Bij het eerste werkoverleg dit seizoen - waar ik mijn collega's ontmoette
en geïnspireerd werd voor een nieuw jaar - hoorde ook een gezellig, informeel etentje
waarbij ieder wat meebracht.
De inhoudelijke inspiratie ging een beetje langs me heen, waar ik vooral door geïnspireerd werd,
was de grote pan koude Gazpacho van Daphne. Naast de pan soep - die een beetje had gelekt -
verschenen er allerlei kuipjes, trommels, bakjes en zelfs een basilicumplant uit haar tas.
Vol verbazing keek ik toe: er kwam een bak met stukjes paprika, met blokjes komkommer
en een bak met croutons uit. Verder lekkere smeerseltjes, brood en natuurlijk die basilicum!
Ik heb zitten smullen.... en schepte nog een keer op!!
Al tijdens het eten googelde ik op 'gazpacho': wát een heerlijk soepje bomvol
verse groenten en - niet onbelangrijk - ook nog eens super snel klaar!
Hoewel ik eveneens las dat elke beetje foodblogger een eigen gazpacho moet hebben.
Oeps! Dat had ik dus nog niet en daar ging ik vandaag wat aan doen.
Heerlijk met mijn zongerijpte tomaten, supervers uit eigen tuin!
Op zo'n warme, klamme dag als vandaag moet je je vooral niet te druk maken, lekker siësta houden
en relaxen met bijvoorbeeld deze koude soep!
Gazpacho komt uit Spanje en wordt traditioneel gemaakt met brood, azijn en olijfolie.
Wij kennen 'm vooral met tomaten en dat is natuurlijk helemaal goed!
Vooral nu het tomatenseizoen is.
Een verfrissende gazpacho bomvol heerlijke, verse seizoensgroenten,
Ik serveerde de gazpacho als maaltijd samen met brood en een pastasalade.
Je kunt deze soep ook als tapas serveren in mooie glaasjes. Lekker chique op de borrelplank...
Gazpacho
Ingrediënten:
- 1200 g verse tomaten
- 1,5 komkommer
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 6 zongedroogde tomaatjes
- 1 tl gerookt paprikapoeder (mild)
- 2 bio meergranen boterhammen
- 100 ml olijfolie
- 200 ml tomatensap
- 4 el rode wijnazijn (klik)
- versgemalen zeezout
voor de garnering - 1/2 komkommer
- 1 rode paprika
- 4 boterhammen
- 1 teentje knoflook
- 2 el olijfolie
Was de groente, zeker als het vers uit je tuin komt en gebruik alleen onbespoten, liefst biologische producten.
Week de twee boterhammen in wat water tot ze zacht zijn en laat staan.
Snijd de tomaten in stukken, de komkommer in blokjes. Je hoeft de komkommer niet te schillen. Pel de rode ui en snipper 'm. Verwijder de zaadlijsten uit het pepertje en snijd in ringetjes.
Doe alle groente in een grote pan of kom. Pers de knoflook erboven uit en
mix met de staafmixer tot een dikke, bijna gladde soep is verkregen.
Voeg het geweekte brood in stukjes toe en mix erdoor.
Maak de soep dunner met het tomatensap, de olijfolie en de wijnazijn.
Breng op smaak met gerookt paprikapoeder en versgemalen zeezout.
Kijk of je de soep goed vindt qua dikte. Je kunt een extra boterham toevoegen als
de soep wat voller mag, je kunt extra olijfolie of tomatensap toevoegen als het dunner mag.
Proef even of je de smaak goed vind. Je kunt ervoor kiezen eerst één teentje knoflook toe te voegen.
Je kunt dan later altijd nog een teentje toevoegen.
Zet de pan met gazpacho minstens een uur in de koelkast, zo kan ze ijskoud worden!
Maak ondertussen de garnering klaar.
Snijd de boterhammen in blokjes. Verwarm de olie in de pan, samen met een
in plakjes gesneden knoflookteentje. Voeg de broodblokjes toe, keer regelmatig
en bak ze goudbruin! Doe in een schaaltje en laat afkoelen.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd de paprika in kleine blokjes.
Snijd de komkommer ook in blokjes en doe beide groentes in schaaltjes.
Zet op tafel zodat ieder naar smaak z'n eigen soepje kan garneren.
Serveer de koude gazpacho bij een borrelplank in kleine, sierlijke glaasjes
en verdeel de garnering er over.....
Of serveer in grote kommen - zoals ik deed - als voorgerecht of avondmaaltijd.
Geef er in het laatste geval nog lekker brood zoals ciabatta en wat smeerseltjes bij.
Lekker gegeten?!
Wij wel.... jammer dat het schoon op is.
Daar gaat mijn lunchidee voor morgen ;)
Gelukkig heb ik nog veel meer komkommer, tomaat, ui, peper en knoflook uit de moestuin....
2 opmerkingen:
heerlijk he, ik eet het regelmatig met dat warme weer.
Mmm... deze houden we erin, Marie :)
Een reactie posten