maandag 14 juli 2025

Fruitleer met pruimen

 Jippie! Het is weer pruimentijd!
En, lucky me: op mijn nieuwe tuin staat ook een pruimenboom(pje)!!
Toen ik iedereen op de tuin op pruimentaart had getrakteerd, 
werd de rest van de pruimen snel rijp en mocht ik alles plukken.
Snel wezen, voordat de wespen ze opeten en je een wespenplaag in de tuin krijgt.

Al heel veel recepten met pruimen heb ik gemaakt. Van smoothie tot jam, 
van likeur tot chutney. Je vindt alle recepten op een rijtje hier!
Maar fruitleer....
dát had ik nog niet gemaakt met pruimen!

Fruitleer wordt ook wel fruitleder, fruit leather, fruitgums, fruit roll enz genoemd. 
In Nederland is er geen gangbare naam voor fruitleer. Maar omdat de oorspronkelijke naam 
van het Engelse 'fruit leather' komt, is de Nederlandse vertaling 'fruitleer' geworden.
De naam 'leather' komt doordat fruitleer nog plakkerig mag aanvoelen na het drogen.
Fruit leer is een plak gedroogd, vooraf fijngemaakt fruit.  Dit kan bestaan uit één soort fruit, 
maar ook uit een combi. 
 Al eeuwenlang is dit in verschillende culturen een geweldige manier om fruit te verwerken
 tot een lang houdbaar product.
Een product om je vingers bij af te likken en super verantwoord. 
Wil je het bewaren, dan neemt het weinig plek in en voor een traktatie is het ook een super idee!
Het maken is niet zo moeilijk, het drogen kost wat tijd en het is dan ook het meest handig
 als je een voedseldroger of dehydrator hebt.
In fruitleer kun je prima overrijpe pruimen of pruimen met een plekje verwerken.
Zit jij nog midden in de pruimentijd? Aan de slag dan!


Pruimenfruitleer

    voor 4 grote rollen

Ingrediënten:
  • 1 kg pruimen (schoongemaakt)
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • 1/2 sinaasappel
  • 2 rijpe bananen


Hoe maak ik het:
Was de verse pruimen, halveer en ontpit ze en snijd eventuele bruine plekjes weg. Werk met het schoongemaakte gewicht. 
Pers de halve sinaasappel uit. Pel de bananen en snijd in stukjes. De banaan wordt toegevoegd voor de zoete smaak en om een meer gebonden saus te krijgen.
Doe het verse fruit in een kom.
Voeg de specerijen toe en pureer met een staafmixer tot een gladde puree.
Schenk de verkregen vruchtenpuree, vloeibaar maar nog enigszins dik, 
op sheets of bakpapier die in de droogoven of dehydrator passen.
Schakel de droogoven in op 65°C.
Doordat je op lage temperatuur droogt blijven mineralen, B-vitamines en vezels bewaard. 
Heb je geen droogoven? Je kunt dit ook in een gewone oven maken.
Zet de deur van de oven op een kier zodat het vocht kan ontsnappen.
Een gewone oven is wel een stuk duurder in energieverbruik.

Na negen tot tien uur - voel en kijk regelmatig - is de fruitsaus ingedroogd 
tot een donkergekleurde, beetje leerachtige plak. 
Het mag nog wat chewy en sticky aanvoelen.
Als het is afgekoeld, pel je het gemakkelijk van het papier af.
Je kunt het in stukken snijden of knippen, zo deelt het makkelijk uit.
De smaak is lekker zoet, doordat de  suikers geconcentreerd zijn.
Het lijkt op een soort snoepmatje: (h)eerlijk, verantwoord snoepgoed voor jong en oud!
Vanmiddag laat ik alle kinderen van de moestuin proeven, mmjumm!

Je kunt fruitleer makkelijk oprollen om maandenlang te kunnen bewaren.
Maar wedden dat je dát niet kunt uittesten?
Heb je het eenmaal geproefd, dan blijft het niet zo lang liggen.
Veels te lekker!

Geen opmerkingen: