donderdag 9 juni 2016

Rabarber appel-muntjam

En toen kreeg ik ineens zin om jam te maken, afgelopen week! Speciale jam, dàt wel! Eén die je niet in de winkel koopt.
Mijn eerste, roodgekleurde aardbeien komen niet voor jam in aanmerking.....  veel te lekker om zó op te eten!
Ik heb rabarber in overvloed en daar maak ik jam van. Samen met appel en appelmunt.
Van munt heb je tegenwoordig allerlei smaakvariaties. Voor Moederdag heb ik niet alleen Marokkaanse munt gekregen, maar ook aardbeienmunt en appelmunt. En dat laatste combineert goed bij deze jam.

Kijk maar mee.....

Maar..... eerst moesten mijn potjes weer worden uitgekookt.
Ik zet een grote pan op met sodawater. Als het kookt, kook ik de potjes en deksels vijf minuutjes mee. Daarna laat ik ze omgekeerd afkoelen en uitdruipen.
Daarna spoel ik de potjes twee keer om met kokend water uit de waterkoker, zodat de sodarestanten uit de potjes verwijderd worden. De deksels leg ik in een schaal met kokend water.
Vlak voor gebruik moeten de potjes warm zijn, anders zou het glas kunnen breken, als er kokende jam in gegoten wordt.


Dat klusje is weer geklaard.
Meestal doe ik gelijk wat extra potjes, zodat ik wat op voorraad heb.

Rabarberjam met appel-munt

Ingrediënten:
  • 500 g rabarber
  • 500 g geleisuiker
  • 1 tl sinaasappelrasp
  • 2 appels (Elstar)
  • 3 -4 takjes (appel)munt
Hoe maak ik het klaar:
Maak de rabarber schoon en snijd deze in kleine stukjes. Doe ze samen met de geleisuiker en de sinaasappelrasp in een pan en breng op een lage stand aan de kook. Laat de jam ongeveer 5 minuten koken. Schil ondertussen de appels en snijd deze in kleine stukjes. Voeg ze toe aan de jam en laat alles nog twee minuten doorkoken.


Roer alles goed door. Maak de jam eventueel wat fijner. Mijn appelstukjes bleven wat te groot, dus ik gebruikte de staafmixer.


Steek in elke jampot een takje munt.


Giet de warme jam (pas op!) met een maatbeker in de potjes, op het takje munt.

Sluit de potten goed af en zet ze op de kop weg.

Laat ze zó staan tot ze afgekoeld zijn, ze trekken dan vacuüm en blijven lang houdbaar.
Bewaar de jam op een donkere, koele plaats, dat kan zeker wel een half jaar.


Al houd ik van jam koken, mij zul je nooit een boterhammetje met jam zien eten.
Wat ik dan wel met jam doe?
Klik hier om te zien wat er allemaal mogelijk is met jam.....

En...... maak jij ook wel eens jam?
En wat is je favoriete jam?

Geen opmerkingen: