maandag 8 november 2021

Spoom met vijgen

Hoewel mijn vijgenboom me dit jaar niet verraste met een geweldige grote oogst, 
heb ik - naast gewoon opsnoepen - er toch weer lekkere lang-houdbare dingen van gemaakt.
Zo maakte ik vijgen in rode wijnsaus, een verslavend lekkere jam en droogde ik wat vijgen.
Maar ook vijgenroomijs stond in mijn vriezer.
En ik bedacht een eenvoudig, feestelijk receptje met deze lekkernijen.

Ik maakte een spoom: een super feestelijk drankje, 
prima geschikt om te serveren bij een feestelijk diner. 

Een spoom is een licht mousserend alcoholisch drankje met ijs gemengd, 
om de smaakpapillen even op een ander spoor te zetten. 
Je serveert het tussen voor- en hoofdgerecht en krijgt er weer trek van.
Dit weekend experimenteerde ik met lekkere ingrediënten en maakte dit speciale drankje.
Omdat er veel kinderen bij ons aan tafel zitten, maak ik tegelijk een alcoholvrije spoom!


Spoom met vijgen

          voor 2 personen

Ingrediënten:
  • 1 vijg uit het potje vijgen-in-rode-wijnsaus  (klik)
  • 1 bolletje vijgenroomijs lactosevrij
  • vlierbloesemchampagne (klik) 
  • champagneglazen of andere feestelijke glazen


Hoe maak ik het klaar:
Snijd de vijg in vieren. Doe in elk glas twee stukjes van de vijg.
Schep er met een ijstang een bolletje vijgenroom -of vanilleijs op. 

Vul het glas met de goed gekoelde mousserende wijn of  champagne af.
Serveer meteen met een lange lepel erbij.



Spoom met vijgen, alcoholvrij

     voor 2 personen

Ingrediënten:
  • 1 vijg uit het potje vijgen-in-rode-wijnsaus  
  • 1 bolletje vijgenroomijs lactosevrij (klik) 
  • 2 el appeldiksap
  • bubbeltjeswater (spa rood)


Hoe maak ik het klaar:
Bijna hetzelfde: snijd de vijg in vieren. Doe in elk glas twee stukjes van de vijg.
Schep er met een ijstang een bolletje vijgenroom -of vanilleijs op. 
Schenk per glas 1 el appeldiksap op het ijs en vul af met bubbeltjeswater.
Serveer meteen en geef er een ijslepel bij.

Het bolletje ijs gaat drijven. Je kunt er ook voor kiezen om het ijsbolletje met de drank kort te mixen met de staafmixer. Schenk het daarna in het glas op de vijg.

Om van te watertanden, deze zomerse smaak terwijl het bijna winter is.

Heb je geen verse vijgen en  geen zelfgemaakt vijgenijs in huis? 
Ik geef tips hoe je toch dit lekkere drankje met de smaak van vijgen maakt.

  1. Neem in plaats van vijgenroomijs lactosevrij gewoon vanilleroomijs
  2. Neem in plaats van vlierbloesemchampagne mousserende witte wijn, rosé of sparkling appelcider
  3. Gebruik in plaats van vijgen in rode wijnsaus gedroogde vijgen, die kun je het jaar rond kopen. Laat deze minimaal een half uur weken in een mengsel van kokend water, rode wijn en wat suiker. Kies de verhouding die je lekker lijkt. Daarna kun je ze gebruiken in de spoom.

Dit recept past prima bij een feestelijk Kerstdiner en al lijkt dit nog ver weg.... 
je kunt alvast lekker voorproeven tijdens het plannetjes maken.
   En oh ja.... ik heb nog één potje vijgen-in-rode-wijnsaus in mijn winkeltje staan.
Laat je me 't weten als je dit een keer hebt gemaakt?


Geen opmerkingen: