zondag 6 maart 2016

Dolma's: gevulde wijnbladeren

Hoewel ik in oktober veel druiven oogstte bij mijn tuinbuurman, heb ik zelf ook twee planten staan. Tot nog toe groeit er aan mijn schamele druivenplanten niet veel vrucht. Misschien omdat ze op het westen staan?!?Maar er groeien wel bladeren! En bij het snoeien wist ik daar wel raad mee. Druivenbladeren kun je namelijk ook eten,  mits je ze bewerkt. Ik maakte ze in met pekelwater en zout en het recept hiervan plaats ik in de tijd dat ik dat weer doe.
Zout is conserverend en smaakmakend.  Zo kun je allerlei voedsel lang bewaren en daarna smaakvol eten.

Meestal maak je een vulling die je vervolgens in de druivenbladeren wikkelt en dan heb je dus dolma's.
Een echt mediterraans gerecht, wat  veel in Griekenland en Israël gegeten wordt.

In deze tijd dat er bijna niets meer uit mijn tuin te oogsten is, ben ik mijn voorraad aan het opeten uit vriezer en kelder. De vriezer is al zo goed als leeg en de kelderplanken.... ja, die ook!
Kan ik nu net 2 maanden niet overbruggen met zelfvoorzienend leven vanuit mijn moestuin en de natuur?
In ieder geval kwam ik deze twee potten tegen in mijn kelder.
En dat bracht me op het idee om Joods te eten. Ik heb een paar Israëlische kookboeken en ik vind het leuk om er een aantal gerechten bij te verzinnen, voor een compleet Joodse maaltijd. Alléén dolma's is niet echt favoriet bij de kinderen....

Over de hele maaltijd een volgende keer meer.

Maar hoe maak je nu dolma's?!
Spoel de bladeren af onder de kraan. Het pekelwater is voldoende in de druivenbladeren getrokken, maar is te zout om zo  te eten.

Maak een vulling naar keuze.
Op de foto zie je hier mijn favoriete vulling met basmatirijst, krenten, een uitje, dille......
Wacht, ik schrijf het even geordend op.

Dolma's

Ingrediënten:
  • 200 g basmatirijst
  • 9 el olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 1 tl dille (gedroogd)
  • 1 tl versgeraspte nootmuskaat
  • 3 el krenten
  • 1/2 tl kardemom
  • 1 citroen
  • 2-3 laurierblaadjes
  • 1 potje druivenbladeren (deze zijn tegenwoordig ook te koop in de supermarkt. Kun je ze daar niet vinden, dan in Oosterse winkels of op de markt)

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 180 graden.  Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voeg geen zout toe, de druivenbladeren zijn zout genoeg. Laat de rijst wat afkoelen.
Snipper de ui en fruit hem glazig in 5 el olijfolie in een koekenpan. Voeg evt. een eetlepel water toe om verkleuren te voorkomen. Voeg de kruiden en de krenten toe en fruit nog één minuut. Haal de pan van het vuur en schep dit door de gekookte rijst. Schep goed om en klaar is deze vulling.


Schep 1-2 eetlepels van de vulling midden op een druivenblad. Snijd het steeltje van het druivenblad als dat er nog aan zit.
Vouw de zijkanten van het blad over de vulling heen.
Rol het blad voorzichtig van onder tot boven op.
Leg de dolma's tegen elkaar aan, in een ovenschaal. Pers een halve citroen uit, meng dat sap met de 4 overgebleven  eetlepels olijolie en vul met water aan tot je 2,5 dl vocht hebt. Schenk dit over de dolma's. Leg er een paar schijfjes citroen op en ook 2 - 3 laurierblaadjes. (Deze komen ook uit mijn tuin!)    Schuif de schaal in de voorverwarmde oven en leg er losjes een stuk aluminiumfolie over.
Bak het gerecht ongeveer 45 minuten in de oven op 180 graden. Het vocht is dan als het goed is, bijna helemaal geabsorbeerd.

Laat je verrassen door de bijzondere smaak!

Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden om druivenbladeren te vullen.
Hieronder zie je een dolma met een vulling van zachte kaas.

 
Die zachte kaas heb ik overigens ook zelf gemaakt, maar daarover in een volgend bericht, meer......

 

Geen opmerkingen: