vrijdag 21 november 2025

Pastei met aardperen

 Ken je 'm? De aardpeer?
Men noemt het een vergeten groente, maar eenmaal geplant in je tuin 
vergeet je 'm nooit meer en kwijtraken doe je 'm ook niet meer. 
Dit jaar heb ik al twee volle emmers aardperen geoogst, maar dat is 
nog maar 20% van alle verwachte aardperen. Ze groeien momenteel onder en 
aan beide zijden van de schutting. En dat is niet handig. 
De groeikracht is bewonderswaardig, dát wel... maar niet echt handig.
De schutting verbuigt, stoeptegels wippen omhoog en de kas aan onze kant van de schutting 
blijft ook niet lang heel als de aardeperen hun gang mogen gaan.

Dus houd je vast: er komen nieuwe aardpeerrecepten aan. Want eerlijk is eerlijk... 
ik moet ze eigenlijk wel een soort van kwijtraken. Lees: opeten!
Het knolletje zelf is aromatisch, nootachtig van smaak en licht oliehoudend.
Echt de moeite waard om eens te proeven.
Maar door de aanwezige inuline kan het ook licht prikkelend op je darmen werken. 
Ik ga maar niet uitleggen wat er dan kan gebeuren.

Het eerste nieuwe recept is een vegetarische pastei!
Een beetje spannend want zonder vooraf te proeven, maakte ik deze pastei en 
zette 'm speciale gasten voor. 
Uhm..... zal ik ze voor het eten of achteraf waarschuwen voor de mogelijke werking
 van de aardperen op de darmen? 
In ieder geval schoten de foto's er een beetje bij in.
Maar lekker dat de pastei was!!

Pastei met aardperen

       voor 6  personen

Ingrediënten:

  • 500 g aardperen
  • 3 el olijfolie
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liefst bio sinaasappel
  • 150 ml rode wijn
  • 2 el bloem
  • 300 ml groentebouillon
  • versgemalen zeezout 
  • versgemalen peper
  • 500 g tofu
  • 300 g vega kipstukjes
  • 150 g roomkaas
  • 2 x een rol vers bladerdeeg (of 12 diepvriesplakjes)

Hoe maak ik het:
Maak de aardperen schoon. Schillen hoeft niet. Boen ze goed schoon en snijd in stukken van zo'n 1,5 cm.  Pel en snipper de uien. Verhit de olie in een hapjespan, pers de knoflook er boven uit, 
voeg de uien toe en fruit zo'n drie minuten. Voeg de stukken aardpeer toe. 
Schil de sinaasappel heel dun, zonder het wit en voeg de sinaasappelschil toe, 
samen met de rode wijn.
Laat de wijn volledig verdampen onder regelmatig roeren.
Maak de bouillon en zet klaar.
Roer de bloem door het mengsel. Voeg scheut voor scheut, 
onder voortdurend roeren de bouillon toe.
Snijd de tofu in blokjes. Voeg de tofu en de vegetarische kipstukjes toe.
Doe het deksel op de pan en laat 10 minuten sudderen.
Roer er dan de roomkaas door en breng op smaak met peper en zout.
Laat nog twee minuten pruttelen.
Verwarm intussen de oven voor op 200° C
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Leg hier zes plakjes bladerdeeg op en bevestig de randen aaneen.
Je kunt ook vers bladerdeeg op rol nemen. Prik gaatjes in de bodem.
Schep hier de vulling op.
Dek af met een rol vers bladerdeeg, of maak zelf een lap deeg van zes 
plakjes diepvriesbladerdeeg.
Kneed de randen van de onder- en bovenkant samen. Snijd eventueel bij.
Met wat overgebleven deeg kun je een vlecht maken om de rand mee af te werken
of een andere versiering maken.
Snijd in het midden een klein deegstukje uit, zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
Een rondje, hartje of om het even welke vorm. 
Ook hier kan weer een deegversiering naast zoals een paar blaadjes of bloemetje.
Bak de pastei in de oven in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.
Eventueel bestrijk je met een losgeklopt eitje de bovenkant 
voor een extra goudbruin en glanzend resultaat.
Haal de pastei uit de oven en serveer gelijk.
De gasten waren zwaar onder de indruk en misten geen vlees
Dit is echt een heerlijke manier om aardperen te bereiden.
Een succesvol recept dus.
En er komen meer aardpeer recepten aan.


Houd je van pastei?
Check dan ook eens deze Surinaamse vega pastei!





Geen opmerkingen: