Hoewel de temperatuur deze week zacht was, is de winter nog niet voorbij. Zo wordt er volgende week heus weer vorst verwacht! Misschien kunnen we (weer) gaan schaatsen.......
Ik maakte voor deze koude, winterse periode een heerlijke, vegan erwtensoep. Hoewel, ik noem het liever een stoofpot, want dat dekt de lading goed. En wat is 't ie, zeker een dag later nog, lekker!!
Ik kan hier veel groentes in kwijt, die ik heb ingemaakt. Want
"wie wat bewaard, die heeft wat!" zei men vroeger. En men kon het weten: in de zomer en herfst werd heel veel oogst ingemaakt, diepgevroren, gedroogd, gepekeld of op andere manieren verduurzaamd.
Nu, in 2017 zijn de supermarktschappen vol, maar wát is het leuk om op deze manier groentes en fruit uit mijn eigen tuin ook in de winter nog te kunnen gebruiken.
Voor dit recept gebruikte ik diepgevroren courgettes, gedroogde paddenstoelen en in-zand-ingegraven knolselderij. Helaas, de wortels uit eigen tuin zijn net op.
Gelukkig dat er zoveel aangevuld kan worden....
Dit gerecht is ook een goed voorbeeld van slow-cooking. Zit alles eenmaal in de pan, dan heb je er een uur geen omkijken meer naar.....
Of de pan gaat op de kachel òf in de hooimadam!
Je hebt je handen een uur lang vrij, voordat je aan tafel gaat.
Erwtensoep, maar dan lekkerder
voor 8-10 personen
Ingrediënten:
- 18 gedroogde paddenstoelen
- 3 el olie
- 3 wortels of kleine winterpeen
- 250 g knolselderij
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl kerriepoeder
- 180 g zilvervliesrijst
- 90 g linzen
- 90 g spliterwten
- 3 courgettes
- 3 groentebouillonblokjes of eetlepels groentebouillonpoeder
Hoe maak ik het klaar:
Week de paddenstoelen in 750 ml warm water voor tenminste een half uur. Maak ondertussen de groentes schoon. Snijd de wortel in plakjes, de knolselderij geschild, snijd je in blokjes. Pel de knoflook en pers die uit. Doe de olie, wortels, knolselderij en knoflook in een grote (soep)pan. Laat de groentes 2 minuten zachtjes fruiten. Laat de paddenstoelen uitlekken, bewaar het weekvocht. Snijd de paddenstoelen in stukjes. Voeg deze aan de gefruite groente toe en schep alles goed door elkaar. Roer het kerriepoeder, de linzen, de rijst en de spliterwten door het groentemengsel. Voeg de (verse of bevroren) courgettes toe. Voeg ook het weekwater van de paddenstoelen toe en 2,2 l water. Voeg het bouillonpoeder of de bouillonblokjes toe.
Breng het geheel aan de kook, zet de warmtebron lager en laat het gerecht 50 minuten tot een uur zachtjes koken in een afgedekte pan.
Serveer met versgebakken, biologisch brood en boter.
Laat de winter nog maar even duren......
Hier word je warm van.....
Deze warme soep is troostend en met al die groentes, krijg je ook nog eens veel vitamines binnen.........
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten