zaterdag 13 augustus 2016

De aardappeltwister

Je kent ze vast wel, die kraampjes waar ze de aardappeltwister verkopen! Vaak in pretparken of op een braderie en dan betaal je daar voor zo'n verdraaide (niet biologische) aardappel  aan een stokje, gerust  twee tot drie euro vijftig.   Ja, ja!
We zijn er ook een paar keer voor gezwicht....... het is lekker!  En het ziet er super uit!  Maar ja.... voor twee euro vijftig heb je wel twee kilo biologische aardappelen!!

Zelf maken kan ook!
Het is misschien niet super gezond, want de aardappels worden wel gefrituurd, maar het is erg feestelijk, gezellig en zeker een goed idee met een aardappeloogst van zo'n 70 kilo ;)!!

Goedkoop is duurkoop, dus na een plastic gevalletje van 3 euro te hebben geprobeerd, wat ook precies 3 aardappels meeging, gingen we voor het betere werk.

Een stevig, metalen apparaat om de aardappel (en wel ja, gebruik gerust eens wortel of een andere groente) erdoor te draaien.

Nu ben ik niet zo van het aanschaffen van nieuwe apparaten, het neemt allemaal maar plek in, in mijn keuken- of kelderkast. Maar hiervoor maakte ik graag een uitzondering.
Ik kocht hem bij 'horecaworld' voor bijna dertig euro. Klinkt best duur, maar als je met z'n zessen twee keer een aardappeltwister bij een kraampje koopt, ben je dit bedrag al kwijt! En de volgende keer als we langs zo'n kraampje lopen, zeggen we gewoon: "thuis krijg je 'm, de aardappeltwister!"


Hoe maak je een aardappeltwister?!

Neem een middelgrote, biologische aardappel en was deze goed: de schil blijft er aan zitten!


Plaats de aardappel tussen de twee zijkanten en draai de metalen, bijgeleverde spies in de aardappel.
Draai vervolgens, zonder te stoppen, aan het metalen handvat.

De aardappel draait spiraalsgewijs uit het apparaat op de metalen spies.

Zet hem over op een lange, houten satésprikker.
Trek de aardappel nu voorzichtig uit elkaar, zodat die evenwijdig over het satéstokje verdeeld wordt.
Als het goed is heb je nu een spiraalvormige sliert aardappelschijfjes die van begin tot eind nog aan elkaar zitten.  Buig de twee uiteinden om de puntjes van de satéprikker heen, zodat de aardappel niet van het stokje glijdt.

Nu kun je twee dingen doen: in de frituurpan voor vier minuten.
Voor een heerlijk, knapperige twister.
Of kies voor de gezondere variant (en iets minder knapperig), leg de twister op een bakplaat, in een voorverwarmde oven van 160 graden en bak hem in ongeveer 25 minuten bruin.
Als de aardappeltwister knapperig gebakken is, verdeel er dan een kruiden-zoutmengsel overheen.
De simpelste (en erg lekkere) variant is: versgemalen zeezout en paprikapoeder.
Maar naar eigen smaak kies je ook eens voor knoflookpoeder, een kruidenzoutmengsel, kaaspoeder met kruiden, kerriepoeder............

Van de week at ik deze aardappeltwister bij de avondmaaltijd.
Die begon met een lekker, pittig groen soepje en een sneetje ciabatta met roomboter.
Daarna een paar grote punten snijbietomelet met kaas en daarbij twee aardappeltwister voor elk.
Wat smulden de kinderen, zeg!

Natuurlijk hapt het altijd heerlijk weg!
Zo'n lekkere vakantiesnack!



Geen opmerkingen: