Heb jij een vijgenboom in de tuin staan?
Ik deel in de zomer graag vijgen uit aan buren en vrienden. Maar sinds een paar jaar
hebben al deze buren en vrienden inmiddels een eigen vijgenboom in de tuin.
Hoewel die nog niet zo groot wordt als die van mij en de opbrengst ook wel eens tegenvalt.
Maar het blijft een geweldig mooie en decoratieve boom. Ook nu weer in de herfst
wanneer de grote, groene bladeren langzaam van groen naar geel kleuren.
Maar voordat de bladeren geel zijn en afvallen, ga ik wat met die bladeren doen.
Waarom heb ik dit nooit eerder uitgezocht?? Mijn geweldige vijgenboom, mijn trots,
met z'n vele vijgen in de zomer - en steeds vaker ook een winteroogst in oktober - maar vooral
met z'n talloze bladeren.... deze bladeren kun je ook gebruiken! Goed nieuws voor mensen
met een vijgenboom met tegenvallende oogst: je kunt de bladeren oogsten!
Ze zijn heel gezond en geschikt voor consumptie....
Nou ja.... zó eten is nog wel even een dingetje...
Wanneer ik 's zomers in de boom klim om vijgen te plukken, irriteren de haartjes op de bladeren
m'n blote armen.... wij krijgen er hier spontaan jeuk en rode plekken van.
Maar toch zijn ze heel gezond.
Want:
- Vijgenblad is goed voor de bloedsomloop
Vijgenbladeren voorkomen een te hoog triglyceridengehalte in het bloed. Triglyceride is een soort vet, vergelijkbaar met cholestrol. Je lichaam heeft dit vet nodig, maar niet te veel ervan! - Vijgenblad remt ontstekingen
Bepaalde stoffen in vijgenbladeren werken ontstekingsremmend. Mensen met artritis bijvoorbeeld kunnen verlichting krijgen door vijgenbladeren. - Vijgenblad voorkomt maagzweren
Kleine zweertjes zouden kunnen genezen als je op vijgenbladeren kauwt èn het helpt maagzweren voorkomen. (raadpleeg zeker een arts als je vermoedt dat je een maagzweer hebt!) - Vijgenblad verfrist
Vijgenblad ruikt lekker: licht zoet en fris. Het kan gedroogd in een potpourri je huis verfrissen en je vrolijk maken.
Kauwen op een vijgenblad heb ik nog niet gedaan, maar wat ik wel deed is......
vijgenbladthee maken. Sterker nog: ik heb het al heel wat keren gedronken en
ik vind het heerlijk!
De smaak?
Die is verrassend zoet, heeft wat weg van kokos, de kleur is intens en ik voel me
na een kopje vijgenbladthee weer uitgerust voor mijn volgende bezigheden!!
Vijgenbladthee
Ingrediënten:
- 10 verse, groene vijgenbladeren
- kokend heet water
Hoe maak ik het klaar:
Om de vijgenbladeren houdbaar te maken, droog ik ze eerst.
Omdat ze heel groot zijn en gelijk van de boom geplukt, best wat vocht bevatten, droog ik ze in mijn droogoventje.
Op 50 graden droog ik ze in zo'n vier tot vijf uur. Dan zijn de bladeren knisperig droog. De tijd is wat minder belangrijk, kijk en voel zelf om te merken of een product goed gedroogd is. Hier op de foto zie je de bladeren samen met de wat kleinere vijgen van m'n winteroogst in m'n droogkastje.
Je kunt de bladeren ook hangend aan een lijn of uitgespreid op een dienblad drogen aan de lucht,
op een warme plek in huis. Denk aan een droogtijd van enkele dagen.
Als de bladeren knisperig droog zijn, kun je ze met je handen verkruimelen.
Bewaar ze in een pot, want dit is je voorraad vijgenbladthee.
Wil je een potje of kopje thee zetten, doe wat van het gedroogde vijgenblad
in een thee-ei of theestaafje en overgiet met kokend water.
Je zult zien dat het water gelijk groen-geel kleurt,
maar ook het zachtzoete aroma van de vijgenbladeren komt vrij.
Fijn om te weten dat het drinken van deze thee ook nog eens gezond is!!
Gelukkig heb ik net voor de winter nog een voorraadje vijgenbladeren kunnen drogen.
Heb jij (nog) geen vijgenboom in de tuin?
Kom gerust bij mij langs om wat vijgenbladeren te plukken.... mijn boom en ik hebben genoeg!
En natuurlijk smaakt een herfstmuffin met gedroogde vijgen hier opperbest bij!
Ik bakte ze vandaag: héérlijk!!
Dat jullie van vijgen houden, bewijst dit blog.
Duizenden keren is dit artikel gelezen wat er mede voor heeft gezorgd
dat ik de miljoen views heb bereikt afgelopen weekend.
Daarom verschijnt er deze week een leuke winactie
voor jou, trouwe lezer, want zonder publiek is schrijven veel minder leuk.
Doe mee en houd m'n nieuwste blog in de gaten.
11 opmerkingen:
wat een mooi recept. Kun je de thee ook van verse vijgenbladerenzetten?
Dat vroeg ik me ook af, ga het gewoon proberen!
De smaak èn geur van gedroogd blad (en kruiden) is meestal veel sterker, maar waarom zou het niet kunnen?! Ik zou het gewoon uitproberen..... ;)
Wacht, ik ga nu een kopje proberen...
En... lekker, Jolanda?
Heb dit gisteren gemaakt, 2 verse vijgenbladeren met kokend water. Poosje laten trekken en erg lekker!! Smaakt wat naar kokos vond ik.
Nog een tio: kook eens 4 vijgenbladeren in een halve liter melk. 15 mi uten is meer dan genoeg om die kokossmaak te verkrijgen. Je wordt er zomers blij van. Ik heb er vervolgens wat gelatine blaadjes (4) bij gedaan en klaar is je dessert. Evt. wat roetsuiker erover en met een brander, in een creme bruleetje omtoveren. Tamara, bedankt voor de ' droog' tip dat gaan we zeker doen.
Dank je Marco, voor je tips. Kokosmelk van vijgenbladeren klinkt geweldig! :)
heel mooie natuurlijke blog heb je tamar groote proficat zo te zien ben je ook een bezig bijtje ik hou ook heel veel van de natuur groote dank dat ik jou blog mag lezen
Dank je wel, Kristine en natuurlijk welkom op m'n blog. Lieffff van je💚
Geprobeerd! Gaat gelijk schiften? Wat doe ik verkeerd?
Hi Ans,
Heb je plantaardige melk of koeienmelk gebruikt? En wat bedoel je met 'gelijk schiften'? Wat zie je gebeuren? Ik heb Marco's tip nog niet uitgevoerd. Misschien kan hij er meer over zeggen... 😉
Een reactie posten