Mjammie! Dit is ècht een onweerstaanbaar heerlijke, hartige taart! Echt zo'n allerlekkerst lievelingsgerecht van me, met fantastische smaken. Neem alle ingrediënten afzonderlijk en ik ben er al dol op!
Het geweldige van deze hartige taart is, dat het een rijk gevulde, hoge taart is. Hij zakt niet in, tijdens of na het bakken. Het is echt geschikt als hoofdgerecht voor wel zes personen!
Natuurlijk misstaat hij ook niet op een mooi buffet. Of gebruik deze taart lauw bij een fantastische picknick!
Het enige nadeel is, dat dit een behoorlijk bewerkelijk recept is, wat zeker anderhalf uur duurt voor het op je bord ligt. Veel te lang voor op een doordeweekse dag..... maar ja: ik maakte hem toch maar klaar. Deze onweerstaanbaar heerlijke, hartige taart!
Deze keer zelfs met zes ingrediënten uit eigen 'tuin'!
Deze keer zelfs met zes ingrediënten uit eigen 'tuin'!
Courgettetaart met bulghur, feta en munt
Ingrediënten:
- 8 plakjes bladerdeeg (of 375 g vers bladerdeeg)
- 200 g bulghur
- olijfolie
- 2 courgettes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 eieren
- 200 g snijbiet (of spinazie)
- 75 g feta
- 50 g geraspte, belegen kaas
- 2 el munt
- 1 kleine chilipeper
- 1 citroen
- 4 el biologische, volle yoghurt
- 1 dl sojaroom
- versgemalen zeezout
- versgemalen peper
Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien en bekleed hiermee een bakvorm van 28 cm. Wil je een krokante bodem, bak het deeg dan eerst ongeveer 12 minuten in de oven met een 'blind bak vulling'. Voor een blind-bakvulling gebruik je vaak gedroogde bonen, die je niet meer gaat consumeren. Door het gewicht wat ze uitoefenen op het bladerdeeg, rijst de bodem niet te hoog, terwijl het deeg wel al knapperig wordt in de oven.
Doe de bulghur (dat zijn gebroken tarwekorrels) in een schaal en overgiet ze met koud water. Laat het een half uur staan. De bulghur zal het water geheel opnemen.
Snijd de courgettes in lengteplakken en grill ze in een grillpan, met wat olie, tot ze mooie bruine streepjes vertonen. Laat de courgetteplakken even uitlekken op keukenpapier.
Maak de ui en knoflkook schoon. Snipper de ui en pers de knoflook uit. Neem 2 el olie en bak hierin de ui en knoflook glazig. Rasp de citroen.
Kluts de eieren in een grote kom en meng ze met de snijbiet, feta, geraspte kaas, munt, chilipeper, citroenrasp, yoghurt en room. Breng het mengsel op smaak met versgemalen zeezout en peper.
Doe de opgezwollen bulghur in de taartvorm, nadat de blindbakvulling verwijderd is.
Leg daarop de gegrilde plakken courgette. Bewaar een paar (mooiste) plakken voor bovenop de taart, voor de topping. Schep het ei-snijbiet mengsel erop en leg als laatste de courgetteplakjes erop.
Bak de taart zo'n 35 minuten in de oven.
Even wachten, maar dan heb je ook iets heerlijks!!
Deze keer uit eigen tuin: de courgette natuurlijk, de ui, de snijbiet, het pepertje, de munt en van mijn kippetjes de eieren!
Heerlijk!
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten