zaterdag 21 mei 2016

Mijn favoriete recept met...... radijs

Ze liggen alweer een aantal weken in de winkel.  Ik had ze dit jaar wat later gezaaid,  maar vandaag oogstte ik mijn eerste....  radijsjes!
Voor veel mensen is radijs een soort snackgroente, zoals cherrytomaatjes en komkommer. Maar wist je dat je radijs ook kunt bakken en koken? En dat je ook het loof prima kunt eten, als extra groente?
Vandaag at ik de eerste radijsjes in een stamppot.
Een lekkere aangeklede versie met gehakte walnoten, vega-spekjes, bieslook en honing. En lekker dat radijsjes zó zijn!























Hier zie je ze nog in de tuin. Ik heb ze in twee fases en in twee tuinen gezaaid. Leuk om te zien, dat ze goed groeien, maar ook hun eigen tijd nodig hebben. In m'n moestuin waren ze groter, maar daar had ik ze ook twee weken eerder gezaaid. En in m'n wijktuin waren er verschillende radijsjes aangevreten, maar daar vond ik ook zo'n 6 naaktslakken tussen de bladeren verstopt.
Ik wilde zo'n twee bosjes radijs hebben, dat is tussen de 400 en 600 gram. Dat kon ik ruim oogsten.

Radijsjesstamppot


Ingrediënten:
  • 1,5 kg aardappelen
  • 2 bosjes radijs, zo'n 400-600 gram
  • 25 g boter
  • olijfolie
  • 200 g vegetarische spekjes (bij de AH) of tofu, gemarineerd met tamari
  • 50 g walnoten
  • zeezout en versgemalen peper
  • 1,25 dl sojaroom
  • 1 el honing (bio)
  • 2 el gehakte bieslook
Hoe maak ik het klaar:
Schil en was de aardappelen. Kook ze gaar in zo'n 20 minuten. Was de radijsjes en het loof.
Verwijder het worteltje en de steelaanzet, maar bewaar het loof!

Snijd de schoongemaakte radijsjes in plakjes. Verhit wat boter en olijfolie in een koekenpan en smoor hierin de radijsplakjes voor 5 minuten. Schep ze uit de pan. Neem de vega-spekjes of gebruik gemarineerde tofublokjes en bak ze in dezelfde pan krokant. Schep de walnoten erdoor. Giet de aardappelen af en stamp ze met zeezout, versgemalen peper en de sojaroom tot een smeuiige puree.
Spatel de radijsjes, tofublokjes en noten erdoor. Roer een eetlepel honing erdoor.

Snijd het schoongewassen radijsloof in kleine stukjes.  En roer deze rauw door de stamppot. Bestrooi de stamppot met versgeplukte, fijngeknipte bieslook.
Echt een heerlijk stamppotje. Laat je verrassen door de verschillende smaken.
En als je niet zo van radijs houdt:  op deze manier is het een verrassend lekkere maaltijd.
Kinderen vinden het al leuk, omdat er roze stukjes en walnoten in zitten.....
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: