vrijdag 26 januari 2018

Hartverwarmende drankjes

Oh, oh..... plotsklaps, vanuit het niets, ben ik geveld door de griep.  Zonder voorverschijnselen en waarschuwingen heb ik het opeens te pakken: koorts, verkouden, hoofdpijn....
Het schijnt dit jaar een milde griep te zijn en het duurt niet zo lang, maar deze blog - toch al in de maak - komt nu wel heel goed uit.

Heerlijk met een kop warme thee opgekruld op de bank zitten..... Dat is waar je nu toch echt zin in hebt. Maakt niet uit of je ziek bent of gezond, deze hartverwarmende drankjes passen altijd!
Ze zijn binnen no-time gemaakt en super gezond!
Ik zet vijf top-drankjes voor jou op een rij:

  1. Rozemarijn met verse sinaasappel
  2. Alcoholvrije glühwein 
  3. Gemberthee
  4. Citroengrog
  5. Warme appelpunch


Rozemarijn met verse sinaasappel

Rozemarijn is een winterhard kruid en het enige wat momenteel nog in mijn kruidentuintje groeit.
Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk. Het helpt dus ook tegen koude handen en voeten. Rozemarijn bevordert de spijsvertering en helpt bij hoofdpijn en winderigheid, maagdarmkrampen en een gebrek aan eetlust.
Rozemarijn is een goed anti-kater of detox-kruid, ideaal om in het (vroege) voorjaar je lichaam te helpen reinigen ná de wintertijd.
Sinaasappel geeft het fruitige dat de kruidigheid van rozemarijn in balans brengt.

Ingrediënten:
  • 2 schijfjes van een biologische sinaasappel
  • 1 takje rozemarijn
Hoe maak ik het klaar:
Was de rozemarijn en de schil van de sinaasappel. Doe ze samen in een hoog theeglas of klein theepotje. Giet water dat net van de kook is, in het glas en laat 3 minuten trekken. Proef of de rozemarijn niet te sterk wordt, anders haal je het takje er wat eerder uit.

Dit kun je op elk moment van de dag wel gebruiken, toch?!

Alcoholvrije glühwein




Als je hier klikt, lees je het recept!

Gemberthee


Gewoon simpel met gember en heet water, krijg je een geweldig, krachtig drankje!
Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale, uit de gemberfamilie. De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol 
In de Chinese geneeskunde staat gember al eeuwenlang bekend om de positieve werking op de maag en spijsvertering. Gember helpt goed tegen misselijkheid. Gember werkt ook heilzaam bij de griep.
Gember is een goede ontstekingsremmer. Wanneer je last hebt van een pijnlijke keel, blaasontsteking of andere nare kwaaltjes kan gember veel goeds doen.
Gember stimuleert de alvleesklier voor de productie van verschillende enzymen. Hierdoor zal de spijsvertering beter gaan en dit zorgt voor een snelle opname van diverse voedingsstoffen. Gember helpt ook tegen een opgeblazen gevoel omdat je maaginhoud sneller naar je darmen gaat.

Ingrediënten:
  • 2 of 3 schijfjes verse, biologische gember
  • kokendheet water
Hoe maak ik het klaar:
Doe de schijfjes verse gember in een theeglas en overgiet met kokend water.
Als je gember hebt geschild voor andere doeleinden (bijvoorbeeld om in de diepvries te bewaren), kun je ook de schilletjes in een thee-ei doen en hier thee van trekken. Je hoeft niks weg te gooien!
Drink rustig en met kleine slokjes.......

Je voelt de krachtige warmte zich verspreiden door je lichaam.


Citroengrog


Heet water met citroen!
Zó simpel als het klinkt, is het ook!
Wist je dat citroen ook ontzettend gezond is?
Het bevat niet alleen meer vitamine C dan sinaasappels (om over mandarijnen maar te zwijgen)
maar is ook ontstekingsremmend (of voorkomt ontstekingen) en doodt bacteriën. Citroen is een perfect middel bij verkoudheid, griep en koorts. Ze werkt bloeddrukverlagend en werkt heilzaam bij blaas- en darmkwalen.
Maar ja..... die zure smaak, hè?
Voeg geen suiker toe, want in combinatie met citroenzuur is dit minder gezond.
Maar voeg gerust een theelepeltje honing toe.

Ingrediënten:
  • 1/2 biologische citroen
  • 1 tl goede kwaliteit honing
  • kokendheet water
Hoe maak ik het klaar:
Gebruik een biologische citroen, omdat niet biologische citroenen voor de houdbaarheid en kleur gewaxt worden met een goedje wat onverdund irriterend en giftig is voor huid, keel en ogen en heel slecht is om binnen te krijgen. En het blijft niet alleen op de schil zitten, maar dringt vaak ook door  tot de buitenste laag vruchtvlees. Koop dus een onbespoten, biologische citroen. Snijd de citroen door de helft, snijd één schijfje extra af en doe dit in een theeglas. Knijp een scheutje citroensap uit de ene citroenhelft. Laat de thee afkoelen tot een graad of 40 voordat je de honing toevoegt. Als het goed is heb je rauwe, onverhitte honing, waar alle gezonde en goede eigenschappen nog in zitten. Zorg dat de honing dan niet alsnog verhit wordt in je theeglas.

In een 'ouderwetse' grog zit vaak een scheut rum toegevoegd, maar laat die maar achterwege. Ook de fabel dat je er beter van slaapt, gaat helaas niet op.

Bedenk onder het drinken hoe blij je lijf van dit drankje wordt......


Warme appelpunch

Deze warme appelpunch is zoet, zacht en lekker.
Ingrediënten:
  • 300 ml biologisch appelsap
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 steranijs
Hoe maak ik het klaar:
Verwarm het biologische appelsap langzaam in een pannetje. 
Voeg 1/2 tl kaneel toe en een steranijs.
Laat het niet koken!
Voor deze punch kun je allerlei  variaties bedenken. Zo waren mijn kaneelstokjes op, maar als je de appelpunch wat langer verwarmt, kan een kaneelstokje zijn geur en smaak ook prima afgeven. Als je van kruidnagels houdt, voeg je die toe. Wat citroensap, sinaasappelsap of gember toevoegen kan ook. Net waar je van houdt.
Deze alcoholvrije punch levert een heerlijk, hartverwarmend drankje op.

En is een echte kinderfavoriet! Ik had bijna te weinig appelsap in huis.;)


Wat zijn jouw favoriete, warme winterdrankjes?
Waarmee kruip jij graag op de bank?

Ik ga mezelf nog wat inschenken.....

Geen opmerkingen: