ik maakte deze boenwas zelf en noem dit
'eetbare boenwas'. Klik hier om er meer over te lezen of het zelf te maken.
Je kunt het hout ook inoliën met lijnzaadolie.
En nu... nu is je zelfgemaakte, robuuste, houten garde klaar voor gebruik!
Waar een metalen garde krassen geeft in bijvoorbeeld een anti aanbaklaag,
heb je dit niet bij een houten garde.
Ik vind 'm prachtig en heerlijk praktisch!
Leuk detail: een houten garde in de winkel - een stuk minder stevig dan deze -
kost minstens 7,50.
Deze garde zelf maken geeft niet alleen voldoening en een prachtig
eindproduct, maar is ook nog eens gratis.
Wat vind jij van deze garde?
Dit blog is helaas verlaat maar voor groene voornemens is het nooit te laat.
Kun je geen dennen- of sparrentop meer bemachtigen, sla dit idee dan op voor volgend jaar.
Deze top garde kun je voor meerdere doeleinden gebruiken.
Een top idee daarover verschijnt later deze week.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten