woensdag 19 juni 2024

Sarma's van verse druivenbladeren

 Mijn kas wordt bijna overwoekerd door de druif! Een groen paradijsje is het. 
Dit jaar doet mijn druif het geweldig in de tuin! 
Zó goed dat ik de druivenbladeren, biologisch en onbespoten, vers ga gebruiken 
voor een heerlijk, Midden-Oosters gerecht.
Ik maakte al eerder dolma's - druivenbladrolletjes uit Griekenland, klik hier - en nu 
worden het sarma's, de variant uit de Turkse keuken.
De bereidingswijze is anders en aan de vulling geef ik
 graag mijn eigen draai, wat dit tot een verrassend en verrukkelijk gerecht maakt.

Ga ik voortaan geen druivenbladeren meer inmaken?
Jawel... maar zó vers geplukt, kun je ze dus ook gebruiken.

Druivenbladeren [Vitis Vinifera] zijn gezond en worden al eeuwenlang gebruikt als 
medicijn. Ze hebben een samentrekkende en ontstekingsremmende werking bij uitwendig
gebruik en bij inname werken ze genezend voor bloedvaten en haarvaten. Kortom, ze 
zorgen voor  een betere bloedsomloop. Zoek bij fytotherapie om te zien bij welke klachten
 druivenbladeren nog meer kunnen helpen.
Wij gaan ze eerst klaarmaken!


Vegan sarma's van verse druivenbladeren

    voor 50 stuks

Ingrediënten:
  • 53 verse druivenbladeren
  • 350 g zilvervliesrijst
  • 1 bouillonblokje (of bouillonpasta)
  • 6 el olijfolie
  • 2 uien
  • 2 pittige (gedroogde) pepers
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 tl koriander
  • 1 tl kruidenzout + 1 tl
  • 1 1/2 tl paprikapoeder
  • 4 el tomatensalsa of tomatenpuree
  • 1  tomaat 
  • 1/2 citroen


Hoe maak ik het klaar:
Kook de rijst in water met de bouillonpasta of het -blokje gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de rijst afkoelen.
Verhit 4 el olijfolie in een hapjespan.
Snipper de uien heel fijn. Snijd de pepers fijn en gebruik ook de zaadlijsten voor extra pit. 
Bak zachtjes in de olijfolie. Snijd de halve paprika in blokjes en voeg eveneens toe.
Voeg de gekookte rijst toe en kruid met de specerijen. Roer goed door.
Snijd een halve tomaat in blokjes en voeg toe. Heb je tomatensalsa staan - klik hier voor het snelle salsarecept - voeg dan 4 eetlepels toe. Je kunt ook tomatenpuree nemen.
Was de peterselie, snijd fijn en roer deze er door.
Zorg dat de rijst de smaak van de specerijen en groenten goed opneemt.
Zet het vuur uit en laat het rijstmengsel afkoelen.

Was de druivenbladeren en dep droog.
En dan begint het 'grote rollen'.... een werkje waar je wel even bij mag gaan zitten.
Knip het steeltje af.
Leg een blad ondersteboven met de steelaanzet van je af.  
Schep hier een lepel rijst op, zoals op de foto. 
Vouw de bovenkant van het blad over de rijstvulling heen. Pas op, 
het blad kan scheuren. Forceer niet bij het vouwen.
Vouw beide zijkanten over de vulling en de omgevouwen flap heen.
Rol vervolgens door naar de punt tot een stevig rolletje. 
Je moet even de slag te pakken krijgen om rolletjes te maken die niet los gaan.
Rol zo alle druivenbladeren tot de vulling op is. Je hebt genoeg voor ongeveer 50 sarma's.
Zorg dat de wijnbladeren stevig opgerold zijn zodat ze niet meer openrollen.
Leg een paar bladeren op de bodem van de pan zodat de rolletjes straks niet aanbranden.
Zet de rolletjes in een passende pan rechtop naast elkaar.
Leg daarboven op een paar schijfjes citroen en tomaat.
Neem een liter kokend water en doe hier een theelepel kruidenzout en twee eetlepels
olijfolie bij.
Schenk dit in de pan over de sarma's tot ze net onder staan.
Breng het geheel aan de kook en laat het 20 minuutjes zachtjes doorkoken.
Met een tang pak je voorzichtig de sarma's uit de pan. Goed strak opgerold blijven ze in vorm.
Serveer de sarma's warm bij het avondeten op een buffet bijvoorbeeld, of laat afkoelen en
 serveer als mezze of borrelhapje.

Ze smaken heerlijk kruidig en pittig. Ook de kinderen vinden deze sarma's erg lekker.
Dit ga ik vaker klaarmaken.
Nog even een bezoekje afleggen bij de buren met een druivenplant. ;)


Variatie in bereidingswijze:
  • Net als dolma's (klik) kun je de sarma's ook in de oven garen. Schenk bouillon, olie en citroensap in een ruime ovenschaal die je afdekt met aluminiumfolie. 
  • Bereid dit gerecht eens zonder de rijst te koken. Roer alle groenten en specerijen door met water afgespoelde rijst en vul hiermee de druivenbladeren. Laat het vervolgens 45 minuten koken totdat de rijst gaar is
  • Stapel de rolletjes van druivenbladeren op elkaar in de pan in plaats van rechtop te zetten. Zorg dat ook de bovenste sarma's met het kook vocht bedekt zijn.
  • Blancheer de bladeren voor gebruik 1 minuut. Ze scheuren minder snel als je ze oprolt!
  • Of maak dit gerecht met gepekelde wijnbladeren: klik!  Dan kun je ze het hele jaar door eten.         Je kunt ze ook kant en klaar kopen bij een ruim gesorteerde supermarkt of toko.

Heb jij wel eens verse druivenbladeren gegeten?




Geen opmerkingen: