zondag 30 april 2017

Rabarbercello

Ik oogstte de eerste knalrode en zachtroze stengels rabarber die weelderig in mijn tuin groeien.  Heerlijk!
Als variant op limoncello kun je rabarbercello maken. En dat maakte ik vandaag van mijn eerste oogst!


Zoals alle likeuren moet ook deze cello enkele weken tot maanden trekken, dus er kan maar beter alvast een fles in de maak staan op m'n verder steeds leger wordende kelderplanken.
Van de winter dronk ik deze rabarbercello met kaneel; heerlijk on the rocks. Niet alleen de zachtroze kleur drinkt mooi weg, ik vond het erg lekker.

Heb je (nog) geen rabarber in de tuin? Het is een sierlijke plant en misstaat niet in een sierborder bij je huis. Elk jaar komt rabarber vanzelf weer op. Gelukkig nu ook op de groenteafdeling te koop.

Naast deze lekkere cello, die heel simpel te maken is, kun je ook heerlijke taarten bakken met  rabarber. Daar ga ik deze week mee aan de slag.
Hier volgt de.......




Rabarbercello

Ingrediënten:
  • 750 g rabarber
  • 300 g witte suiker
  • 2 kaneelstokje
  • 7 dl wodka (of zoveel tot de rabarber onder staat)


Hoe maak ik het klaar:
Neem de rabarber, was ze schoon  en snijd ze in stukken.

Zorg voor een schone, grote pot van ongeveer 1,5 tot 2 liter.
Doe de rabarber in deze pot.
Voeg de suiker en de kaneelstokjes toe.
Schenk de wodka erbij.
Ik gebruikte 0,7 liter, je kunt ook schenken tot alle rabarberstukjes onder staan.

Dek de pot af en zet deze op een donkere plek.
Door het donker, blijft de kleur goed behouden.
Hier op mijn vrijwel lege kelderplank, staat 'ie goed.
Laat de rabarbercello zes weken trekken, tot de suiker is opgelost in het drankje.
Zeef de drank, die nu lichtroze is geworden. Gooi de kaneelstokjes weg, bewaar de rabarberstukjes voor in een taart of cake, bijvoorbeeld deze lekkere rabarbertaart.
Schenk de likeur in een mooie karaf of fles.
 
Laat de rabarbercello nog drie maanden rusten, daarna is ze goed om te drinken.
Het is niet alleen leuk om zelf likeur te maken, maar je weet ook precies wat erin zit: geen kunstmatige toevoegingen dus.
Made in Holland.

Niet alleen lekker als ijskoud aperitief of digistief, maar rabarbercello leent zich er ook voor om te mixen in cocktails of mousserende wijnen.
Nog even geduld.......  en dan:

Proost!

 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey,
De tip om een rabarbertaart te maken van de overige rabarber hebben we geprobeerd. In de hoop dat alle alcohol zou vervluchtigen in de oven. Helaas was dit niet het geval, en zat er nog heeeeel veel alcohol in, wat het geheel een wat gekke smaak gaf. Dit was eigenlijk wel een beetje jammer en goed dat er niet toevallig kinderen bij aanwezig waren.

Zeker jammer omdat de taart verder zo goed gelukt was.
Misschien handig om dat erbij te vermelden..
Groeten Chris

Tamar zei

Hi Chris,
Dank voor je reactie. Fijn dat je taart goed gelukt was, jammer dat de smaak tegenviel. Er is wel onderscheid te maken tussen alcoholsmaak en het werkelijke alcoholpercentage, ik weet niet of je het percentage hebt gemeten met een refractometer?
Ik heb zelf de dronken aarbeitjestaart en dronken pruimentaart gemaakt en ook aan mijn kinderen voorgezet. Daar was de alchohol echt vervluchtigd in de oven. Ik moet erbij vermelden dat het alchoholpercentage in mijn likeur ook niet zo hoog meer was. Dit ligt er waarschijnlijk aan hoe goed je de fles afsluit. Gelukkig waren er bij deze 'ondeugende' rabarbertaart geen kinderen aanwezig. Maak ze dan maar met verse rabarber, dan gaat het zeker goed!