zaterdag 19 oktober 2019

Appelloempia

Is het een loempia?
Is het een appelflap?
Nee, dat is het niet..... het is: een appelloempia!
Eens zag ik deze naam op de kaart staan in een restaurant. 
Ik heb 'm niet besteld, maar die naam bleef haken.
En nu... maakte ik 'm eens zelf.
Het is niet zo moeilijk, hoewel het deeg wat gebruiksaanwijzingen kent.

Maar het resultaat is verrassend!
Ook gezellig maken, dit weekend?
 

Appelloempia's

       voor 4 stuks
 
Ingrediënten:
  • 4 vellen filobladerdeeg
  • 25 g roomboter
  • 200 g appels geschild en in stukjes
  • 25 g hazelnoten
  • 50 g rozijnen 
  • 2 tl rietsuiker
  • 1/2 tl kaneel
  • Mespunt kardemom
 
Hoe maak ik het klaar:
Maak eerst de vulling: rooster de hazelnoten in een droge koekenpan totdat ze gaan geuren. Vermeng de appelstukjes met de rozijnen, de rietsuiker, de specerijen en de geroosterde nootjes.
Houd ze bij de hand.
Verwarm de oven voor op 210°C.
Het filodeeg was eerst alleen bij een toko te krijgen, maar tegenwoordig ook in goed gesorteerde supermarkten te koop: bevroren deegvellen naast het bladerdeeg.
Maar het werken met filodeeg is wat ingewikkelder. Let op de volgende aanwijzingen:
  • Laat de vellen deeg niet uitdrogen
  • Ontdooi voorzichtig en vries niet meer opnieuw in
  • Haal de plakjes langzaam en met zorg van elkaar, het deeg scheurt snel
Smelt de roomboter in een steelpannetje en houd gereed. Leg een vochtige (thee)doek klaar voor het deeg.

Laat het deeg rustig ontdooien, maar bedek de deegvellen met de vochtige doek, zó droogt het deeg niet uit. 
Pak een velletje deeg en haal het voorzichtig los van de rest.
 Leg een velletje filodeeg met de korte kant naar je toe op je werkvlak.
Bestrijk de randen met de gesmolten roomboter.
Lepel op één helft ongeveer 3 tot 4 lepels van de appelvulling.
 
 
Rol het deeg langs de zijkant op en gebruik de gesmolten boter om het deeg aan elkaar te laten plakken. Neem de beide uiteinden en vouw het deeg naar binnen toe. 
 Dit mag wat slordig gevouwen worden, voeg eventueel nog wat boter toe

 het plakt tijdens het bakken vanzelf aan elkaar.
Doe dit ook met de andere drie filodeegvellen.
Leg de appelloempia's op een bakplaat met bakpapier.

Schuif in de hete oven en bak de appelloempia's in 20 minuten goudbruin en gaar.
 
Een verrassend leuke manier om je appels te verwerken in gebak.
Serveer bestrooid met wat poedersuiker bij een kopje thee of koffie.
Maar het is ook geschikt als dessert met een bolletje vanille-roomijs erbij.

Smullen maar!!
 



 


 

Geen opmerkingen: