Een heerlijk zoete pruimengeur vult al twee dagen het hele huis. Mijn voedseldroger zit
bomvol pruimen, omdat de oude pruimenboom in de tuin ook bomvol hangt.
Nooit eerder zag ik zoveel en zulke grote pruimen tegelijk rijpen, terwijl
we - tuinbuurman en ik - al jaren denken dat die boom bijna omvalt.
Een grote zwam kruipt tegen de stam aan.... geen goed teken, zou je denken.
Maar de pruimen groeien en rijpen dit jaar fan-tas-tisch.
En ook als ik al mijn pruimenrecepten (jam, chutney, taart, likeur, rumtopf, pruimenflappen
en sap klik) nog eens maak en pruimen invries, houd ik nog emmers vol pruimen over.
Tijd voor iets nieuws: ik ga pruimen drogen.
Er zijn veel voordelen aan drogen. Bij pruimen geldt:
- ze worden lang houdbaar
- ze worden nog zoeter
- ze behouden hun voedingsstoffen
- ze nemen weinig ruimte in
- ze kosten niets meer
- eventueel wellen voor gebruik
Aan de lucht drogen - zoals met kruiden en bloemen goed lukt - kan met pruimen niet.
Ze bevatten te veel vocht en de temperatuur in en om huis is te laag.
In de restwarmte van de oven zou je fruit wat veel vocht bevat, kunnen drogen,
maar als de temperatuur te hoog is, gaat dit ten koste van de voedingsstoffen.
Bovendien is een oven qua stroomverbruik duur.
Een droogoventje of droogkast is dan dé oplossing.
En heel handig wil je creatief met veel oogst iets doen.
Ik heb 'm inmiddels al jaren en ben er erg blij mee.
Pruimen drogen
Ingrediënten:
- verse, rijpe pruimen
verder nodig: - een droogoventje
Halveer en ontpit de pruimen en verdeel ze over de lades van je droogapparaat.
Stel de tijd en temperatuur in.
Mijn temperatuur is niet los in te stellen.
Ik droogde de pruimen op 65°C en dit duurde lang, heel lang.
Droog de pruimen zo'n 24 tot 28 uur.
Kies je voor een lagere temperatuur dan duurt de droogtijd langer.
Kies je voor een hogere droogtijd, dan verliest het fruit veel waardevolle voedingsstoffen.
Je kunt de droger af en toe openen om te voelen of de pruimen
gelijkmatig drogen of al droog genoeg zijn.
Ze moeten na het drogen leerachtig aanvoelen en nog buigzaam zijn.
Een beetje sticky is goed, dit komt door de fruitsuikers in de pruimen.
Uiteindelijk is het vochtgehalte maximaal 20% geworden.
Je kunt er geen vocht meer uitknijpen.
Je kunt het fruit beter te lang drogen dan te kort.
Is het fruit te hard geworden? Laat het dan een dag in de buitenlucht liggen.
Door de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid worden ze vanzelf weer wat zachter.
Je kunt te hard gedroogd fruit ook in de blender vermalen tot poeder
en dit fruitpoeder kun je gebruiken om cake, kwarktaart of ijs op smaak te brengen.
Bewaar gedroogd voedsel in een glazen pot.
Je kunt op deze manier makkelijk controleren of er geen vocht of schimmel bij het fruit komt.
Goed gedroogd fruit kun je zeker een jaar bewaren.
Wordt het toch weer wat vochtig?
Leg het dan weer een paar uur in de voedseldroger.
Even terug naar het begin en de voordelen van het drogen.
- door het onttrekken van het vocht, wordt voedsel lang houdbaar. Wanneer ze goed bewaard worden, zijn deze pruimen zeker een jaar houdbaar
- doordat het vocht onttrokken wordt aan de pruimen, wordt de smaak intenser en zoeter
- vitamine C gaat voor een groot deel verloren bij het drogen, maar andere voedingsstoffen blijven behouden bij deze vorm van bewaren
- gedroogd voedsel wordt veel kleiner na het drogen, makkelijk mee te nemen op vakantie ;)
- gedroogd voedsel heeft geen elektriciteit nodig, zoals bij het invriezen van producten.
- je kunt de pruimen gedroogd eten of één tot twee uur hydrateren (wellen) in een klein laagje water. Gewelde pruimen zijn opgezwollen en groot. Ze worden vaak gebruikt als natuurlijk laxerend middel bij kinderen of ouderen. Ook zijn gewelde pruimen te gebruiken in taart en desserts.
Ik heb in ieder geval een voorraadje aangelegd voor de winter.
Nu ga ik aan de jam, chutney en compote beginnen ;)
Wat maken jullie met een flinke voorraad pruimen?
Veel informatie heb ik gehaald uit:
"Handboek voedsel drogen"
door Claudia Kuyken
Een aanrader en te bestellen bij bol.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten