Yes! Het is winter. Ik ga m'n spruitjes oogsten!! Daar heb ik echt al naar uitgekeken. Ik heb (maar) vier planten staan en besluit de spruitjes niet per plant te oogsten. Van elke plant pluk ik de grootste spruitjes, dan kan de rest nog lekker doorgroeien.
En ik maak er mijn moeders recept mee. Zo zijn ze ouderwets lekker!
Vroeger op school was ik - gelukkig - geen buitenbeentje, maar wel als het op de vraag aankwam welke groente je het meest vies vond. Iedereen riep om het hardst: spruitjes! spruitjes!
Maar ik vond ze gewoon lekker.... dat durfde ik dan weer niet te zeggen, maar het was wel zo!
En dat kwam door dit recept....
Mijn moeders spruitjes ovenschotel
voor 4 - 6 personen
Ingrediënten :
- 1250 g aardappelen
- 500 g spruitjes
- 250 g belegen kaas
- 200 g vegetarische hamblokjes (vivera of AH)
- Zeezout
- Versgemalen peper
- Versgeraspte nootmuskaat
- Klontje boter
- scheutje sojamelk ongezoet
Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 230 graden met grill stand.
Schil en kook de aardappels gaar in ong. 20 minuten.
Maak de spruitjes schoon. Snijd een kruisje in de onderkant van het stronkje. Dan garen ze sneller.
Kook de spruitjes in een laagje water in 10 minuutjes gaar.
Maak van de aardappels puree. Giet ze af, stamp ze fijn, roer er een klontje boter door en het scheutje sojamelk. Maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Schep de helft in een ovenschaal.
Giet de gaargekookte spruitjes af en verdeel ze over de aardappelpuree. Verdeel ook de vega-hamblokjes over de ovenschaal. Doe de rest van de aardappelpuree erbij en dek de schaal af met dikke plakken kaas.
Zet de schotel voor 15 tot 20 minuten in de oven. Tot de bovenkant een beetje bruin begint te worden.
En als kinderen nu nog wat te klagen hebben, vertel je gewoon dat je vandaag kabouterkooltjes eet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten