Zeg je 'Grieks' dan denk je eerst en vooral aan vlees, veel vlees. Dat dit niet nodig is,
bewijst dit recept. Een Grieks gerecht, niet alleen zonder vlees, maar volledig vegan, dat kan echt!
Dit recept, wat aangepast door mij, komt uit het boek "De Veganistische Keuken" van Ben Klok.
Het verschil tussen vegetarisch (vega) en veganistisch (vegan) zal ik heel beknopt beschrijven.
Eet je vega, dan staan er geen dode dieren op je menu: geen vlees èn geen vis dus.
Je gebruikt ook geen vleesbouillon etc.
Eet je vegan (met de nadruk op -n) dan eet en gebruik je helemaal geen dierlijke producten.
Zo eet je geen vlees en vis, maar je gebruikt ook geen zuivel: geen kaas, boter, melk etc.
Je eet geen eieren en honing en gebruikt geen leer en wol. Kortom: niets van een dier!
De dierlijke producten die ik gebruik zijn eigenlijk alleen boter, geitenkaas
- helaas heb ik geen eigen geit- eieren van mijn eigen kippen en honing van mijn eigen bijen.
Ik eet vega, alweer een jaar of zestien. En in de begintijd,
heb ik zo'n anderhalf jaar vegan gegeten......
Maar even terug naar mijn heerlijke, Griekse gerecht: Moussaka!
Oeps! Mijn foto's zijn mislukt, maar oh, wat smaakte deze vegan Moussaka me heerlijk! Wat een geweldige smaken: zoet en hartig tegelijk........ I love it!
En met alle groentes hiervoor vers uit eigen tuin, moet ik dit hier wel delen.
Geniet méé van echt comfortfood in een vegan gerecht en vertel me naderhand of je iets gemist hebt.......
Moussaka
Ingrediënten:
- 2 aubergines
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 600 g aardappels
- 300 g wortel
- 400 g bloemkoolroosjes
- 8 verse tomaten
- olijfolie
- versgemalen zeezout
- 2 tl kaneel
- 1 tl piment
- 3 el gistvlokken
- versgemalen zwarte peper
voor de witte saus
- 3 el plantaardige margarine
- 4 1/2 el tarwebloem
- 6 dl sojamelk ongezoet
- 1/2 tl versgeraspte nootmuskaat
Hoe maak ik het klaar:
Snijd de aubergine in schijven en bak ze in een ruime pan, aan beide zijden, korte tijd in een scheut olijfolie. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
Maak de overige groentes schoon. Pel en snipper de ui, pers het teentje knoflook uit, schil de aardappels en snijd ze in schijven. Was de bloemkool en verdeel in roosjes, was de tomaten en snijd in blokjes.
Doe in dezelfde pan waar de aubergine in gebakken werd, een scheutje olijfolie en fruit eerst de uisnippers en knoflook. Voeg er dan de aardappels, groenten en tomaten aan toe, samen met 1 dl water en laat 10 minuten zachtjes stoven, met het deksel op de pan.
Haal van het vuur en roer er kaneel, piment en naar smaak zout door. Voeg ook de gistvlokken en zwarte peper toe. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Even tussendoor iets meer over gistvlokken.
Gistvlokken zijn vlokken van gedroogde en bewerkte gist, ze bevatten veel B-vitamines en zijn een goede eiwitbron. De vlokken hebben geen 'rijzende' eigenschap meer.
Wel geven ze een hartige kaasachtige smaak, vandaar dat gistvlokken door veel veganisten worden gebruikt. Je kunt er bijvoorbeeld een prima kaassausje van maken.
Gistvlokken of anders gezegd, edelgist kun je online bestellen of bij een Ekoplaza of goed gesorteerde, grote supermarkt kopen.
Maak de witte saus door de margarine in een pannetje te smelten. Roer er de bloem doorheen, tot je een bal krijgt. Voeg dan scheutje voor scheutje de melk toe. Roer met een garde goed door voordat je een nieuwe scheut toevoegt. Breng het sausje aan de kook en laat iets indikken. Breng het op smaak met de nootmuskaat en wat versgemalen zeezout.
Vet een ovenvaste schaal in met wat olie en leg er een laag aubergine in.
Even tussendoor iets meer over gistvlokken.
Gistvlokken zijn vlokken van gedroogde en bewerkte gist, ze bevatten veel B-vitamines en zijn een goede eiwitbron. De vlokken hebben geen 'rijzende' eigenschap meer.
Wel geven ze een hartige kaasachtige smaak, vandaar dat gistvlokken door veel veganisten worden gebruikt. Je kunt er bijvoorbeeld een prima kaassausje van maken.
Gistvlokken of anders gezegd, edelgist kun je online bestellen of bij een Ekoplaza of goed gesorteerde, grote supermarkt kopen.
Maak de witte saus door de margarine in een pannetje te smelten. Roer er de bloem doorheen, tot je een bal krijgt. Voeg dan scheutje voor scheutje de melk toe. Roer met een garde goed door voordat je een nieuwe scheut toevoegt. Breng het sausje aan de kook en laat iets indikken. Breng het op smaak met de nootmuskaat en wat versgemalen zeezout.
Vet een ovenvaste schaal in met wat olie en leg er een laag aubergine in.
Verdeel daaroverheen de helft van het groentemengsel en maak dan weer een laag aubergine. Verdeel de rest van het groentemengsel erover en schenk dan de saus erover. Zet de moussaka 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Bak tot de bovenkant een krokant, bruin korstje krijgt.
Oh, wat is dit heerlijk verwarmend èn niet alleen voor je lichaam.
Want wist je dat kaneel je een geluksgevoel geeft?
Want wist je dat kaneel je een geluksgevoel geeft?
Geniet er van!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten