donderdag 21 juli 2022

Bieten carpaccio

Een stijlvolle bietencarpaccio stond dit jaar op mijn kooklijst en nu de krootjes in mijn tuin 
lekker doorgroeien, is het tijd voor deze mooie salade: een verrassend vegetarisch voorgerecht!!

Ik dacht ooit dat 'krootjes' streekdialect was voor 'rode bietjes'. Maar dat is niet zo,
 het is een gewone, gangbare naam. Het stamt af van het Franse 'carotte' wat wortel betekent. 
Ik blij, want krootjes zijn mijn lievelingsgroente. Maar om de verwarring wat groter te maken,
gebruik ik af en toe ook rode biet, lekker door elkaar.
Ooit stuurde Mariska -  moeder van één van mijn schooltuinleerlingen - 
als bedankje een mooie foto van haar zelfgemaakte bietencarpaccio.
Het zag er oogstrelend uit.... met de bietenoogst vanuit de schooltuintjes.

Tijd om het zelf te maken....

Lees snel verder en kijk gelijk hoe je zelf makkelijk een crème di balsamico 
oftewel balsamico-siroop  maakt. 
En die is in veel meer gerechten toepasbaar...

Ik had net een nieuwe fles balsamico azijn staan en wat gekookte krootjes over.
Lekker!  Ik kon gelijk aan de slag!

Doe je mee? Verras je geliefden of gasten met een bijzonder voorgerecht 
of eet deze carpaccio eens als luxe lunch.



Bieten carpaccio

     voor 1-2 personen

Ingrediënten:
  • 1 grote gekookte kroot of rode biet
  • 50 g zachte geitenkaas
  • 25 g pistachenoten 
  • 40 g sla
  • versgemalen zwarte peper
  • versgemalen zeezout
  • 2 lepels balsamicocrème
      voor de crème di balsamico
  • 100 ml balsamico-azijn
  • 40 g bruine basterdsuiker


Hoe maak ik het klaar:
Begin met het maken van de crème di balsamico.
Doe de balsamico-azijn in een pannetje, voeg de bruine basterdsuiker toe en breng aan de kook.
Laat vervolgens 10 minuutjes zonder deksel op de pan borrelend doorkoken. Op deze manier dikt de azijn in tot een stroperige saus. Let op! De crème wordt bij het afkoelen nog dikker. Is de crème té dik geworden? Je kunt 'm vloeibaar maken door te verhitten of wat meer balsamico azijn toe te voegen. 
Deze hoeveelheid is genoeg voor drie keer dit recept. Bewaar de crème in een flesje, het is lang houdbaar.

Heb je verse krootjes uit de tuin, dan kook je ze 40 minuten.
Stroop het dunne velletje eraf en gebruik een kaasschaaf om de biet in dunne plakjes te schaven.
Of gebruik een mandoline.
Schik de plakjes mooi en dakpansgewijs op een groot wit bord.

Bestrooi met de versgemalen peper en het zeezout naar smaak.
Leg daarover heen de plakjes zachte geitenkaas of brokkel in stukjes.
Verdeel daaroverheen de sla. Ik nam ijsbergsla en een paar blaadjes pluksla.
Pel de pistachenoten en leg die daar weer bovenop.

Neem je zelfgemaakte crème di balsamico en verdeel die er in dunne streepjes overheen.

Serveer meteen!

Ik at deze lekkere carpaccio als lunchgerecht en dat beviel me heel goed.



Variaties:
  • Deze hoeveelheid is ook te verdelen in twee porties. Neem dan kleinere bordjes voor een even mooi resultaat
  • Neem in plaats van kropsla of ijsbergsla een andere slasoort zoals rucola. Of neem eens postelein of wat wildplukblaadjes
  • Varieer met de noten. Klassieke combi is met pijnboompitten of walnoten maar er is nog meer mogelijk
  • Zo kun je ook variëren met de kaas. Neem eens feta of geraspte Parmezaan....

Met deze manier variaties zet je elke keer een ander bordje op tafel, het wordt nooit saai!


Geen opmerkingen: