zondag 14 januari 2024

Tulband met wintergroenten

Als het buiten grauw en koud is, als blue monday je somber maakt, helpt het je vast om lekker
 uitgebreid te koken. Dat mag gerust wat tijd kosten, want de heerlijke geuren uit de oven 
vullen je huis en zorgen dat je nog meer uitziet naar de maaltijd. Lekker bezig zijn in de keuken 
maakt je warm en het eindresultaat ziet er feestelijk uit. Met groentes uit het seizoen, 
boordevol gezonde voedingsstoffen geef je jezelf wat je nodig hebt en waar je lichaam om vraagt. 
Deze tulband is niet alleen een plaatje om te zien, maar ook lekker rijk aan smaak en verantwoord. 
Een deel van de wintergroente komt nog uit de tuin, maar ook in de winkel zijn deze groentes 
nu volop verkrijgbaar.
Met Kerst kwam deze tulband bij mij op tafel, maar ik had geen tijd om een blog te maken.
Toch is deze feestelijke hartige tulband met wintergroente te speciaal om niet te delen.



Tulband met wintergroenten

   voor 6-8 personen

Ingrediënten:
  • 1 kleine knolselderij (350 g schoon gewicht)
  • 2 winterpeen
  • 2 rode uien
  • 3 takken rozemarijn
  • 225 g krootjes (gekookt gewicht)
  • 10 g gedroogde paddenstoelen 
  • 100 g bulghur
  • 225 g biologische tarwebloem
  • 175 g volkoren meel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 100 g kokosolie
  • 125 g hazelnoten (roosteren en fijnhakken)
  • 1/2 tl nootmuskaat (geraspt)
  • versgemalen zeezout en peper
  • 55 g geitenkaas
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • 150 ml sojamelk (plantaardige melk)
  • 2 kleine eieren
  • olie


Hoe maak ik het klaar:
Schrik niet van de lange ingrediëntenlijst: vandaag is het een dag om je  uit te leven voor het diner. Begin gewoon stap voor stap...
Buiten regent het, in de keuken is het lekker warm! 

Begin met het koken van de rauwe bietjes. Laat ze 45 minuten onder water gaarkoken.
Of sla deze stap over en neem voorgekookte rode bietjes. Snijd deze in grove stukken en laat staan.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was en schil de winterpeen en knolselderij. Snijd ze in plakken en dobbelsteentjes. 
Pel de uien en snijd deze in kwarten. Verdeel de wortel, ui en knolselderij 
samen met de takjes rozemarijn over een bakplaat.

 Druppel er goede olijfolie over en bestrooi met versgemalen zeezout en peper. 
Hussel door elkaar in een braadslede en zet in de voorverwarmde oven.
Schep elk kwartier even om.
 Voeg van 45 minuten de krootjes in stukjes gesneden toe en bak nog 15 minuten.
Laat de groentes afkoelen.
Doe de gedroogde paddenstoelen in een schaaltje en schenk hier 150 ml kokend water op. 
Laat de paddenstoelen een half uur weken. Gedroogde paddenstoelen kopen kan ook, maar is prijzig.
Ik gebruikte zelf gedroogde paddenstoelen: champignons die gingen verschrompelen (uit de winkel) 
en in het wild gevonden inktzwam.

Doe de bulghur in een kom en overgiet met heet water. Laat 20 minuten rusten.
Hak de hazelnoten fijn en rooster ze 5 minuten in een droge koekenpan tot ze geuren. 
Laat staan. Smelt de kokosolie in een kom.
Verwarm de oven voor op 200 graden
Doe de bloem, meel en het bakpoeder in een ruime kom. Voeg hier de gewelde bulghur, 
de geroosterde hazelnoten, de gewelde paddenstoelen en de versgeraspte nootmuskaat aan toe 
en roer goed door elkaar. 
Voeg de gesmolten kokosolie toe en het weekwater van de paddenstoelen. 
Klop het ei los met de plantaardige melk.
Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukken, verkruimel de geitenkaas en 
roer dit door het meelmengsel.
Voeg ook de geroosterde groenten toe en roer nu de melk en het ei erdoor.
Je krijgt een heel dik mengsel.

Vet een tulbandvorm in met wat olie en schep het groente-meel mengsel in de vorm.

Zet in de voorverwarmde oven en bak de tulband in 60  minuten gaar en goudbruin.
Prik erin met een sate prikker en kijk of er geen deeg meer aan kleeft.
Laat anders 5 minuten langer bakken.
Laat 5 minuten afkoelen en stort op een bord.
Hierbij nog een kerstige foto van deze tulband... ;)
Maar ook op 'gewone' grauwe winterse dagen smaakt deze tulband heerlijk!
Sterker nog: het maakt je dag juist goed! 
En dat kunnen we wel gebruiken in deze tijd van het jaar

Snijd in stukken en geniet van de verschillende smaken!
Vind je het - ook in het weekend - teveel werk?
Je kunt de groente een dag van tevoren roosteren of je maakt de hele tulband 
van tevoren klaar en schuift hem de volgende dag in de oven.

Veel plezier in de keuken, leef je uit!

Geen opmerkingen: