donderdag 24 januari 2019

Fruit and nutsbar to go!

Of je nu een sneeuwwandeling maakt,  je huis grondig schoonmaakt (ja, ja...dat is één van de redenen dat er deze maand weinig blogs van mijn hand verschijnen), òf een lange fietstocht maakt....
Energy is what you need!

Ik experimenteerde met het maken van heerlijke, healthy fruitbars.
Ik maakte ze raw, gebakken èn ik vroor ze in.....
Dat ik dit niet eerder heb bedacht!!
Ze zijn makkelijk te maken èn super lekker!
Hoewel......het komt natuurlijk ook doordat ik nog zoveel gedroogde vijgen heb staan. Kilo's en kilo's vijgen heb ik met de 'winteroogst' afgelopen jaar kunnen oogsten. Drogen is dan een perfecte manier om ze langer te bewaren.
Naast mijn drie potten gedroogde vijgen, waren de verse dadels bij mijn favoriete toko in de aanbieding.
Tja..... dan moet ik daar wat mee, toch?!

Dit is dé tijd om ze te gaan verwerken in heerlijk, healthy snoepgoed!
Ik maakte bars, maar je kunt er ook balletjes van draaien of ronde staafjes, voor toffees;).

Mijn favoriete recept:

Fruit & Nutsbar to go

               voor ongeveer 12 stuks
Ingrediënten:
  • 100 g gedroogde vijgen
  • 150 g dadels
  • 100 g amandelen, raw en bio
  • 50 g bio muesli
  • 2 el vloeibare honing van goede(!) kwaliteit
  • 2 el pindakaas met stukjes noot
  • 50 g cashewnoten

      ook nodig:
  • keukenmachine
  • bakpapier
Hoe maak ik het klaar:
Wel de gedroogde vijgen in lauwwarm water en trek hier zo'n dertig minuten voor uit.
Heb je gedroogde dadels dan kun je die ook weken. Ik heb verse dadels, die zijn van zichzelf al zacht.
Doe de amandelen in de keukenmachine en hak ze grof.
Giet de vruchten af en doe de vijgen en dadels bij de noten in de keukenmachine. Maal alles fijn tot een kleverige pasta.
Voeg dan de muesli toe en mix kort.
Verwarm de pindakaas met de honing kort en onder goed roeren tot een gladde saus.
Voeg toe aan het dadel-notenmengsel en mix nogmaals kort. Smeer het mengsel daarna uit over een stuk bakpapier in een laag van 1 cm. Probeer een rechthoek te vormen, die je later makkelijk in repen kunt snijden.
Maak de cashewnoten fijn. Heb je geen machine die dit kan of wil je die er niet voor vies maken, leg de noten dan tussen bakpapier of een schone theedoek en rol er met een deegroller overheen. Resultaat: snel gehakte noten, zonder dat je weer een heel apparaat moet schoonmaken.
Verdeel de fijngehakte noten over de fruitplak. Omdat deze nog zacht is, kun je ze er wat induwen.

Nu komt de variatie:
  • je kunt de repen even bakken op 150 graden voor ongeveer 15 minuten;  ze worden hier lekker stevig van.
  • je kunt ze koelen in de koelkast; de bedoeling is dat ze dan opstijven, maar ze blijven toch sticky. Wil je ze meenemen, dan moet je opletten want ze vallen bijna uit elkaar. Groot voordeel: het fruit en de noten blijven onverhit en onbehandeld. Raw food!! Het beste wat er is....
  • je kunt de repen even in de vriezer leggen. Een bevroren reep meenemen naar je werk is easy. Na een uur is de reep ontdooid en super vers te eten. Ook dit is raw food: healthy and delicious.
Ik probeerde alles uit. 
Kies je voor het gemak van meenemen, dan bak je ze kort.
Mogen ze lekker sticky blijven en ga je voor raw food, dan kies je optie twee of drie.

Maar wat je ook kiest, ze zijn heerlijk!!
Snijd de plak door de helft en vervolgens in zessen, zodat je twaalf bars krijgt.

Variaties:
  • Je kunt variëren met de noten: neem eens hazelnoten of walnoten in de bar en bestrooi eens met pistachenoten of zonnebloempitten
  • In plaats van dadels kun je ook rozijnen of cranberries gebruiken 
  • Wil je glutenvrij, let dan op dat je alleen havervlokken toevoegt, in plaats van muesli
  • Voor vegans: vervang de honing door appelstroop of agavesiroop
  • Voeg ook eens bananenchips toe
  • Voor een goede stoelgang gebruik je gedroogde pruimen en voeg je lijnzaad toe
Werkelijk! Hoe meer variaties ik bedenk, hoe meer zin ik krijg om morgen weer een heel nieuw soort te gaan maken.

Geniet je mee?!

Super healthy, zo'n bar. 
Het stilt je trek en geeft je energie!
Energy-to-go van de bar-to-go!
 So, go for it!







Geen opmerkingen: