Konfijten is een heel oude conserveringsmethode om vruchten te bewaren Vruchten konfijten
werd vroeger vooral door de rijken gedaan, omdat suiker lang relatief heel duur was.
De techniek is te vergelijken met inzouten of pekelen. Maar bij konfijten wordt het fruit
langdurig in suikersiroop gegaard en vervolgens gedroogd. Hierdoor worden vruchtsuikers
omgezet in conserverende of hogere suikers die bescherming bieden tegen micro-organismen.
Zó wordt het product lang - maanden tot zelfs jaren - houdbaar, zonder koeling.
Door de komst van de koelkast is het konfijten wat naar de achtergrond gedrongen.
Jammer want de smaak en textuur van gekonfijte producten is uniek.
Door het langdurige proces van garen, krijgen smaken namelijk de tijd om tot hun recht te komen.
Zoals met meer dingen uit grootmoeders tijd is konfijten weer trendy om te doen, ondanks dat het
een heel bewerkelijk proces is. Ik vond het nog niet zo makkelijk, als het lijkt,
maar probeerde het voor je uit!
Ik zocht uit hoe je fruit kunt konfijten en besloot een deel van mijn kweeperenoogst te konfijten.
Harde vruchten zijn het meest geschikt om te konfijten. Denk aan appels, peren en ananas.
Sinaasappelschillen en gember worden ook vaak gekonfijt en terugkijkend in mijn blog,
ontdekte ik dat ik al eens gekonfijte gember maakte (klik),
al was die techniek veel eenvoudiger dan wat ik hieronder beschrijf....
Konfijten van kweeperen
voor potten vol gekonfijt fruit
Ingrediënten:
- 2 kilo kweeperen, schoongemaakt gewicht
- 3 kg biologische rietsuiker +.....
- 2 l water
Hoe maak ik het klaar:
Let op: kweeperen bevatten veel pectine, met name de schillen en pitjes. Het is bij konfijten niet de bedoeling dat de boel gaat geleren (binden). Wees daarop alert en laat niet langer koken dan nodig is.
Schil de peren, verwijder de klokhuizen en weeg tot 2 kilo. Het recept halveren is natuurlijk prima als je minder fruit hebt.
Snijd de peren in gelijke, dunne plakjes.
Blancheer de plakjes een halve minuut in kokend water, niet langer!
Haal uit de pan met een schuimspaan en spoel gelijk af met koud stromend water.
Dit blancheren kun je ook overslaan, ik deed het omdat kweeperen zo hard zijn.
Maak een suikersiroop van gelijke delen water en suiker en neem even veel als het gewicht
in kilo's fruit. Dus ik nam 2 liter water en voegde er 2 kilo suiker aan toe.
Breng deze suikersiroop aan de kook, roer regelmatig zodat de suiker volledig oplost in het water.
Heb je een kook- of suikerthermometer, verhit de siroop dan tot 107 graden.
Voeg de uitgelekte peerplakjes toe en breng opnieuw aan de kook.
Laat nu 1 minuut koken en zet het vuur uit. Doe de deksel op de pan en laat volledig afkoelen.
Laat een nacht staan.
Schep de volgende ochtend de partjes peer uit de suikersiroop.
Voeg 25% extra suiker toe, in mijn voorbeeld is dat dus 500 gram om de siroop
nog geconcentreerder te maken. Breng aan de kook en laat de suikerstroop
een paar minuten flink doorkoken.
Voeg de kweepeerparten toe en kook nog 1 minuut. Zet het vuur uit en laat weer volledig afkoelen.
Schep de peren uit de pan en herhaal het hele proces een derde keer.
De kweepeerpartjes zijn nu door en door gesuikerd...
Schep ze met een schuimspaan uit de suikersiroop en laat heel goed uitlekken.
Neem ook hier de tijd voor.
De partjes peer zijn van lichtgeel tot rood verkleurd.
Leg de partjes op een droogvel voor de voedseldroger.
Stel de temperatuur in op 60°C en laat drogen in 8 tot 12 uur.
Doe een grote schep suiker op een velletje bakpapier en wentel de partjes door de suiker.
Bewaar ze in een afgesloten pot.
Ben je op zoek naar recepten met minder suiker, dan moet je geen vruchten gaan konfijten.
Suiker wordt niet alleen voor de smaak, maar vooral ook als conserveermiddel gebruikt.
Hierdoor is het fruit wel 10 maanden houdbaar en dat was vroeger erg belangrijk in de tijd
vóór vriezers en koelkasten.
Gekonfijt fruit wordt nog steeds verkocht in speciaalzaken en bijvoorbeeld op de markt.
Ik kon het niet laten en kocht wat gekonfijt - of zoals het ook wel genoemd wordt: gesuikerd -
fruit. Links gekonfijte ananas en rechts gekonfijte meloen.
In het midden mijn zelf gekonfijte kweepeer. Past goed, toch?!
Wat kun je doen met gekonfijt fruit?
Eet het heerlijk als fruitig snoepje tussendoor voor wat extra energie.
Ook is het heel geschikt als decoratie op taarten en cake.
De suikersiroop hoef je niet weg te gooien. De fruitsmaak zit er helemaal door
en met kweeperen zorgt dit voor een bloemig-zoet aroma.
Gebruik als limonadesiroop en geef eens met bruisend water,
schenk over cake of ander gebak, maak er ijsthee van of geef over desserts.
Met dit recept heb ik voor het eerst fruit gekonfijt en eerlijk is eerlijk: ik vind het wel
een bewerkelijk proces. Ik ben er meer dan een week mee bezig geweest.
En wat zijn er een kilo's suiker doorheen gegaan.
Nu scheelt het dat ik gelijk een geweldige hoeveelheid nam.
Je tandarts en de weegschaal zijn niet blij als je hier elke dag handenvol van snoept,
maar af en toe eens zondigen mag best.
Ook helpend bij een winterdip...... gun jezelf af en toe iets zondig zoets!
Waar ga jij voor? Kopen of zelf eens konfijten?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten