maandag 20 oktober 2025

Bloemkooltaart

 Goedkeurend wordt er geknikt aan de overkant van de tafel, oudste zoon wil zowaar 
een tweede stukje en jongste dochter - die niet van bloemkool houdt - vindt het wel meevallen.
Meer heb ik niet nodig!
Deze bloemkooltaart met kerriekaassaus
 is een topper en krijgt een plaatsje op 'Tijd voor Tamar'.

En waar ik het meest trots op ben? Dat deze bloemkool zo mooi gegroeid is en 
kraakvers geoogst uit de moestuin! Het is tijd voor heerlijke herfstbloemkool!


Bloemkooltaart

    voor 5-6 personen

Ingrediënten:
  • 750 g bloemkool
  • 100 g volkoren meel
  • 125 g bloem
  • 120 g koude roomboter
  • snuf zout
      voor de saus
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 4,5 dl ongezoete sojamelk
  • 1,5 tl kruidenzout
  • 1 tl kerrie
  • versgemalen peper 
  • 4 eieren
  • 250 g kaas
       verder nodig:
  • springvorm van 28 cm

Hoe maak ik het:
Zeef bloem en meel en meng door elkaar, samen met een snuf zout. Voeg de harde boter toe en snijd deze met twee messen in hele kleine stukjes. Voeg ca. 3 el koud water toe en kneed het deeg snel tot een samenhangende bal. Leg het deeg afgedekt in de koelkast. 
Maak de bloemkool schoon en verdeel in roosjes. Stoom de bloemkoolroosjes in 7 minuten gaar en laat afkoelen.
Maak de saus. Smelt de boter in een steelpan, roer de rest van de bloem erdoor en 
laat het mengsel al roerende ca 1 minuut zachtjes pruttelen. Schenk al roerende 
scheutje voor scheutje de sojamelk erbij en laat de saus al roerende zachtjes 1 minuut koken. 
Voeg het kruidenzout en de kerrie toe en roer goed door.  Breng verder op smaak met peper. 
Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen. 
Rasp intussen de kaas. Klop de eieren één voor één los en roer deze door de saus
 samen met de geraspte kaas. Goed doorroeren en laten staan.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een springvorm in met boter.
Neem het deeg uit de koelkast en rol uit tot een ronde lap. 
Lukt dit niet? Je kunt het deeg ook rondom in de beboterde springvorm drukken, dat deed ik ook.
Houd een opstaande rand.
Verdeel de gestoomde bloemkool over de taartbodem.
Schenk hierover de kerrie-kaassaus.
Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven
 in ca 40 minuten gaar en goudbruin!

Het is een prachttaart geworden èn... hij smaakt verrassend lekker!
Bloemkooltaart... dát moet je ook eens proberen!

Bloemkool is een echte seizoenstopper en daarom nu
regelmatig in de aanbieding in de winkel.
Maar wacht even.... gooi stronk en blad niet weg
tijdens het schoonmaken van je bloemkool. Even bewaren! 
Daar kun je namelijk ook iets lekkers van maken.
En dat komt morgen!

Geen opmerkingen: