Wildplukken plus recepten

Waar denk jij aan bij wildplukken??

Eigenlijk is wildplukken alles wat je oogst en niet in je eigen tuin groeit. 
Dit gaat vooral om inheemse, wilde planten, maar het kunnen ook gecultiveerde planten zijn. Wildplukken kan altijd en overal....  in een park, langs de kant van de weg, in het bos etc. 

Wildplukken zit in ons DNA, want onze voorouders waren immers jagers en verzamelaars. 
Dus een besje, een hazelnoot of wat kruiden plukken om op te eten, is heel normaal en natuurlijk!

Zo'n jaar of tien geleden alweer maakte ik kennis met wildplukken, toen ik een oude en vergeten appelboomgaard ontdekte, middenin een woonwijk. Ik vond spuuglelijke valappeltjes, die prima pasten in de appelmoes. Van het één kwam het ander en ik ontdekte meerdere appelbomen in de stad. Bij de oudst ontdekte appelbomen stonden ook veel oude walnotenbomen....
En toen las ik iets over vlierbloesemsiroop maken en kreeg ik van iemand zomaar een flesje cadeau. 
De vlier kwam erbij en langzamerhand leerde ik steeds meer eetbare producten in de natuur ontdekken. Van vruchten en bloemen tot kruiden.... En wat ik vroeger onkruid noemde, blijkt vaak eetbaar en  gezondheidsondersteunende eigenschappen te hebben.

Ik vind het ge-wel-dig! En weet je, hoe meer je je erin verdiept, hoe meer je leert en groeit....
De mogelijkheden zijn eindeloos!
Wildplukken kan werkelijk overal en altijd!!

Je kunt er speciaal op uittrekken, gewapend met tassen en manden, laarzen aan en kleren die vies mogen worden (dat is handig!) of je doet het tussendoor. 
Zoals bij mij regelmatig gebeurt: gewoon met een nette broek en hakken aan kom ik weer wat tegen.
Want wildplukken is hip, leuk en leerzaam! 
Het leert je bewust om je heenkijken als je buiten bent, wanneer je moet wachten, ergens fietst of loopt.
Je gaat zoveel meer zien!
En het kan gewoon...

Maar kunnen is één ding, mag je eigenlijk wel wildplukken?!
Met de stadsboswachter heb ik hier een gesprek over gevoerd, toen een paar jaar terug het bericht in de media verscheen dat mensen beboet worden als ze bramen plukken en betrapt worden.
Echt sneu....  deze regel is met name bedoeld voor mensen die niet alleen voor zichzelf een bakje bramen plukken, maar emmers vol meenemen en het vervolgens gaan verhandelen. 
Of voor mensen die met stokken en stenen bomen beschadigen om walnoten uit de boom te halen.....
Tja, dat snappen we allemaal wel, toch?!
Wildplukken doe je met respect voor de natuur en voor anderen. 
Houd rekening met anderen en laat altijd wat over voor de dieren.
Ook middenin de stad kun je prima wildplukken en afgelopen herfst heb ik twee stads-wildplukwandelingen georganiseerd. En dat ga ik vaker doen. Ik liet de simpelste plekjes zien waar je heel veel hazelnoten kunt rapen en plukken, ik deelde de geheime plek van 'mijn' walnotenboom, liet zien dat je ook appels kunt plukken langs de kant van de weg en samen zagen we mispels, vlierbessen en een meidoorn.
Zomaar wat herfstideeën.... in het voorjaar zou ik een andere route nemen en laten zien waar je vlierbloesem plukt, brandnetels... nou ja noem maar op.

Eerst beschrijf ik mijn twee wildplukavonturen en een interessante wandeling van het IVN en daarna deel ik hier een heleboel wildplukrecepten, gesorteerd per jaargetijde dat je ze kunt vinden. 
En tot slot een top idee om iets terug te geven aan de natuur!
Natuurlijk ben ik niet volledig, heb je aanvullingen of tips, let me know!
Laat je inspireren en ga de natuur in. Er is zoveel meer te eten dan we denken.....
En zeker in tijden van crisis is het goed om te gebruiken wat er gewoon al is en voor iedereen groeit....





Voorjaar

De berk
Als het net (nog geen) voorjaar is, kun je berkensap tappen. Dit levenswater van de berk is puur en gezond.... Op zoek naar een geschikte berk!

Brandnetels
Vroeg in het voorjaar zijn brandnetels het meest krachtig en helend. Wanneer ze in bloei staan, moet je ze niet plukken. Dat ze niet alleen in thee    kunnen, bewijzen de volgende hoofdgerechten.


Daslook
Een heerlijk gezond lookplantje die niet meer tot de beschermde plantsoorten hoort en vanaf 1 januari 2017 weer overal geplukt mag worden. Perfect voor een voorjaarsreinigingskuurtje!
Daslookpasta         

Den
De hele den is gezond, maar in april en mei zijn de dennenknoppen het krachtigst....
Dennenknopsiroop; een snelle en een langzame manier van bereiden

Maarts viooltje

Muur of Vogelmuur
Dit (on)kruidje vind je overal.... met ronde, groene blaadjes en piepkleine witte bloempjes groeit muur vanaf april weelderig in tuinen, tussen gras en natuurlijk langs muren... Mijn kippen zijn er dol op en ik ook!

Paardenbloem
Al jong wordt kinderen geleerd dat zonnige, gele paardenbloemen onkruid zijn, maar dat ze ook eetbaar en gezond zijn, wordt vaak achterwege gelaten....


Smeerwortel
Als je erop let, zie je ze overal groeien.  Heb je de wortel uitgegraven, dan wacht je een verrassing: 

Spar
Net als de den is de spar gezond en geneeskrachtig
Sparrenknopsiroop, deze siroop is een heilzaam drankje bij keelklachten en hoest


Vlierbloesem
In het voorjaar raak ik bevangen door het vliervirus.... volgens mij is het wildplukken bij mij begonnen met de vlier ;)

Walstro (of kleefkruid)
Als kind vond ik dit kruid geweldig om er grapjes mee uit te halen, wist ik veel dat het eetbaar was. 
In de moestuin vond ik het jaren geleden een vervelend onkruid, wist ik veel dat het zó gezond was?!


Zevenblad
Wat een vervelend en bijna onuitroeibaar onkruid kan zevenblad lijken. Maar wist je dat zevenblad goed is tegen jicht? En onder het motto: "If you can't beat it, eat it!" kun je er pesto van maken. Dit groeit ook in de zomer en de herfst...

Zomer

Bernagie of komkommerkruid
Dit kruid met haar blauwe bloempjes groeit steeds verder als het eens ergens is neergezet... onkruid? Tuurlijk niet!
Citroenmelisse
Dit staat ook in mijn tuin, maar het is een woekerend kruid en ik zie het op steeds meer plaatsen in het wild groeien. Bijvoorbeeld aan de rand van het schoolplein.....

Druivenbladeren
Bij veel huizen hangt er een druif over de schutting en soms groeit ze ook op plekken waar geen mensen (meer) wonen. De bladeren kun je plukken en eten!! Of wacht tot de druif gesnoeid moet worden en vraag eens om het eetbare blad.... 

Goudsbloemen
In elk bijenbloemmengsel vind je ze: goudsbloemen! En staan ze eenmaal ergens, dan blijven ze terugkomen. Ze zijn goed voor je gezondheid!


Groene noten (walnoten)
Het let nauw wanneer je de groene noten kunt plukken, want er mag nog geen nootvorming opgetreden zijn. Maar dan kun je er ook allerlei heerlijkheden van maken....

Kamille
Dit kalmerende kruid met lieve bloempjes bloeit overvloedig in bermen en grasstroken van mei tot eind augustus

Moerbeien
Een wildplukavontuur waarbij ik moerbeien vond, verse moerbeien

Munt
Veel mensen hebben munt in de tuin of in een pot staan, maar munt groeit ook in het wild. Watermunt groeit langs sloten of andere zoete wateren en staat met de wortels in het water. De uitgesproken muntsmaak herken je meteen. Verse muntthee kennen we allemaal  en ik drink het graag, maar dit kun je ook doen met munt:
Postelein
Dit is een vergeten groente en als ik het in mijn tuin zaai, komt het zelden op, maar in het wild kom ik het weer wel tegen....

Rode Zonnehoed 
De rode Zonnehoed oftewel Echinacea Purpurea is van wortel tot bloem geneeskrachtig. Hoewel deze bloem niet inheems is, komt ze als vaste plant ook op plekken voor waar je haar kunt wildplukken. Ik vond tenminste zo'n plek....


Rozen van de wilde roos(bottelstruik)
Hoewel de roos in veel tuinen als gecultiveerde plant groeit, groeit de inheemse roos ook op veel plekken. Geurige rozen - van de echte rozenbottelstruik - zijn het fijnst om te gebruiken in de keuken, hoewel alle rozen eetbaar zijn (behalve die met gif bespoten roos van de bloemist natuurlijk)


Vlierbessen, groen en onrijp
Hoewel de groene vlierbes het licht giftige Sambunigrine bevat, wordt dit gif onschadelijk door verhitting. Ik maakte:

Weegbree, smalle
Smalle weegbree groeit van maart tot oktober en wát is ze gezond! Sterker nog, waar helpt weegbree niet tegen?! Een echt EHBO-kruid en dus maakte ik een rescue zalf.....



Herfst

Appels
De lekkerste appelmoes en appeltaart maak je niet met appels uit de winkel, nee.... die maak je met gratis appeltjes uit de natuur. Avonden schillen bij de kachel en er daarna lang van genieten....
Dit zijn mijn valappeltjesrecepten:

Bramen
Je mag van de boswachter dan misschien niet zoveel bramen plukken, maar als er echt super veel hangen en je laat nog wat over, ga dan lekker je gang met de volgende recepten:
Boterkoek met bramencrumble  (onweerstaanbaar met bramenjam)
Rumtopf  (hier past elke fruitsoort in)

Boksdoorn of Gojibes
De Gojibes komt oorspronkelijk uit China, maar is steeds vaker verwilderd terug te vinden in West Europa en overigens niet te verwarren met de duindoorn. Ik heb een struik in de tuin staan, maar wie weet kom ik er nog meer in het wild tegen.

Hazelnoten
Hazelnoten groeien aan struiken en kom je overal in het wild tegen: kan niet missen! En ze zijn niet alleen lekker, je kunt ze heel veelzijdig gebruiken in de keuken....

Kwee
Of het nu kweeperen, kwee-appels of de sierkwee is, ze behoren allen tot de familie van de roos, zijn eetbaar en overheerlijk!

Paddenstoelen
Oh, ze zijn zó mysterieus en intrigerend: zwammen en paddenstoelen! Ik wil er dolgraag meer over leren, maar voorlopig zijn dit mijn eerste ideeën....


Rozenbottels


Sleedoornbessen
Eigenlijk per ongeluk kwam ik op het idee om sleedoornbessen te gebruiken, lees maar...

Smeerwortel
Als je erop let, zie je ze overal groeien.  Heb je de wortel uitgegraven, dan wacht je een verrassing: 

Stoofperen
Zie je ze wel eens hangen onderweg? Die keiharde, groene peertjes waar je echt geen hapje van moet nemen? De volgende recepten zijn wel heel lekker met stoofpeertjes...


Sparappels 
Een bos is geen echt bos zonder groenblijvende, geurige naaldbomen. Sparappels zoeken is leuk voor jong en oud. Ik gebruik ze als....
Natuurlijke, geurige aanmaakblokjes


Tamme Kastanje
Op het plaatje bovenaan zie je een tamme kastanje. Deze kan dan ook niet ontbreken in de rij...


Vlierbessen
Ik maak vaak sap van vlierbessen, maar mijn zoetste herinnering is aan vlierbessenjam, wat een moeder van een vriendinnetje maakte toen ik zo'n jaar of elf was. Na heel veel zeuren, kreeg ik een potje. Nu snap ik waarom dit lang duurde: vlierbessen schoonmaken is heel veel werk...


Walnoten
Zo her en der weet ik walnootbomen te staan en na een wat stormachtige dag of nacht fiets ik er daarna altijd even langs. Is het al tijd om walnoten te rapen? 


Winter

Hazelaar

Kraailook

Mispels
Eerlijk is eerlijk, je kunt ze beter al in november plukken, al zijn ze dan nog onrijp. Na de eerste vorst gaat het rijpen of rotten heel snel en dan moet je ze ook snel verwerken.

Zwarte els



Wildplukken gaat over plukken en rapen uit de natuur om ons heen, oftewel némen!

Maak zelf zaadbommen en gééf iets terug aan de natuur!
Ook te lezen op de website van Guerilla Gardening. (klik)




Wat was jouw eerste wildplukavontuur?
Wat zou ik zeker eens moeten proberen en wildplukken?




2 opmerkingen:

D. Löchte zei

Guten Morgen. mit der Übersetzung wird es wohl nichts, aber ich mach mal.

Aus grünen Walnüssen kann man schwarze Nüsse machen. es gibt jede Menge Rezepte.
Walnüsse
Zucker,
Gewürze was man gerne mag. Vanille, Zimt , Sternanis
Etwas Essig , oder Wein, oder Amaretto oder auch mit Kaffee
Viel Zeit weil die Nüsse 14 Tage in Wasser liegen müssen und das Wasser 2mal täglich gewechselt werden muß.
Die Rezepte sind unterschiedlich beschrieben, zu kompliziert um hier zu schreiben. Also nur eine Anregung. Die Nüsse müssen um Johanni gepflückt werden, also jetzt schon zu spät

Liebe Grüsse, Doris

Tamar zei

Lieve Doris,
Danke für deinen kommentar und tipps. Es gibt viele Möglichkeiten mit grünen Walnüssen. Nächstes Jahr werde ich neue Dinge mit den Bäumen die ich jetzt kenne, ausprobieren. Ich freue mich schon darauf, aber warte noch ein Jahr... Grüße 👋