Wat is daslook?
Daslook is één van de vroegste lenteboden. Zoals de naam al zegt, hoort het thuis bij de 'look'-familie. Wij kennen hiervan bieslook, knoflook, ui enzovoort.
De blaadjes pluk je in april en mei. Ze zijn wat breder en groter dan op mijn foto, maar hier is net van geoogst.
Daslook bezit geneeskrachtige eigenschappen en is uitermate geschikt voor een voorjaars-ontgiftingskuur. Ze drijft afvalstoffen uit, werkt heel gunstig op de maag en darmen. Het helpt chronische huidziektes bestrijden. Het geeft nieuwe energie en levenskracht en zeg nu zelf: wie kan dat niet gebruiken?!
Waar groeit daslook?
Daslook groeit op humusrijke, vochtige weiden, in schaduwrijke en vochtige dalen, onder kreupelhout, in loof- en bergbossen. Nog voordat je het plantje ziet, ruik je de sterke knoflookgeur. Het wordt daarom ook wel 'wilde knoflook' genoemd.
Het vermeerderen werkt hetzelfde als bij andere bolgewassen. Je steekt bolletjes weg en plant ze ergens anders.
Ik ben blij dat ik een plantje in een schaduwhoekje in de tuin heb staan.
Daslook en ik (even een anekdote):
Toen ik net had kennisgemaakt met daslook, gingen we in de meivakantie naar de Ardennen. Het huisje waar we regelmatig vakantie vierden, was van mijn pa. Het ligt tegen een berghelling aan, op de grens met Frankrijk. Als je het doodlopende weggetje verder verkent, stuit je op een kronkelig voetpad, wat het smokkelaarspaadje heet. Vroeger werd er vanuit België naar Frankrijk en vice versa, flink gesmokkeld via deze route. Dat spreekt natuurlijk erg tot de verbeelding.
Als gezin lopen we dit paadje elke keer dat we er zijn. En de kinderen willen het verhaal erbij, elke keer opnieuw horen. Deze keer liep ik echter niet alleen op te gaan in het verhaal, maar ik keek ook met vernieuwde kennis en belangstelling naar de frisgroene blaadjes die overal tegen de helling groeiden. Wat leuk! Zou hier overal daslook groeien? Een begroeide berghelling, schaduwrijke plek: ja, dat is heel geschikt! Wat een geluk, die geneeskrachtige, gezonde daslook groeit in de Ardennen overal! Ik hoef het alleen maar elke dag te oogsten en we gaan heel fit en energiek na een weekje vakantie weer huiswaarts! En dat ik dat nou nooit geweten heb?!!
Gek dat ik de knoflookgeur niet zo duidelijk ruik, maar misschien ligt dat aan mijn neus(verkoudheid). Ik besluit niet gelijk van alles te plukken, maar een klein stukje blad te proeven!
Vreemde smaak.....
Na een minuut of wat, begint mijn tong te tintelen en te prikken. Voor mijn gevoel wordt hij dikker en dikker. Onmiddellijk hoest ik, wat ik nog in mijn mond heb, op en spuug het uit.
Oh...... dit is niet goed! Ik ren naar huis en probeer te spugen.
Bij het huisje drink ik wat water. Doe een paar ijsklontjes in mijn mond, om die dikker-wordende keel te laten slinken.
Hoestend en proestend en water drinkend zat deze 'kruidenvrouw-in-spé' op het terras.
De kinderen om me heen, met grote verschrikte ogen.
Na een half uur was het rare gevoel weg en voelde alles weer normaal.
Gauw een kruiden/plantengids erbij gepakt.
Wát had ik in vredesnaam gegeten?
Oh nee....... ik had 'dalkruid' geproefd. Het groeit daar overal, maar is dus licht-giftig.
Nou, ik vond de reactie bij mezelf nogal heftig voor licht-giftig.
Ik mag nog blij zijn dat ik geen blad gegeten had van het 'lelietje-van-dalen' dat er ook op lijkt. Dat is niet licht-giftig, maar zwaar-giftig en werkt verlammend op de hartspier.
Voorlopig ben ik voorzichtiger als ik denk een plantje te kennen. Eerst het boekje erbij, dan pas proeven of oogsten!! En anders roepen mijn kids me wel tot de orde!
Want als ik het nu, een paar jaar later over daslook heb, hebben mijn lief en de kinderen het natuurlijk altijd over dit voorval! Tamar met haar geneeskrachtige kruiden........
Hoe gebruik je daslook?
De blaadjes kun je niet drogen, dan verliezen ze hun geneeskracht. Gebruik ze om gerechten op smaak te maken, als je peterselie gebruikt. Of gebruik de bladeren als spinazie of sla. Ik doe heerlijk een paar blaadjes op de boterham, of op een cracker of toastje, wat blaadjes door de sla of door de pasta(saus).
Je kunt daslookgeest maken, wat ik ook van mijn vriendin kreeg. Je overgiet bladeren of knolletjes met jenever, laat dit trekken en daarna neem je de druppels dagelijks in, met een glas water. Het verheldert het geheugen, voorkomt aderverkalking en vele andere kwalen.
En volgens mijn 'geneeskrachtige kruidenboek' (echt een aanrader!) kun je ook daslookwijn maken. Kook de bladeren in witte wijn en zoet deze wijn met honing. Drink slokje voor slokje als geneesmiddel tegen bronchitis en moeilijkheden bij het ademhalen. Het laat zelfs vast slijm loskomen.
Bij moeilijk genezende wonden kun je de plek inwrijven met vers looksap.
Wauw!
Ik zou zeggen: aanschaffen zo'n plantje en lekker van genieten vanuit je eigen tuin!!
Dat is veiliger dan het te zoeken in park of bos ;)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten