donderdag 8 juni 2017

Vlierbloesemsiroop

Heb je ze al geroken? Heb je ze al gezien? Het is weer volop tijd voor de vlierbloesem! Als je het eenmaal weet, zie je ze overal: die prachtig witte vlierbloesemschermen. Vooral dit jaar groeien ze uitbundig en kom ik ze overal tegen!
Maar het recept voor vlierbloesemsiroop heb ik nog niet hier gedeeld. Daar ga ik vandaag verandering in brengen. Een aantal jaren geleden kreeg ik een plastic flesje gevuld met vlierbloesemsiroop in m'n handen gedrukt. Ik wist eerst niet wat ik ermee moest, maar het smaakte wel lekker.

Nog lekkerder is het als je het zelf hebt gemaakt en serveert uit een mooie fles.
Een heerlijk verfrissend, gezonde vlierbloesemsiroop die ook goed is voor je weerstand! En als je nu een flinke voorraad maakt, heb je er de hele winter plezier van!

Vlierbloesemsiroop


           genoeg voor ongeveer 9 liter siroop


Ingrediënten:
  • 5 flinke handen vol vlierbloesems
  • 1 limoen
  • ongeveer 5 liter water
  • 1200 g rietsuiker per liter vocht (ik gebruikte 8000 g)
  • 100 g citroenzuur
Hoe maak ik het klaar:
Pluk de vlierbloesem op de ochtend van een droge dag.
Ik ga er niet eens speciaal voor op uit, als ik ergens langs fiets en ik zie heel veel vlierbloesems, dan kan ik me niet meer inhouden. Ik móet even wat plukken. Natuurlijk nooit de hele boom leegplukken, want anders komen er geen besjes in het najaar. En met de besjes kun je ook ontzettend veel doen! 


Altijd handig dat zoonlief een mand op zijn transportfiets heeft. Die kan mooi gevuld worden.
Pluk je trouwens teveel: laat de vlierbloesem dan drogen voor gebruik als thee.
Leg de vlierbloesem een paar uur weg, zodat eventuele beestjes eruit kunnen kruipen.
Je moet de bloemetjes niet wassen, anders spoel je het stuifmeel en de smaak juist weg.

Knip zoveel mogelijk de groene steeltjes van de vlierbloesem af.
Doe de bloemen in een emmer of grote pan.
Giet er zoveel water bij, dat de bloemschermen onder staan.
Bij mij was dit ongeveer vijf liter, maar het kan ook meer zijn.
Snijd de limoen in schijfjes en verdeel ze over het vocht.
Zet de pan weg om de smaak en geur van de vlierbloesem te laten trekken.
Leg er een bord op, als je merkt dat de bloemen de neiging hebben te drijven. 
Ze moeten juist onder water blijven.

De volgende dag kun je de siroop gaan maken.
Giet het vocht met de vlierbloesems door een vergiet, bekleed met neteldoek of kaasdoek.
Knijp de limoenschijfjes erboven uit.
Knijp al het vocht eruit en meet wat je overhoudt.
Voeg per liter 1200 gram rietsuiker toe.
Ik gebruik eigenlijk altijd rietsuiker, omdat dit net wat gezonder is.
Het hoe en waarom weet ik niet eens meer precies.
Het nadeel is wel, dat de lichtgele siroop door de suiker bruin wordt.
Verwarm heel rustig de pan met die enorme hoeveelheid suiker en roer regelmatig.
Let op: de siroop mag niet gaan koken, anders geleert de hele boel.
Ik weet dat veel mensen tegenwoordig huiverig zijn voor het gebruik van suiker en  schrikken van deze hoeveelheden.
Laat ik je gerust stellen, deze hoeveelheid suiker krijg je nooit in één week binnen.
Het is een siroop, de suiker maakt deze lang houdbaar en siroop verdun je.
Deze kan in een verhouding van 1 : 7. Houd je van minder zoet, dan doe je 1 : 8 of 1 : 9.
Maar....... als je weinig suiker wilt gebruiken, vervang het in géén geval voor kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine of aspartaam.
Alsjeblieft....... dát is pas rommel voor je lichaam: enorm schadelijk!

Neem het citroenzuur, een 100%  natuurlijk conserveringsmiddel en antioxidant, en vermeng dit met lauw water.
Als alle suiker is opgelost, laat je de siroop wat afkoelen en voeg dan de citroenzuuroplossing toe.

Ondertussen kookte ik een hele voorraad flessen uit.
Ik kook de flessen vijf minuten in sodawater, laat ze uitlekken en vervolgens spoel ik ze twee keer om met kokend water.  Het lijkt op zo´n moment wel een mini-fabriekje in mijn keuken;)
En dan zijn ze klaar om de zelfgemaakte siroop voor jaren in te bewaren.
Ik vul verschillende maten flesjes.
Altijd leuk om eens een fles cadeau te doen. Hóe origineel?!
Deze zoete siroop verdun je met kraanwater of met bubbeltjeswater.



Serveer ijskoud.

Ook een heerlijke variatie: maak er ijsjes van.
Maak de siroop zoeter, bijvoorbeeld in een verhouding van 1 : 4 of 1 : 5.
Schenk een ijslollybakje vol en laat een paar uur bevriezen.
Heerlijk en eerlijk!

Geniet van de vlier!



Geen opmerkingen: