woensdag 28 oktober 2020

Pompoen muffins

 In déze tijd van het jaar moet je wat met pompoenen, of je nu wilt of niet.  
En negeren is geen optie voor mij, want  heerlijk groot en oranje komen ze uit eigen tuin. 
 En ik ben er dolblij mee.
Pompoen is lekker veelzijdig: een heerlijke groente.
Ben je niet dol op een pittige curry en heb je nooit kunnen genieten van pompoensoep (het zou kunnen..... ) probeer dan eens deze 

muffins met pompoen. 
De zachtzoete, zalvige smaak maakt deze muffins bijzonder!
Zó heb je pompoen nog nooit geproefd!




Pompoenmuffins

          voor 12 - 15  stuks

Ingrediënten:
  • 370 g volkorenmeel
  • 15 g wijnsteenbakpoeder
  • 40 g havermout
  • 300 g pompoen
  • 10 verse pruimen (of uit de diepvries) 
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kardemom
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl versgemalen zout
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 125 g roomboter

Hoe maak ik het klaar:
Maak de pompoen schoon, de schil kun je van de oranje Hokaido pompoen gerust laten zitten.
Snijd de pompoen in blokjes en stoom ze in 10 minuten gaar in een stoompan. Doe de pompoenblokjes in een kom en pureer ze fijn met de staafmixer.
Meng hier het zout en de specerijen doorheen.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Snijd de verse pruimen in kleine stukjes. In de pruimentijd heb ik pruimen ingevroren speciaal voor de taart. Ideaal om in bakrecepten bevroren pruimen te gebruiken.
Doe de boter in een steelpan en laat op laag vuur smelten.
Doe de droge ingrediënten in een kom, roer goed door en maak een kuil in het midden.
Voeg de gepureerde pompoen toe aan de gesmolten boter. Roer hier ook het ei door. 
Meng goed tot een smeuïge, gladde puree verkregen is.
Doe deze puree bij het meelmengsel  en roer vanuit het midden door elkaar. Voeg de stukjes pruim toe. 


De karakteristieke structuur van muffins ontstaat doordat het meel niet helemaal wordt opgenomen.
Meng daarom niet te lang, houd het deeg klonterig  anders worden de muffins taai en plat.... 
Vet een muffinvorm in met wat zonnebloemolie en verdeel het deeg over 12 tot 15 vormen.
Schuif in de oven en bak de muffins in 20 minuten goudbruin.

Nog een beetje warm is de smaak onweerstaanbaar.
Maar een dag later zijn ze nog even lekker!

Met de perfecte combinatie van specerijen is dit een heerlijk herfstige muffin.
Geniet ervan!

5 opmerkingen:

Gabriëlle Ton zei

Kunne hier in plaats van pruimen ook andere vruchten in?

Tamar zei

Je bedoelt vast dat het voor pruimen nu niet het goede seizoen is en dat klopt: de pruimentijd (mei - aug) valt niet gelijk met de oogst van de pompoenen (oktober). Ik had wat pruimen ingevroren, maar ik denk dat je ze kunt vervangen door een fijngesneden friszure appel. Nog niet zelf geprobeerd, maar volgens mij kan hier niks misgaan ;)

Anoniem zei

Lijken me heerlijk.. helemaal klaar voor het bakken twijfel ik over de verhouding 15 gram wijnsteenbakpoeder tot gewoon bakpoeder en tot baking soda. Zoek voor nu zelf wel een oplossing. Geniet van je recepten. Bedankt voor je reactie. Gr MiekeR

Anoniem zei

De muffins waren heerlijk. Tweederde van de ingrediënten gebruikt met bijna een zakje bakpoeder.. MiekeR.

Tamar zei

Hoi Mieke,
Ik lees dat het gelukt is. Fijn!

Ik gebruik niet zo vaak baking soda omdat ik heb gemerkt dat dit de smaak kan beïnvloeden (tikje bitter) en de houdbaarheid enorm verlengd. Maar dat is bij deze muffins niet nodig.

Wijnsteenbakpoeder is veilig te gebruiken, ik heb een kilo verpakking in huis, dus soms ben ik wat enthousiast hiermee ;)