dinsdag 25 november 2025

Romige curry met topinamboer

 
Heerlijk, deze romige, Oosterse curry met aardperen! En speciaal voor dit gerecht 
gebruik ik even de chiquere naam topinamboer. 
Hóe het ook zij, zó heb je ze vast niet eerder gegeten!
Ze vielen hier erg in de smaak! Zó lust iedereen deze knolletjes graag!



Romige curry met aardperen

     voor 6 personen

Ingrediënten:

  • 3 el olijfolie
  • 1 el chili-olie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 475 g vega kipstukjes
  • 500 g aardperen
  • 200 g winterwortel
  • 2 cm gemberwortel
  • 1 el kerrie
  • 2 el kurkuma
  • 50 g bloem
  • 1 l water + 2 dl
  • 1 groentebouillontablet of el bouillonpasta
  • 50 g geraspte kokos
  • versgemalen zout en peper
  • 4 takjes selderij
        voor erbij
  • 300 g biologische basmatirijst


Hoe maak ik het:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Kies niet alleen voor biologisch, maar ook voor volkoren, oftewel vezelrijke rijst.
Was de aardperen goed, verwijder alle zand en grond en schrap ze licht. Schillen is niet nodig. Snijd de aardperen in stukken van zo'n 2 cm en laat staan.
Schil de wortels en snijd in plakjes.
Pel en snipper de uien. Verwijder van de peper de pitjes en snijd fijn.
Schil de gember en snipper heel fijn.
Verhit de olie in een ruime hapjespan. Heb je geen chiliolie (klik) neem dan olijfolie.
Fruit de uisnippers samen met de gember en peperstukjes. Pers de knoflook erboven uit. 
Laat 2 minuten bakken.
Kruid met de specerijen.Wist je dat je kerrie zelf kunt maken? 
Iedere Aziatische familie heeft z'n   huisgemaakte kerrie dus waarom wij niet? Klik!
Roer de vegetarische kipstukjes erdoor en laat 5 minuten roerbakken.
Voeg dan de wortelgroenten toe aan het mengsel en 
roerbak ook deze even mee op middelhoog vuur. 
Maak ondertussen de kokosmelk door de geraspte kokos in een blender samen met 2 dl water
 fijn te blenden. Zeven hoeft niet voor dit recept.
Roer de bloem door het groentemengsel.
Schenk dan de kokosmelk erbij en het water. Roer goed door. 
Voeg het bouillonblokje of de lepel bouillonpasta toe.
Laat zonder deksel op de pan sudderen
tot een dikke, iets gebonden curry.
Breng op smaak met peper en zout.
Was de selderij en snijd fijn. Snipper dit er overheen.

Serveer deze heerlijke curry met de basmatirijst.
Eet smakelijk!
Geef er eventueel een rettichsalade en cassavechips bij.

Tot slot een vrolijke en zomerse afsluiting.
De bloemen van de topinamboer zijn duidelijk familie van de zonnebloem.
Zó bloeiden ze in de nazomer en vanaf november oogst je de knolletjes.

Geen opmerkingen: