startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

donderdag 8 september 2016

Exotische vijgenjam, suikervrij

Ik voelde me uitgedaagd door een artikel in Landleven over jam maken. Ik heb dit seizoen al heel wat potjes jam gemaakt, de meesten zijn 'gewoon simpel, gewoon lekker'. Maar ik had nog geen suikervrije jam gemaakt. En nog geen jam van vijgen.
Vandaag maakte ik dit in één keer goed!
De mooie vijgen zijn nog steeds voor de verkoop, maar er zijn ook te kleine en te rijpe vijgen of vijgen met rare bruine vlekken........  Geeft niet: die mogen in mijn jam!

Ik heb al vaker een exotische vijgenjam gemaakt. Maar elke keer was de jam veel te dun. Misschien omdat ik werkte met gewone rietsuiker.....  Het was in ieder geval niet gelukt vorig jaar.

Deze keer gebruik ik als bindmiddel agar agar. Agar agar is een puur plantaardig middel, dus geschikt voor veganisten. Het is te koop bij de beter gesorteerde supermarkt of bij de Natuurwinkel. Agar agar zijn zee-algen, het voedsel van de toekomst, die geplukt worden langs de kusten van vele wereldzeeën. Na het wassen krijgen de rode zeewieren door een vriesproces hun witte kleur en gelerende eigenschap. Ik heb agar agarpoeder en dat lost makkelijk en snel op.
Gelatine, dat erg veel gebruikt wordt in Europa in snoep, toetjes, soep etc.  wordt gemaakt uit beenderen en huiden van runderen. Een voluit dierlijk product. De bindkracht van agar agar is echter twee maal zo groot als die van gelatine.  Een aanrader!!

Als zoetmiddel gebruik ik deze keer biologische agavesiroop. Gewoon een flesje van de Aldi.
Agavesiroop is afkomstig van de agaveplant uit Mexico. Het heeft een hogere zoetkracht dan suiker, waardoor je er minder van nodig hebt.
In jam heb ik het nog nooit gebruikt, dus ik ben zelf ook benieuwd naar het resultaat.

In ieder geval hoop ik met het volgende recept "de Confituurbijbel" te winnen, een actie van het tijdschrift 'Landleven'.

Daar komt 'ie:

Exotische vijgenjam, suikervrij

Ingredienten:
  • 500 g verse vijgen (schoongemaakt gewicht)
  • 25 g gepelde walnoten
  • sap van een halve citroen
  • 1 el pijnboompitten
  • 3 g agar agar
  • 150 ml agavesiroop

Hoe maak ik het klaar:
Haal het steeltje en schilletje van de vijgen af en snijd ze in grove stukken.
Doe 1 dl water in de pan en voeg daar de vijgen aan toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Voeg het citroensap toe, de noten en de pijnboompitten. Laat nog 5 minuten koken. Doe de agavesiroop erbij. Neem de pan van het vuur en roer het agar agar poeder erdoor heen. Breng weer aan de kook, laat 2 minuten pruttelend doorkoken.

Zorg voor goed schoongemaakte potjes, omgespoeld met kokend heet water.
Doe de jam in de potjes, pas op met als er nog wat grotere stukken in zitten, en zet ze omgekeerd weg.

Mmmmm...... een heerlijke, exotische en suikervrije jam van mijn eigen vijgen.
Volgens de boekjes kun je deze jam een paar maanden bewaren, maar ik heb ze wel eens langer bewaard. Werk altijd schoon en controleer bij het openen het deksel.
Na openen koel bewaren.

Er was een restje over en dat heb ik geproefd.
Zo zoé-oét!!
Een reactie posten