startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zaterdag 30 juli 2016

Pruimen-bessenjam

Ik verenig het goede van twee heerlijke vruchten in een potje, om nog lang de smaak van de eerste zomerweken te kunnen proeven.....
Klinkt poëtisch,  maar ik maakte dus jam!
'Vroeger' keek ik op tegen mensen die jam konden maken. Bijvoorbeeld het meisje in het studentenhuis van mijn broertje.  Hij woonde een tijdje in een villa aan de rand van Rotterdam.  Het was een omgebouwd,  zeker tot de verbeelding sprekend, studentenhuis. En met bijpassende tuin: groot, ruim, met verschillende tuinkamers en verschillende grote, oude fruitbomen. Toen ik een keer op bezoek kwam, was een huisgenootje van m'n broer druk bezig met jam maken.  Wat een hitte in die keuken. Tientallen potjes werden gevuld voor één of andere bazaar voor het goede doel. Knap, vond ik het! Maar zo moeilijk is jam maken eigenlijk helemaal niet. Je moet weten wat je doet en schoon werken. Verder is het simpel! 
Heb je de basisprincipes onder de knie,  dan kun je gaan variëren.  Ik maakte van zwarte bessen en pruimen een heerlijke jam. Wel volgens een recept wat ik ergens vond (en aanpaste)..... maar de goedkeuring van mijn oudste heeft het alvast. En de esthetische goedkeuring van ons allen!
Een bijzondere jam en het recept geef ik hier.

Pruimen-zwartebessenjam 

Ingrediënten:
  • 500 g pruimen, schoongemaakt
  • 150 g zwarte bessen
  • sap van 1 citroen
  • 500 g geleisuiker
  • 40 g geconfijte gembersnippers
Hoe maak ik het klaar:
Maak de vruchten goed schoon, verwijder de pruimpitten (in mijn geval ook alle beurse, lelijke plekjes van de pruimen) en de bessensteeltjes. Doe alle ingrediënten met 50 ml water in een pan. Laat het even weken en breng het dan zachtjes aan de kook.


Wat een prachtige kleuren!
Laat het geheel al roerend 15 minuten koken.
Zorg voor brandschone potten. Ik kook ze altijd voor in sodawater. In deze tijd van het jaar heb ik veel potjes nodig, dus kook ik tegelijk een hele hoeveelheid voor.
Vlak voor gebruik spoel ik ze nog twee keer om met kokend heet water. Eén keer om de sodaresten uit het potje te spoelen en één keer om het potje warm te maken, zodat het glas niet barst als je opeens kokend hete vruchtenmoes erin schenkt.

Door de suiker en het citroensap (zuur) conserveer je voedsel, waardoor het lang houdbaar blijft.
Deze jam is zeker 9 maanden houdbaar.
Heerlijke jam, goedgekeurd en hier te zien op een matze.
Als je wilt lezen wat ik allemaal met jam doe, klik dan hier.
Ook vind je een lekker recept voor scones, die je met jam of marmelade serveert.
Beantwoord gerust nog even de vraag over wat jij allemaal met jam doet en wat jouw favoriete jam is.
Ik hoor het graag!
Een reactie posten