woensdag 24 september 2025

Nougatine zelf maken

 Speciaal er voor op uit hoeft dit jaar niet èn daarmee bedoel ik ook dat je niet naar
 de winkel hoeft. Hazelnoten worden je dit jaar bijna in de schoot 
geworpen. Alle hazelaars die ik passeer, geven een ruime oogst aan noten.
Het is dit jaar 'mastjaar' wat betekent dat alle zaaddragende bomen en planten een uit-
zonderlijk grote hoeveelheid vruchten produceren. Vorig jaar was er schaarste,
nu is er overvloed, volgens de natuurlijk cyclus...  
En daar genieten de dieren èn wij van!
Na een avondje noten kraken heb je dan ook meer dan genoeg om er 
wat lekkers van te maken.
Zoals nougatine wat nog op mijn to-do-lijstje van voorgaand jaar stond...
Oh, kon ik de geur maar meesturen... 
Zo verrukkelijk hoe deze homemade nougatine van verse hazelnoten ruikt!!
 En het is nog maar de start van vele heerlijkheden die daar van te maken zijn.
Beloofd... die ideeën en recepten komen er aan!

Maar eerst maken we nougatine van verse, ongebrande hazelnoten


Nougatine

  
Ingrediënten:
  • 200 g rauwe, ongebrande hazelnoten
  • 150 g kristalsuiker
  • 50 ml water

Hoe maak ik het:
Na een avondje noten kraken hebben de hazelnoten hun bruine velletje er nog om heen. Dat is niet erg.
Die verwijderen we na het roosteren.
Verwarm de oven voor op 180° C en rooster de hazelnoten 5 minuten
 op een bakplaat.
Tussendoor kun je ze even husselen zodat ze rondom goed geroosterd zijn.
Haal ze uit de oven, schud ze in een schone theedoek en
wrijf de hazelnoten tussen de theedoek krachtig heen en weer.
Op deze manier verwijder je gemakkelijk de bruine velletjes.
En als er nog eens eentje tussen zit is dat ook niet erg.

Maak nu de karamel. Verwarm de suiker met het water in een klein steelpannetje.
Niet roeren, gewoon aan de kook laten komen en wachten tot het gaat borrelen.
Blijf erbij... wanneer de suiker lichtbruin wordt, is ze aan het karameliseren.
 Ga niet te lang door, anders wordt de suiker bitter.
Bruin is karamel. Zet het vuur uit en voeg de geroosterde hazelnoten toe. Roer deze goed door de karamel.
Het gaat hard, de karamel gaat snel stollen om keihard te worden.
Stort de gekarameliseerde hazelnoten op een bord met bakpapier en druk plat.

Je  krijgt nu een dikke plak harde notenkaramel.
Laat volledig afkoelen, maar laat niet te lang liggen.
Breek de plak en hak de noten in gedeelten fijn in een keukenmachine.
Met een notenhakselaar wordt het te fijn, met een vijzel blijft het te grof, is mijn ervaring.
Maal tot grove kruimels naar eigen goeddunken.
Ga niet te lang door, anders komt de olie uit de noten vrij en krijg je praliné. 
Ook lekker, maar voor dit recept niet nodig.
Wanneer de kruimels op de gewenste dikte zijn is je nougatine klaar.
Pas op want karamel trekt vocht aan.
Bewaar in een luchtdicht afgesloten pot zodat ze krokant blijft. 

Nougatine is heerlijk in gebak of als dip over (soft)ijs.
Er komen heerlijke ideeën aan, dus blijf lekker meelezen.
En vergeet niet onderweg wat hazelnoten te rapen, 
want er liggen er dit jaar meer dan genoeg!


Meer maken met hazelnoten?
Hazelnoten zijn zó ontzettend veelzijdig... kijk maar naar de volgende recepten ;)



2 opmerkingen:

Gabriëlle Ton zei

Whahaha ik dacht dat je het over noga had.
Dat lijkt mij ook een heerlijk recept.

tijdvoortamar zei

Oh, hou op... die staat ook nog op m'n to-do-lijstje. 😅😅 Word vervolgd...