Wat een heerlijkheid! We zijn weer in de pruimentijd aangeland. Van de oude pruimenboom
op de moestuin oogst ik kilo's pruimen. Toen ik vorige week pruimen droogde,
rook de hele keuken - en kamer - naar pruimen en ineens moest ik denken aan
de ouderwetse pruimenmoes die mijn moeder vroeger maakte. Ik kreeg zo'n zin om
pruimenmoes te maken! Moeders heeft niet echt een recept, doet altijd maar wat
bij elkaar in de pan. Maar lekker smaakt het wel!
Voor dit recept heb ik alles afgewogen, zodat je weet wat erin gaat.
En het is heel simpel! Met maar 3 ingrediënten heb je snel
een heerlijke pruimenmoes waar je 'u' tegen zegt.
Om langer te kunnen bewaren onderaan een paar handige bewaarmethodes.
Ik zou zeggen: lekker aan de slag met de pruimen, want de pruimentijd duurt niet het hele jaar!
Pruimenmoes
Ingrediënten:
- 3 kg pruimen, schoongemaakt gewicht
- 200 ml water
- 250 g suiker (kies biologische (riet)suiker
- 2 tl kaneel
Hoe maak ik het klaar:
Was de rijpe pruimen, ontpit ze en doe in een ruime pan. Schenk het water erbij
en breng met het bodempje water aan de kook.
Voeg suiker en kaneel toe en
laat zachtjes 10 minuten koken tot de pruimen uit elkaar vallen.
Je kunt ze nog wat fijner maken met een staafmixer. Of druk met een lepel de pruimen fijner.
Ik hou wel van wat stukjes erin.
Doe de pruimenmoes heet in goed schoongemaakte potten of laat afkoelen en bewaar in een (tupperware)bak.
Je kunt deze pruimenmoes in een afgesloten pot een week of twee in de koelkast bewaren.
En de smaak? Ik vind 'm net zo lekker smaken als vroeger bij mijn moeder!
Lekker zoetzuur met een vleug kaneel!
Genieten!
Serveertips:
- Eet de pruimenmoes zoals je appelmoes serveert
- Geef het als dessert bij ijs of vla
- Eet als suikerarme jam. Bindt het vocht van de pruimenmoes met wat maizena of arrowroot, zodat het minder dun is
- Gebruik deze pruimenmoes als vlaaivulling of in gebak.
Bewaartips:
- Maak in zoals jam. Let op dat het deksel naar binnen 'klikt' zodat de pot goed vacuüm is. Er zit zó weinig suiker in, dat pruimenmoes niet zo lang houdbaar is als jam
- Weck de pruimenmoes zoals de appelcompote in dit recept: klik!
- Vries in om ook met Kerst te kunnen genieten van deze pruimenmoes. in de vriezer is de pruimenmoes zeker een half jaar houdbaar
Eet jij wel eens pruimenmoes?
En wat is je favoriete manier om (veel) pruimen te eten?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten