Deze zomer aten we regelmatig kappertjes in een overheerlijke pastasalade met venkel.
Mijn 'zelfgemaakte' kappertjes zijn lekkere umami smaakmakers.
De originele kappertjes komen van de kappertjesplant [Capparis Spinosa] die alleen in
een warm klimaat groeit zoals Spanje en Frankrijk. De kappertjes zijn eigenlijk de ongeopende
bloemen van deze plant. Je kunt deze plant vast in een warme kas opkweken,
maar ik maak altijd mijn eigen 'kappertjes'.
Van groene, onrijpe vlierbessen (klik) bijvoorbeeld. Het is trouwens mogelijk van meerdere
planten een variant te maken op de kappertjes van de kappertjesplant.
Kappertjes van de zaaddozen van de Oost-Indische kers, om precies te zijn.
Ze zijn een stuk groter dan ik gewend ben...
Soms zaten de groene zaaddozen nog per drie aan 't steeltje van de plant.
Natuurlijk houd ik wat zaad over om volgend jaar in mijn nieuwe tuin te zaaien,
maar eerst aan de slag met deze kappertjes van Hollandse bodem.
Kappertjes van Oost-Indische Kers
voor 1 potje
- 125 g zaaddoosjes of 4 handen vol
- 350 ml water
- 2 el zeezout
- 3 dl witte wijnazijn
- 1 dl pruimenazijn
- 1 laurierblaadje
- takje venkelgroen
- 2 takjes tijm
- 8 peperkorrels
- 1 teen knoflook
Hoe maak ik het klaar:
Neem alleen de groene, nog niet ingedroogde zaaddoosjes van de Oost Indische Kers. Te plukken of rapen als ze bijna uitgebloeid is (vanaf half augustus).
Was ze goed en doe ze in een schone, wijde pot.
Los het zeezout op in het water. Dit gaat het beste door het water kort te verwarmen en
goed te roeren. Schenk het zoute water op de zaaddoosjes en
zet 3 dagen weg op een koele plek, zoals kelder of koelkast.
Spoel de 'kappertjes' na deze drie dagen af. Door het zout zijn ze zachter geworden.
Verwarm beide soorten azijn in een pannetje samen met de knoflook, het laurierblaadje,
de tijm en de kappertjes van de Oost Indische kers.
Breng aan de kook en
Zorg dat je een goed schoongemaakte (uitgekookte) pot hebt klaarstaan.
Doe de peperkorrels en het takje venkelgroen in de pot en schenk de kokendhete azijn
met kappertjes en kruiden in de pot.
Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Laat de smaken zo'n 4 weken intrekken en proef...
Kappertjes zijn lekker bij pasta, salade, eiergerechten, over de pizza of
in een olijventapenade.
En... wat vind jij van deze zelfgemaakte kappertjes?!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten